Fitness
Fitness

Brzo, jednostavno i LCHF/keto: neodoljivi recepti za blagdanske dane

Brzo, jednostavno i LCHF/keto: neodoljivi recepti za blagdanske dane
Pet jednostavnih recepta u kojima će svatko uživati!
Keksići od đumbira

Sastojci: Za kekse: 4 šalice bademovog brašna 1 šalica zaslađivača eritritola (možete koristiti i neki drugi zaslađivač, pa ga prilagodite svom ukusu. Obavezno smanjite količinu ako stavljate Steviju) 1/4 šalice kokosovog brašna 2 žlice mljevenog đumbira 1 žlica mljevenog cimeta 2 žličice prašak za pecivo 1 žličica ksantanske gume 1/2 žličice soli 1/2 žličice mljevenog klinčića 2 velika jaja 1/4 šalice kokosovog ulja (ili maslaca), rastopljenog 2 žličice Yacon sirupa (umjesto toga može koristiti melasa) 1 žličica ekstrakta vanilije Glazura: 225 g eritritola 1 i pol žličica bjelanjka u prahu 1 i pol žličica arrowroot korijena ili 1/8 žličice ksantanske gume 1/4 mlake vode, ako će biti potrebno razrijediti Upute: Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva, i obložite lim s dva papira za pečenje. U velikoj zdjeli umutiti zajedno bademovo brašno, zaslađivač, kokosovo brašno, đumbir, cimet, prašak za pecivo, ksantansku gumu, sol i klinčiće. Umutite jaja, kokosovo ulje, Yacon sirup i ekstrakt vanilije dok se tijesto ne spoji. Podijelite tijesto na pola i stavite prvu polovicu na jedan komad papira za pečenje. Prekrijte ga onim drugim papirom i razvaljajte ne otprilike pola centimetra debljine. Koristite kalupiće za rezanje keksa kako biste ih izrezali u željene oblike i stavite na obloženi lim za pečenje. Ostatke ponovo izvaljajte i ponovo režite kekse - radite to sve dok ne iskoristite sve tijesto. Pecite 20 minuta ili dok ne dobiju zlaćano smećkastu boju. Izvadite ih iz pećnice i pustite da se na limu hlade 5 minuta na tavi, a zatim prebaci na žicu da se potpuno ohlade. Za glazuru, u zdjeli pomiješajte sladilo, bjelanjak i arrowroot u prahu. Dodajte po potrebi malo vode dok ne dosegnete konzistenciju koju želite. Stavite u vrećice za istiskivanje, ukrasite kekse i ostavite da se hlade još 30 minuta.  

Pepermint cheesecake kocke

Sastojci: 1 i ½ šalice maslaca, omekšanog 500 g krem sira umjetni zaslađivač po ukusu 2 i ½ žličice ekstrakta peperminta/paprene metvice jestiva crvena boja (po želji) Upute: Obložite lim veličine 20x20 cm papirom za pečenje. Pomiješajte sve sastojke zajedno u procesoru za hranu dok ne postane glatka. Slobodno dodajte zaslađivač po svom ukusu, a po želji dodajte i još ekstrakta paprene metvice. Ulijte smjesu od sira u obloženu posudu za pečenje. Po želji na vrhu ukrasite jestivom crvenom bojom – kapnite 3 – 5 kapljica i zatim ih štapićem ili nožem "išarajte" po kolaču. Ostavite u hladnjaku da se hladi 1-2 sata. Izrežite 8 pravilnih kocki.

