Isprekidani post ili 16/8 dijeta trenutačno je pravi hit u prehrani, no kako ga uskladiti s vježbanjem

Želiš li izvući maksimum iz treninga, važno je prilagoditi prehranu. U ovom slučaju, važno je trening prilagoditi prehrani jer govorimo o postu, a fizički napor na prazan želudac nije mala stvar

Isprekidani post ili 16/8 dijeta trenutačno je pravi hit u prehrani, no kako ga uskladiti s vježbanjem

Isprekidani post je trenutno vrlo popularan način prehrane, a temelji se na ciklusima jedenja i gladovanja. Periodi gladovanja mogu iznositi od nekoliko sati do nekoliko dana, a tijekom njih tijelo se regenerira i čisti od toksina. Osobe koje se ne bave tjelovježbom lakše će podnijeti gladovanje od onih koje se izlažu fizičkom naporu.

U nastavku pročitaj kako isprekidani post utječe na treninge, razloge za i protiv spajanja isprekidanog posta i vježbanja te, ukoliko se odlučiš trenirati dok gladuješ, kako najbolje uskladiti te dvije stvari. 
(FOTO: Pexels)

Ljudi se odlučuju za kombinaciju isprekidanog posta i fizičke aktivnosti jer ubrzava mršavljenje. Naime, tijekom perioda posta, zalihe glikogena su potrošene i organizam počinje sagorjevati masti kako bi dobio energiju za vježbanje, što naravno dovodi do mršavljenja.

Pokazalo se i da treninzi tijekom posta rezultiraju većim gubitkom masnoća, nego oni u vrijeme kada normalno jedeš. 

Studija provedena 2018., prenosi Medical News Today, pokazala je da kombiniranje isprekidanog posta i fizičke aktivnosti usporava starenje i smanjuje rizik od bolesti jer dovodi do pozitivnih metaboličkih promjena.

No, spajanje tjelovježbe i posta ima i negativnih strana. 

Tvoje performanse neće biti na razini na kojoj su kada redovito jedeš, osobito ako se baviš profesionalnim sportom.

Postiš li, teže ćeš izgraditi mišiće. Taođer, možeš imati problema s tlakom, odnosno patiti od niskog krvnog tlaka, a postoji rizik i da ti razina šećera u krvi padne, što može uzrokovati nesvjesticu. 

Ako se odlučiš za isprekidani post, bilo bi dobro da treninge prilagodiš dinamici prehrane, kako bi izvukla maksimum iz njih.
Ako ćeš postiti 16:8, odnosno 16 sati biti bez hrane, a u idućih osam jesti, u periodu kada jedeš možeš odraditi koji god želiš trening, aerobni ili anaerobni. 

Treninzi se u najširem smislu dijele na aerobne i anaerobne. U aerobne ili kardio treninge, među ostalima, spadaju trčanje, hodanje i bicikliranje, a u anaerobne bodybuilding ili sprint - vježbe koje se izvode pod maksimalnim naporom u kratkom vremenskom periodu. 

Image


(FOTO: Pixabay)

Međutim, želiš li trenirati tijekom posta, trebala bi birati laganiji aerobni trening.

Image

Vrući trend u mršavljenju: Evo što je dijeta 16/8 i zašto je u svijetu obožavaju

  • Što i kada jesti kada planiraš imati trening?


Najbolje je jesti dva do tri sata prije vježbanja. Idealni obrok je onaj koji obiluje proteinima i složenim ugljikohidratima, poput cjelovitih žitarica. 

Obrok nakon treninga trebao bi sadržavati također složene ugljikohdrate, visokokvalitetne proteine i masti koje će ubrzati oporavak. 

No, za osobe koje imaju dijabetes ili nizak krvni tlak kombinacija posta i tjelovježbe nije dobra ideja. Isto vrijedi i za trudnice, dojilje i ljude koji imaju ili su imali poremećaj u prehrani. 

U svakom slučaju, najbolje je slušati vlastito tijelo. Ako tijekom treninga za vrijeme posta osjetiš slabost, jednostavno prekini trening i odradi ga kada si sita i kada se dobro osjećaš. Još jedan važan detalj - ne zaboravi na tekućinu. Kada ne jedeš još je bitnije je da budeš hidrirana, odnosno da redovito kroz dan piješ vodu.