Kremasta pita od čokolade i kikiriki maslaca
Sastojci:
Kora:
1 šalica (250 ml) kikiriki maslaca
2 žlice proteina u prahu
2 žlice eritritola
pola žličice soli
1 veliko jaje
1 žlica kokosovog ulja, otopljenog
¼ šalice bademovog mlijeka
Čokoladna krema:
3 velika jaja
2/3 šalice eritritola
175 g maslaca
¼ žličice soli
115 g crne čokolade (što veći postotak kakaa to bolje)
1 žličica ekstrakta vanilije
Tučeno vrhnje
250 ml vrhnja za šlag (nezaslađenog)
1 vrhom puna žlica eritritola
naribana čokolada za ukrašavanje
Upute:
Zagrijte pećnicu na 175 °C.
Kako biste pripremili koru, pomiješajte prvo suhe sastojke,a zatim im dodajte mokre sastojke i sve dobro izmiješajte. Tijesto će biti ljepljivo. Utisnite ga u duboki, okrugli lim za pečenje (i uz rubove), promjera otprilike 23 centimetra. Vilicom "nabockajte" tijesto kako se ne bi napuhalo u pećnici. Pecite oko 8 minuta, dok ne postane zlatno-smeđe. Pustite da se potpuno ohladi prije nego što dodate čokoladnu kremu.
Za kremu od čokolade, u posudu na pari stavite 3 jaja i 1/3 šalice eritritola i stalno miješajte sve dok se eritritol ne otopi, a jaja se zgusnu. To bi moglo potrajati oko 5-10 minuta. Kada jaja postanu gusta i blijeda, maknite s topline i ostavite da se ohlade dok pripremate čokoladu.
Umutite maslac i još 1/3 šalice eritritola električnim mikserom. Dodajte rastopljenu čokoladu, ekstrakt vanilije i sol i dobro izmiksajte. U čokoladu ulijte jaja i promiješajte da se sve sjedini. Ulijte kremu od čokolade na tijesto i ostavite u hladnjaku barem 4 sata. Prije posluživanja pripremite šlag i poslužite posipano s naribanom čokoladom.