Kremasta pita od čokolade i kikiriki maslaca

Sastojci: Kora: 1 šalica (250 ml) kikiriki maslaca 2 žlice proteina u prahu 2 žlice eritritola pola žličice soli 1 veliko jaje 1 žlica kokosovog ulja, otopljenog ¼ šalice bademovog mlijeka Čokoladna krema: 3 velika jaja 2/3 šalice eritritola 175 g maslaca ¼ žličice soli 115 g crne čokolade (što veći postotak kakaa to bolje) 1 žličica ekstrakta vanilije Tučeno vrhnje 250 ml vrhnja za šlag (nezaslađenog) 1 vrhom puna žlica eritritola naribana čokolada za ukrašavanje Upute: Zagrijte pećnicu na 175 °C. Kako biste pripremili koru, pomiješajte prvo suhe sastojke,a zatim im dodajte mokre sastojke i sve dobro izmiješajte. Tijesto će biti ljepljivo. Utisnite ga u duboki, okrugli lim za pečenje (i uz rubove), promjera otprilike 23 centimetra. Vilicom "nabockajte" tijesto kako se ne bi napuhalo u pećnici. Pecite oko 8 minuta, dok ne postane zlatno-smeđe. Pustite da se potpuno ohladi prije nego što dodate čokoladnu kremu. Za kremu od čokolade, u posudu na pari stavite 3 jaja i 1/3 šalice eritritola i stalno miješajte sve dok se eritritol ne otopi, a jaja se zgusnu. To bi moglo potrajati oko 5-10 minuta. Kada jaja postanu gusta i blijeda, maknite s topline i ostavite da se ohlade dok pripremate čokoladu. Umutite maslac i još 1/3 šalice eritritola električnim mikserom. Dodajte rastopljenu čokoladu, ekstrakt vanilije i sol i dobro izmiksajte. U čokoladu ulijte jaja i promiješajte da se sve sjedini. Ulijte kremu od čokolade na tijesto i ostavite u hladnjaku barem 4 sata. Prije posluživanja pripremite šlag i poslužite posipano s naribanom čokoladom.

Kolač od badema i naranče

Sastojci: Biskvit: 1 naranča prerezana na četvrtine 6 srednje velikih jaja 250 g bademovog brašna ili veoma sitno samljevenih badema 1 žličica praška za pecivo 4 žlice zaslađivača po vašem izboru (dodajte više ili manje po ukusu) 1 žličica ekstrakta vanilije 1/4 žličica soli Krema: 125 ml jogurta 115 g krem sira 50 g zaslađivača u prahu (dodajte više ili manje po ukusu) 2 žlice narančine korice Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Stavite četvrtine naranče (kojima ste uklonili koštice) u multipraktik i propasirajte ih (ne mora biti potpuno pire, mogu ostati sitni komadići naranče). Dodajte sve ostale sastojke u multipraktik. Pulsirajte dok se sve ne sjedini u glatku smjesu. Ulijte smjesu u dva okrugla lima za pečenje pita obložena papirom za pečenje. Pecite 20-25 minuta. Čačkalicom isprobajte je li biskvit pečen. Za kremu: Mikserom pomiješajte krem sir s prirodnim jogurtom vilicom, dodajte narančinu koricu i zaslađivač u prahu. Kada se biskvit potpuno ohladio jedan kolač namažite kremom i prekrijte drugim biskvitom te posipajte umjetnim zaslađivačem u prahu.

Muffini s bundevom i čokoladom

Sastojci: 10 žlica kokosovog brašna 1 i 1/2 žličice mješavine začina za bundeve 1 žličicu praška za pecivo 1/2 žličice sode bikarbone 1/4 žličice soli 4 velika jaja 2/3 šalice umjetnog zaslađivača (dodajte više ili manje po ukusu) 2 žlice punomasnog vrhnja 2 žlice krem sira (omekšanog) 1 žlica ekstrakta vanilije 1/2 šalica pirea od bundeve (ogulite i ispecite tikvu u pećnici, pa napravite pire) 1/3 šalice sitno nasjeckane čokolade Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C i stavite papiriće za muffine u kalupe. Pomiješajte kokosovo brašno, začin za tikve, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi umutite jaja, zaslađivač, vrhnje, krem sir i ekstrakt vanilije. Dodajte i pire od bundeve, a na kraju i sve suhe sastojke te sve dobro promiješajte. Na kraju umiješajte i komadiće čokolade. Ulijte u kalupe (do ¾ kalupa) i pecite 22 do 25 minuta. Izvadite i ostavite ih u kalupu da se hlade 5 minuta, pa izvadite i ostavite da se ohlade do kraja.