403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Fitness
Fitness

Isprobaj ukusne LCHF/keto priloge: grčke polpete, kremasti kelj i azijske mahune

Isprobaj ukusne LCHF/keto priloge: grčke polpete, kremasti kelj i azijske mahune
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
U keto i LCHF prehrani najčešće su najveći problem kreativni prilozi mesu ili jajima. Ne sumnjamo da bi ovi recepti mogli postati dio vaše svakodnevice
Grčke polpete od tikvice

Foto: theironyou.com Sastojci (za 12 polpeta) 500 g tikvica (oko 4) 1 veliko jaje 1 šaka začinskog bilja (menta, kopar, peršin) pola šalice (50 g) bademovog brašna 75 g mrvljenog feta sira 1 žličica mljevenog kumina 1 žličica soli papra po ukusu maslinovo ili kokosovo ulje za prženje Priprema: Operi tikvice i odreži im krajeve. Naribaj ih i blago posoli te ostavi petnaestak minuta da puste vodu. Nakon toga ih dobro ocijedi. Umuti jaje, dodaj mu tikvicu, začinsko bilje, kumin, bademovo brašno, fetu, sol i papar. Dobro promiješaj. Stavi smjesu u hladnjak na 20 minuta kako bi bademovo brašno upilo malo vlage. Od smjese oblikuj pljeskavice. Ako se čini mokrim, dodaj malo više bademovog brašna. Prži polpete na dobro zagrijanom ulju – oko 5 minuta na svakoj strani, do zlatno-smeđe boje. Najukusnije su tople, no dobre će biti i hladne.

Pire od cvjetače s parmezanom i vlascem

Foto: foodiecrush.com Sastojci: 1 manja glavica cvjetače, oprana i natrgana na manje "cvjetiće" 1 šalica pilećeg temeljca 1/4 šalice naribanog parmezana 1/8 šalice nasjeckanog vlasca sol i papar Priprema: Skuhaj cvjetaču u pilećem temeljcu, kuhaj 15 do 20 minuta dok cvjetača ne omekša, ali se još ne raspada. Prebaci sve u multipraktik i ispasiraj cvjetaču (ili to učini štapnim mikserom). Prebaci ponovo u zdjelu, začini po potrebi solju i paprom te umiješaj parmezan i vlasac. Posluži toplo. Pire od cvjetače zaista možeš pripremiti na mnogo načina. Osim sira odličan dodatak su mu i curry (samo dodajte žličicu curryja), senf (žličica senfa) ili prženi luk – pa se dobije kombinacija pirea i "restane" cvjetače.

Gratinirana brokula

Foto: kalynskitchen.com Sastojci: 1 veća glavica brokule, razdvojene na cvjetiće i narezane 1 šalica naribanog švicarskog sira 2 žlice majoneze 3 žlice vrhnja za kuhanje sa što višim postotkom masnoća 2 žličice limunovog soka pola žličice senfa 1/4 šalice naribanog parmezana sol i papar po ukusu Priprema: Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Brokulu stavi kuhati u kipuću vodu i kuhaj točno 3 minute. Odmah ocijedi brokulu i ostavi je u cjedilu. Namasti vatrostalnu posudu maslacom ili maslinovim uljem, pa stavi u nju dobro ocijeđenu brokulu. Pomiješaj majonezu, vrhnje, limunov sok, senf i papar, a zatim umiješaj i fino naribani švicarski sir. Nanesi kremastu mješavinu majoneze preko brokule. Na kraju sve posipaj parmezanom. Peci nepokriveno oko 30 minuta ili dok se sir ne otopi i porumeni. Posluži vruće.

Kremasti kelj sa špekom i orasima

Foto: ibreatheimhungry.com Sastojci: 4 kriške pečenog špeka/slanine, nasjeckano 1 žlica maslaca 2 češnja češnjaka, protisnuta ili sitno nasjeckana 125 ml nezaslađenog bademovog mlijeka ili vrhnja za kuhanje 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića 1 manja glavica kelja, nasjeckan 250 g mascarpone sira 1/3 šalice naribanog parmezana 1/3 šalice nasjeckanih oraha sol i papar po ukusu Priprema: Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj tavi isprži špek da bude zlaćan, ali ne u potpunosti hrskav. Izvadi iz tave i na mast od špeka dodaj maslac  te na njemu poprži češnjak oko pola minute. Dodaj bademovo mlijeko ili vrhnje i muškatni oraščić i dobro promiješaj. U tavu dodaj i kelj, poklopi i ostavi da kuha nekih 5-7 minuta, dok ne "uvene". Umiješaj i mascarpone i parmezan, začini solju i paprom i sve dobro promiješaj. Prebaci sve u namašćenu vatrostalnu posudu i peci 30 minuta. Izvadi iz pećnice, posipaj špekom i orasima i vrati u pećnicu na još 10 minuta.

Stir fry mahune

Foto: kalynskitchen.com Sastojci: 500 g zelenih tankih mahuna (mogu biti mlade svježe ili smrznute) 2 žlice ulja od kikirikija 1 žlica sjeckanog češnjaka 1/2  crvenog luka, nasjeckan na tanke trakice 2 žlice soja umaka bez glutena po želji  - 2 žlice azijskog umaka od kamenica (oyster sauce) po ukusu - još malo soli i chili papričicu u prahu ili pahuljicama Priprema: Ako koristiš mlade svježe mahune, očisti ih i natrgaj na manje komadiće - te obari na nekoliko minuta i dobro ocijedi. Smrznute ne moraš prokuhavati. Dobro zagrij ulje u woku ili dubokoj tavi pa dodaj češnjak i luk i pirjaj 20-30 sekundi, miješajući cijelo vrijeme. Dodaj mahune  i kuhaj oko 2 minute, miješajući nekoliko puta. Zatim dodaj vodu, pokrij wok i pusti da se dinsta 5 minuta. Ako koristiš smrznute mahune možda će biti potrebna koja minutica duže. Otklopi wok, dodaj soja umak te po želji i umak od kamenica i kuhajte još 2 minute. Po želji još dosoli te zaljuti chili papričicom. Posluži toplo.  

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx