Koracima do zdravlja

Je li hodanje kardio trening ili samo mislimo da vježbamo dok hodamo?

Hodanje je u svakom slučaju dobro, no možemo li ga svrstati u kardio trening ili za njega ipak treba ubrzati korak i potrčati?

pexels-daniel-reche-3601098.jpg
Foto: Pexels

Nakon što si pojela sve što se pojesti moglo tijekom blagdana pa s prstiju skinula prstenje jer te žulja, baš kao i remen na hlačama i same hlače pa dana provodiš u staroj širokoj trenirci - tu najviše voliš jer joj je gumica u struku popustila, vrijeme je da se pokreneš. Neka tvoja novogodišnja odluka bude uvođenje rekreacije u svakodnevicu, usudile bismo se reći i redovito vježbanje.

Zdrave navike treba uvoditi malenim koracima jer iziskuju napor, osobito u početku. Ukoliko je proces prenaporan i traži puno energije, demotivirat će te pa ćeš na kraju ostati sjediti na kauču i biti primorana na shopping - treba ti garderoba većeg broja. Kako do toga ne bi došlo, vratimo se malenim koracima, odnosno koracima općenito i provjerimo je li hodanje zadovoljavajući način rekreacije i spada li i ono u kardio trening.

shimmer fallback


Kardiologinja Nicole Weinberg za portal Prevention.com kaže kako bi trebalo svakodnevno, pet dana u tjednu, odrađivati kardio trening, odnosno srce podvrgnuti naporu kako bi mu očuvala zdravlje. Otkriva i jednostavnu formulu kojom možeš izračunati koliko bi to opterećenje trebalo biti. Od broja 220 oduzmi svoje godine. To je broj otkucaja koje bi tvoje srce maksimalno smjelo proizvesti u minuti. Kardiologinja dodaje da je ovo preopćenita formula i da se na nju ne smije oslanjati, no može koristiti kao orijentir, kako bi stekla dojam o tome kako ono radi i u kojoj se zoni nalazi dok vježbaš.

Prva zona - ovo je zona oporavka i u njoj bi otkucaji srca trebali iznositi 65 do 75 posto od maksimuma.

Druga zona - ovo je zona anaerobnog treninga. U njoj su otkucaji na 75 do 80 posto od maksimuma.

Treća zona - ovo je zona visoko intenzivnog treninga, u kojoj će otkucaji srca u kratkim peridima iznositi 80 do 90 posto od maksimalnih.

Kardio trening je onaj tijekom kojeg tvoje srce kuca na 85 posto od maksimuma, no ne cijelo vrijeme.

Trčanje i vožnja bicikla su odličan kardio trening, ali ako nisi fan istih ili još nisi ušla u formu, nema smisla siliti se na nešto što ne voliš.

Imamo sjajnu vijest za tebe - hodanje će u potpunosti odraditi zadatak i aktivirati tvoj srčani mišić. Drugim riječima i hodanje može biti sjajna kardio vježba, ukoliko poštuješ nekoliko pravila. Prije svega, ne govorimo o šetnji, nego žustrom hodanju. Kao bi postigla željeni učinak moraš hodati brzinom u kojoj nećeš moći ležerno razgvarati s prijateljicom, već ćeš hvatati dah. Drugo pravilo kojeg bi se trebala držati je to datvoja žustra šetnja traje minimalno pola sata jer tek tada će dati rezultate.

Image
Radi na sebi

Dodaj ih svom treningu: Gipka i vitka uz vježbe za mobilnost

Kako bi izvukla maksimum iz hodanja, osim po ravnome, hodaj po uzbrdicama i brdima. Ovo će ti ojačati mišiće i priuštiti ti dodatni napor. "Hodanje nije samo dobro za srce, već i za izgradnju i jačanje mišića, za respiratovno zdravlje - jača pluća te za probavu i imunitet", objašnjava za spomenuti portal dr. Weinberg te dodaje kako bi hodanje preporučila svakome, a osobito ljudima koji imaju problema sa zglobovima jer za razliku od trčanja, hodanje ih ne opterećuje.
Sada kada sve ovo znaš, zar nije vrijeme da se pokreneš i napraviš prvi korak ka realizaciji svoje novogodišnje odluke?

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.