Može pomoći u kontroliranju razine šećera u krvi
Ranije studije sugeriraju da konzumiranje jabučnog octa nakon obroka može pomoći u kontroli šećera u krvi kod osoba koje imaju dijabetes. Primjerice, u malom istraživanju organizacije Diabetes Care objavljenom 2004. ljudi s dijabetesom popili su 1,5 žlicu razrijeđenog jabučnog octa nakon što su jeli obrok s visokim udjelom ugljikohidrata, dok su drugi sudionici pili placebo. Rezultati su pokazali da su ljudi koji su pili ocat imali znatno nižu razinu glukoze u krvi sat vremena kasnije.
Drugo istraživanje, objavljeno 2019. u časopisu The International Journal of Medical Research & Health Sciences ispitivalo je 110 ljudi koji boluju od dijabetesa. Istraživači su otkrili da su nakon 3 mjeseca sudionici koji su svaki dan uzimali 15 ml jabučnog octa uz večeru imali značajno niži šećer u krvi u odnosu na ljude koji su uzimali placebo.
Istraživači vjeruju da jabučni ocat pomaže u kontroli šećera u krvi jer tijelo čini osjetljivijim na inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi. To je važno jer s vremenom ljudi koji boluju od dijabetesa mogu izgubiti osjetljivost na inzulin, što otežava tijelu da stvori ravnotežu šećera u krvi nakon obroka koji sadrži više ugljikohidrata.
Stručnjaci upozoravaju da jabučni ocat nikako nije zamjena za lijekove protiv dijabetesa.
(Foto: Pixabay)