

Duge radne sate povremeno treba prekinuti da bismo napunili želudac i suzbili glad. Čime? Odgovora ima bezbroj - od dobro uređenih internih restorana za zaposlene do klasičnoga kruha i slanine. Gdje nema restorana, prisiljeni smo snaći se sami, a to prečesto znači kupiti pecivo ili kruh, te dodati neki suhomesnati proizvod. Nažalost, na sve su lošijem glasu, osim ako nisu domaći. No, upravo te prave domaće kobasice često su još masnije od kupovnih, koje sadrže deset do 50 posto masnoće, te organizmu daju previše kalorija.
Zato je bolje pripremiti sendvič kod kuće nego kupiti već gotov ako je sveden na siromašnu formulu: mnogo kruha i ploškica kobasice. I sendvič može biti uravnotežen i ukusan obrok ako između dvije kriške integralnog kruha ili dvije polovice integralnog peciva potrpate raznolik sadržaj, po istom načelu po kojem sastavljate jelovnik: malo suhomesnatih proizvoda (npr. pileća ili pureća prsa s malo masnoća), povrće (zelenu salatu nasjeckajte!) i sir. Ako obavljate težak fizički posao, dodajte majoneze, u protivnom radije preskočite taj sastojak.
Meso možete zamijeniti jajima — tvrdo kuhanim ili isprženom kajganom (s dodacima začinskog bilja ili sitno nasjeckane slanine ili luka). Mijenjanjem i kombiniranjem sastojaka sendviči vam nikad neće dosaditi, tim više što imate velik izbor kruha i peciva.
Nastojte suhoću sendviča ublažiti dodavanjem povrća u sam sendvič, te jogurta, kiselog mlijeka ili kefira kao dodatka. Za nošenje na posao pogodno je i voće.
Evo nekoliko ideja za sendviče:
2 šnite integralnog kruha, preprženog u tosteru
Prepržite u tosteru 2 šnite integralnog kruha, nasjeckajte zelenu salatu te napunite sendvič svim sastojcima.
Pomiješajte u zdjeli kupus, feta sir i majonezu. Smjesu namažite na kruh, dodajte pileća prsa i šnitu sira.