Jesen je savršeno vrijeme za trčanje, ali pripazi na ovih nekoliko stvari

Najljepše godišnje doba za trčanje je upravo ovo u koje smo nedavno ušli. Stoga, iskoristi sve dobrobiti koje ti pruža

Jesen je savršeno vrijeme za trčanje, ali pripazi na ovih nekoliko stvari

Rekreacija na zraku je uvijek dobra opcija, bez obzira na vremenske uvjete. Naravno, pritom ne mislimo da ideš trčati kada "padaju sjekire", no ako pada kiša, zaista nema razloga da ostaješ u toplini svoga kauča. 

Jesen je pritom savršeno vrijeme za trčanje. Niti je pretoplo, niti je prehladno, a priroda je u svom najboljem izdanju - puna divnih boja i mirisa. 

Image

Trčanje i vježbanje na otvorenom tijekom pandemije? Evo kako zaštititi sebe i druge


shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

No, ipak trebaš pripaziti na nekoliko stvari, kako se kući ne bi vratila plačući. Naime, tlo može biti sklisko zbog lišća i kiše, vrijeme je nepredvidivo pa postoji velika vjerojatnost da te ista nenadano "opere" pa ako nisi dobro odjevena riskiraš prehladu. U jesen je i sezona lova.

Ako trčiš po šumi obvezno se što šarenije obuci da te lovci ne zamjene za divljač. Ne bi bilo dobro...

U nastavku pogledaj na što sve trebaš pripaziti kako bi u bila sigurna i mogla u potpunosti uživati u jesenskom trčanju. 

Odjeni se slojevito

Jesensko vrijeme je vrlo promjenjivo i teško je savršeno se odjenuti. Stoga radije obuci kratku majicu i preko stavi tanku dugu, a po potrebi i šuškavac. Naravno, bilo bi dobro da nosiš funkcionalnu sportsku odjeću, od umjetnih materijala, koja se brzo suši. 

Hidriraj se

Bez obzira na to što vani nije toplo, ne znači da ne trebaš piti vodu. Ljeti dok se "topiš" na suncu, pit ćeš ju jer tijelo osjeća potrebu, a i želi se rashladiti. U ovo doba godine i zimi, situacija je drugačija, znakovi žeđi su manje očiti. No, osobito ako se baviš sportom i pojačano znojiš, obvezno moraš u organizam unositi dovoljno tekućine kako bi mogla neometano obavljati metaboličke funkcije.  

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Pazi gdje staješ

Lišće otpalo s grana, bilo ono suho ili mokro, izuzetno je sklisko. Otprilike koliko i  led zimi. Stoga, ne podcjenjuj ga, već pripazi gdje staješ. Ako trčiš po neravnom terenu i makadamu, bilo bi dobro da imaš tenisice za trail, odnosno one s boljim prokliznim potplatima. 

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Ne zaboravi se zagrijati i istegnuti

Ovo pravilo vrijedi za sva godišnja doba, no od posebne je važnosti kada se spusti temperatura. Mišiće treba zagrijati prije trčanja kako bi prevenirala ozljede. Dovoljno je napraviti desetak jednostavnih vježbica u kojima ćeš proći zglobove i mišiće od glave do pete. Nakon što otrčiš svoju kilometražu, isto toliko vremena odvoji za istezanje. 

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Nosi upadljive boje

Nemoj da te netko s puškom zamijeni za medvjeda, divlju svinju ili jelena. Ako trčiš trailove ili tvoja staza za trening prolazi kroz šumu, odjeni se najšarenije što možeš. Na sreću, odjeća za trčanje i je najčešće u neonskim bojama. Na ovaj način možda ćeš si čak i život spasiti. Osim lovaca, bit ćeš vidljiva vozačima, biciklistima i ostalim trkačima. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.