Kremasti kelj sa špekom i orasima
Foto: ibreatheimhungry.com
Sastojci:
4 kriške pečenog špeka/slanine, nasjeckano
1 žlica maslaca
2 češnja češnjaka, protisnuta ili sitno nasjeckana
125 ml nezaslađenog bademovog mlijeka ili vrhnja za kuhanje
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1 manja glavica kelja, nasjeckan
250 g mascarpone sira
1/3 šalice naribanog parmezana
1/3 šalice nasjeckanih oraha
sol i papar po ukusu
Priprema:
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
U velikoj tavi isprži špek da bude zlaćan, ali ne u potpunosti hrskav. Izvadi iz tave i na mast od špeka dodaj maslac te na njemu poprži češnjak oko pola minute. Dodaj bademovo mlijeko ili vrhnje i muškatni oraščić i dobro promiješaj. U tavu dodaj i kelj, poklopi i ostavi da kuha nekih 5-7 minuta, dok ne "uvene". Umiješaj i mascarpone i parmezan, začini solju i paprom i sve dobro promiješaj. Prebaci sve u namašćenu vatrostalnu posudu i peci 30 minuta. Izvadi iz pećnice, posipaj špekom i orasima i vrati u pećnicu na još 10 minuta.