Jabučni ocat puno je više od preljeva za salatu. Već je prije otkriveno je da može pomoći kod gubitka kilograma, zdravlja crijeva, ali i snižavanja razine šećera u krvi.
Što je jabučni ocat i kako nastaje?
Jabučni ocat proizvodi se od jabuka u tri koraka. Jabuke se usitnjavanju i nastaje čisti jabučni sok. Zatim se dodaje kvasac i ostavi da fermentira. Nakon toga se dodaje posebna bakterija octene kiseline koja pretvara alkohol u octenu kiselinu. Glavni sastojci jabučnog octa su voda, 5 do 6 posto octene kiseline i male količine jabučne i aminokiseline.
Tijekom proteklih godina stručnjaci su napravili više istraživanja kako bi provjerili utjecaj jabučnog octa na naše tijelo i otkrili su da ima pozitivan utjecaj na naše cjelokupno zdravlje, piše Insider.
Jabučni ocat može pomoći kod gubitka kilograma
Prema nizu malih, preliminarnih studija, jabučni ocat može pomoći kod gubitka kilograma. "Međutim, pokazalo se da se radi o malom gubitku kilograma", kaže Sapha Shibeeb, profesorica sa Sveučilišta Monash u Australiji. Na primjer, istraživanje objavljeno 2009. u časopisu Bioscience, Biotechnology i Biochemistry pratilo je 175 sudionika koji su 12 tjedana uz svoju uobičajenu prehranu i vježbanje dodali jabučni ocat. Uzimali su jednu žlicu jabučnog octa razrijeđenog u 250 ml tekućine dva puta na dan - jednu dozu nakon doručka, a drugu nakon večere. Otkriveno je da su u prosjeku izgubili dva kilograma u 12 tjedana.
Još jedna studija pokazala je da su ispitanici koji su dodali jabučni ocat uz ograničenu prehranu izgubili na težini više od ljudi koji su samo ograničili samo kalorije. Istraživanje je objavljeno 2018. u časopisu Journal of Functional Foods, a stručnjakinja kaže da jabučni ocat ima utjecaj na osjećaj gladi. "Ispijanje octa prije obroka može povećati sitost i dovesti do manje konzumacije hrane", kaže Shibeeb. Međutim, ako želiš izgubiti kilograme, jabučni ocat vjerojatno sam po sebi neće biti dovoljan, kaže dalje. Da bi se postigli najbolji rezultati s jabučnim octom, treba ga kombinirati s vježbanjem i manjim unosom kalorija.
(Foto: Pixabay)
Vrlo važno ga je sigurno uzimati
Jabučni ocat uglavnom dolazi u tekućem obliku, ali može se pronaći i u obliku tableta. Međutim, malo je istraživanja o tome koliko ove tablete pomažu. Kako bi izbjegla zdravstvene rizike i negativne nuspojave, Shibeeb kaže da ne bi trebalo piti više od 2 do 3 žlice octa u 3.5 dl vode svaki dan. Također, osim pomoći kod mršavljenja jabučni ocat može pomoći kod još nekih zdravstvenih problema, evo što dalje kažu stručnjaci o dobrobitima i rizicima kod redovitog ispijanja jabučnog octa.
Jabučni ocat je probiotik
Nefiltrirani jabučni ocat sadrži dobre bakterije za crijeva za razliku od filtriranog, koji je puno bistrijeg izgleda. Stručnjaci vjeruju da probiotici u jabučnom octu mogu biti korisni za zdravlje crijeva, ali to još nije dovoljno istraženo.
(Foto: Pixabay)
Može pomoći u kontroliranju razine šećera u krvi
Ranije studije sugeriraju da konzumiranje jabučnog octa nakon obroka može pomoći u kontroli šećera u krvi kod osoba koje imaju dijabetes. Primjerice, u malom istraživanju organizacije Diabetes Care objavljenom 2004. ljudi s dijabetesom popili su 1,5 žlicu razrijeđenog jabučnog octa nakon što su jeli obrok s visokim udjelom ugljikohidrata, dok su drugi sudionici pili placebo. Rezultati su pokazali da su ljudi koji su pili ocat imali znatno nižu razinu glukoze u krvi sat vremena kasnije.
Drugo istraživanje, objavljeno 2019. u časopisu The International Journal of Medical Research & Health Sciences ispitivalo je 110 ljudi koji boluju od dijabetesa. Istraživači su otkrili da su nakon 3 mjeseca sudionici koji su svaki dan uzimali 15 ml jabučnog octa uz večeru imali značajno niži šećer u krvi u odnosu na ljude koji su uzimali placebo.
Istraživači vjeruju da jabučni ocat pomaže u kontroli šećera u krvi jer tijelo čini osjetljivijim na inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi. To je važno jer s vremenom ljudi koji boluju od dijabetesa mogu izgubiti osjetljivost na inzulin, što otežava tijelu da stvori ravnotežu šećera u krvi nakon obroka koji sadrži više ugljikohidrata.
Stručnjaci upozoravaju da jabučni ocat nikako nije zamjena za lijekove protiv dijabetesa.
(Foto: Pixabay)
Rizici zbog uzimanja jabučnog octa
Ispijanje previše jabučnog octa može imati negativne posljedice. "Glavne nuspojave uključuju oštećenje zubne cakline i iritaciju grla", kaže Shibeeb. To je zato što octena kiselina može razgraditi minerale u zubima i iritirati osjetljivo tkivo grla. To će vjerojatno dogoditi ako se jabučni ocat pije nerazrijeđen - za sigurnu konzumaciju treba koristiti omjer vode i octa 1:10. Također treba se držati podalje od jabučnog octa ako imaš bubrežne bolesti jer dodatna kiselina u prehrani može stvoriti poteškoće bubrezima.
(Foto: Pixabay)