Isprobaj ukusne LCHF/keto priloge: grčke polpete, kremasti kelj i azijske mahune

U keto i LCHF prehrani najčešće su najveći problem kreativni prilozi mesu ili jajima. Ne sumnjamo da bi ovi recepti mogli postati dio vaše svakodnevice

Isprobaj ukusne LCHF/keto priloge: grčke polpete, kremasti kelj i azijske mahune

Grčke polpete od tikvice

Image


Foto: theironyou.com

Sastojci (za 12 polpeta)
500 g tikvica (oko 4)
1 veliko jaje
1 šaka začinskog bilja (menta, kopar, peršin)
pola šalice (50 g) bademovog brašna
75 g mrvljenog feta sira
1 žličica mljevenog kumina
1 žličica soli
papra po ukusu
maslinovo ili kokosovo ulje za prženje

Priprema:
Operi tikvice i odreži im krajeve. Naribaj ih i blago posoli te ostavi petnaestak minuta da puste vodu. Nakon toga ih dobro ocijedi.
Umuti jaje, dodaj mu tikvicu, začinsko bilje, kumin, bademovo brašno, fetu, sol i papar. Dobro promiješaj. Stavi smjesu u hladnjak na 20 minuta kako bi bademovo brašno upilo malo vlage.
Od smjese oblikuj pljeskavice. Ako se čini mokrim, dodaj malo više bademovog brašna. Prži polpete na dobro zagrijanom ulju – oko 5 minuta na svakoj strani, do zlatno-smeđe boje. Najukusnije su tople, no dobre će biti i hladne.

Pire od cvjetače s parmezanom i vlascem

Image


Foto: foodiecrush.com

Sastojci:
1 manja glavica cvjetače, oprana i natrgana na manje "cvjetiće"
1 šalica pilećeg temeljca
1/4 šalice naribanog parmezana
1/8 šalice nasjeckanog vlasca
sol i papar

Priprema:
Skuhaj cvjetaču u pilećem temeljcu, kuhaj 15 do 20 minuta dok cvjetača ne omekša, ali se još ne raspada. Prebaci sve u multipraktik i ispasiraj cvjetaču (ili to učini štapnim mikserom). Prebaci ponovo u zdjelu, začini po potrebi solju i paprom te umiješaj parmezan i vlasac. Posluži toplo.

Pire od cvjetače zaista možeš pripremiti na mnogo načina. Osim sira odličan dodatak su mu i curry (samo dodajte žličicu curryja), senf (žličica senfa) ili prženi luk – pa se dobije kombinacija pirea i "restane" cvjetače.

Gratinirana brokula

Image


Foto: kalynskitchen.com

Sastojci:
1 veća glavica brokule, razdvojene na cvjetiće i narezane
1 šalica naribanog švicarskog sira
2 žlice majoneze
3 žlice vrhnja za kuhanje sa što višim postotkom masnoća
2 žličice limunovog soka
pola žličice senfa
1/4 šalice naribanog parmezana
sol i papar po ukusu

Priprema:
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Brokulu stavi kuhati u kipuću vodu i kuhaj točno 3 minute. Odmah ocijedi brokulu i ostavi je u cjedilu.
Namasti vatrostalnu posudu maslacom ili maslinovim uljem, pa stavi u nju dobro ocijeđenu brokulu. Pomiješaj majonezu, vrhnje, limunov sok, senf i papar, a zatim umiješaj i fino naribani švicarski sir. Nanesi kremastu mješavinu majoneze preko brokule. Na kraju sve posipaj parmezanom. Peci nepokriveno oko 30 minuta ili dok se sir ne otopi i porumeni. Posluži vruće.

Kremasti kelj sa špekom i orasima

Image


Foto: ibreatheimhungry.com

Sastojci:
4 kriške pečenog špeka/slanine, nasjeckano
1 žlica maslaca
2 češnja češnjaka, protisnuta ili sitno nasjeckana
125 ml nezaslađenog bademovog mlijeka ili vrhnja za kuhanje
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1 manja glavica kelja, nasjeckan
250 g mascarpone sira
1/3 šalice naribanog parmezana
1/3 šalice nasjeckanih oraha
sol i papar po ukusu

Priprema:
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
U velikoj tavi isprži špek da bude zlaćan, ali ne u potpunosti hrskav. Izvadi iz tave i na mast od špeka dodaj maslac  te na njemu poprži češnjak oko pola minute. Dodaj bademovo mlijeko ili vrhnje i muškatni oraščić i dobro promiješaj. U tavu dodaj i kelj, poklopi i ostavi da kuha nekih 5-7 minuta, dok ne "uvene". Umiješaj i mascarpone i parmezan, začini solju i paprom i sve dobro promiješaj. Prebaci sve u namašćenu vatrostalnu posudu i peci 30 minuta. Izvadi iz pećnice, posipaj špekom i orasima i vrati u pećnicu na još 10 minuta.

Stir fry mahune

Image


Foto: kalynskitchen.com

Sastojci:
500 g zelenih tankih mahuna (mogu biti mlade svježe ili smrznute)
2 žlice ulja od kikirikija
1 žlica sjeckanog češnjaka
1/2  crvenog luka, nasjeckan na tanke trakice
2 žlice soja umaka bez glutena
po želji  - 2 žlice azijskog umaka od kamenica (oyster sauce)
po ukusu - još malo soli i chili papričicu u prahu ili pahuljicama

Priprema:
Ako koristiš mlade svježe mahune, očisti ih i natrgaj na manje komadiće - te obari na nekoliko minuta i dobro ocijedi. Smrznute ne moraš prokuhavati.
Dobro zagrij ulje u woku ili dubokoj tavi pa dodaj češnjak i luk i pirjaj 20-30 sekundi, miješajući cijelo vrijeme. Dodaj mahune  i kuhaj oko 2 minute, miješajući nekoliko puta. Zatim dodaj vodu, pokrij wok i pusti da se dinsta 5 minuta. Ako koristiš smrznute mahune možda će biti potrebna koja minutica duže. Otklopi wok, dodaj soja umak te po želji i umak od kamenica i kuhajte još 2 minute. Po želji još dosoli te zaljuti chili papričicom. Posluži toplo.