Jednostavno rješenje za dobro raspoloženje: Loše si volje? Idi u šetnju

Vježbanje nije rješenje za sve probleme u životu. No nema sumnje da tjelesna aktivnost poboljšava zdravlje mozga i potiče razvoj novih neurona

Jednostavno rješenje za dobro raspoloženje: Loše si volje? Idi u šetnju

Odlučila si se za maraton - ali ne mislimo na trčanje već 'gutanje' cijele sezone omiljene serije. Prije no što  je završila prva epizoda, polagano osjećaš ukočenost cijelog tijela. Slegneš ramenima... Milijun distrakcija, obveza i briga kovitla se u tvojoj glavi. Sve što želiš je zaustaviti razmišljanje o brigama i odlučiš se na brzo rješenje i novu epizodu serije. Televizija i sladoled nisu naši neprijatelji, ali previše vremena provedenog na takav način pojačava eskapizam i odugovlačenje.

Image

Htjela bi smršavjeti, ali ti je teško ustrajati u treningu? Evo kako možeš ojačati volju za vježbanjem

Kretanje 'podiže' naše raspoloženje

"Ako si loše volje, otiđi u šetnji. Ako si i dalje loše volje? Kreni u još jednu šetnju. Kretanje, posebno vani, može na više načina pogodovati boljem raspoloženju. Kombinacija svježeg zraka, promjene temperature i prirodnog svjetla može pomoći kod resetiranja cirkadijskog ritma. Usklađivanje tijela s prirodom može ublažiti neke štetne učinke umjetne rasvjete, vrijeme provedeno ispred zaslona i moderno okruženje", objašnjava Jeffrey Siegel, holistički stručnjak za zdravlje, za YourTango.

Ako želiš doista napustiti dosadne naracije u glavi i ublažiti tjeskobu, umjereno ili intenzivno vježbanje najbolji je lijek za um. Kada shvatiš vezu između tjelesne aktivnosti i mozga, možeš vidjeti kako vježbanje stvara kratkoročne, srednjoročne i dugoročne razlike u fiziologiji i psihologiji koji će ti pomoći da živiš najbolje što možeš. Bez određenih pokreta tijela, pažnja će ponovno skrenuti prema unutra i pojavljivat će se negativne i opsesivne misli, objašnjava dalje Siegel.

Vježbanje nije rješenje za sve probleme u životu, no nema sumnje da tjelesna aktivnost poboljšava zdravlje mozga i potiče razvoj novih neurona. Redovita tjelovježba reprogramira naš živčani sustav da se bolji nosi sa stresom, a osjećamo se sretno kada neurohormoni počinju djelovati. Kvaka je u tome što se može biti teško motivirati za nešto energetski zahtjevno, posebno kada se osjećaš slabo. Ležanje na kauču i gledanje serija često se čini privlačnijom opcijom.

Image


(Foto: Pixabay)

Ne postoji jedinstveni pristup vježbanju.  Za neke ljude to znači da moraju smao malo  nadograditi staru rutinu vježbanja. Dodavanje novih vježbi ili prilagođavanje intenziteta radi optimizacije hormona i opravaka pomoći će tijelu da 'ikoristi' više više dobrobiti vježbanja za tijelo i mozak. Ako tek započinješ vježbanje, možda ga je najbolje  podijeliti na manje epizode kretanja tijekom dana.

Kako tijekom dana napraviti jednostavne 10-minutne serije vježbanja? Donosimo nekoliko primjera:

  • Redovito se kreći tijekom radnih sati. Promijeni položaje - protegni se, ustani, prošetaj i razgovaraj ako možeš.
  • Nabavi loptu za vježbanje ili prostirku kako bi tijekom dana odvojila vrijeme za istezanje.
  • Hodaj stepenicama ili brzo hodaj preskačući nekoliko stepenica. Napravi nekoliko sklekova ili vježbe iz joge, ali možeš i prošetati po kvartu.
  • Vježbaj uz neki video tijekom dana, odredi vrijeme između različitih obveza.
  • Zapleši - pusti svoje tri omiljene pjesme i pleši. Pokušaj ostati u pokretu i istražiti različite načine kretanja. 

Postoji puno kreativnih načina vježbanja, i iako ovi prijedlozi nisu zamjena za intenzivno vježbanje, oni mogu biti temelj za zdrav i cjelovit život. Ovakav način kretanja i razmišljanja je pragmatičan, što je neophodno jer svaki mali odabir utječe na tvoju spremnost više nego što možeš zamisliti. Svaka održiva promjena započinje svjesnošću. Što se tiče fizičke spremnosti i mozga, ako postanemo svjesni kako nam sjedilački način života oduzima priliku za nadogradnju mozga, možda ćemo dvaput razmisliti o sljedećem maratonu na televiziji.