Brzo, jednostavno i LCHF/keto: neodoljivi recepti za blagdanske dane

Pet jednostavnih recepta u kojima će svatko uživati!

Brzo, jednostavno i LCHF/keto: neodoljivi recepti za blagdanske dane

Keksići od đumbira

Image



Sastojci: Za kekse:
4 šalice bademovog brašna
1 šalica zaslađivača eritritola (možete koristiti i neki drugi zaslađivač, pa ga prilagodite svom ukusu. Obavezno smanjite količinu ako stavljate Steviju)
1/4 šalice kokosovog brašna
2 žlice mljevenog đumbira
1 žlica mljevenog cimeta
2 žličice prašak za pecivo
1 žličica ksantanske gume
1/2 žličice soli
1/2 žličice mljevenog klinčića
2 velika jaja
1/4 šalice kokosovog ulja (ili maslaca), rastopljenog
2 žličice Yacon sirupa (umjesto toga može koristiti melasa)
1 žličica ekstrakta vanilije

Glazura:
225 g eritritola
1 i pol žličica bjelanjka u prahu
1 i pol žličica arrowroot korijena ili 1/8 žličice ksantanske gume
1/4 mlake vode, ako će biti potrebno razrijediti

Upute:
Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva, i obložite lim s dva papira za pečenje.

U velikoj zdjeli umutiti zajedno bademovo brašno, zaslađivač, kokosovo brašno, đumbir, cimet, prašak za pecivo, ksantansku gumu, sol i klinčiće.
Umutite jaja, kokosovo ulje, Yacon sirup i ekstrakt vanilije dok se tijesto ne spoji.
Podijelite tijesto na pola i stavite prvu polovicu na jedan komad papira za pečenje. Prekrijte ga onim drugim papirom i razvaljajte ne otprilike pola centimetra debljine.
Koristite kalupiće za rezanje keksa kako biste ih izrezali u željene oblike i stavite na obloženi lim za pečenje. Ostatke ponovo izvaljajte i ponovo režite kekse - radite to sve dok ne iskoristite sve tijesto.
Pecite 20 minuta ili dok ne dobiju zlaćano smećkastu boju. Izvadite ih iz pećnice i pustite da se na limu hlade 5 minuta na tavi, a zatim prebaci na žicu da se potpuno ohlade.
Za glazuru, u zdjeli pomiješajte sladilo, bjelanjak i arrowroot u prahu. Dodajte po potrebi malo vode dok ne dosegnete konzistenciju koju želite. Stavite u vrećice za istiskivanje, ukrasite kekse i ostavite da se hlade još 30 minuta.

Pepermint cheesecake kocke

Image



Sastojci:
1 i ½ šalice maslaca, omekšanog
500 g krem sira
umjetni zaslađivač po ukusu
2 i ½ žličice ekstrakta peperminta/paprene metvice
jestiva crvena boja (po želji)

Upute:
Obložite lim veličine 20x20 cm papirom za pečenje.
Pomiješajte sve sastojke zajedno u procesoru za hranu dok ne postane glatka. Slobodno dodajte zaslađivač po svom ukusu, a po želji dodajte i još ekstrakta paprene metvice. Ulijte smjesu od sira u obloženu posudu za pečenje. Po želji na vrhu ukrasite jestivom crvenom bojom – kapnite 3 – 5 kapljica i zatim ih štapićem ili nožem "išarajte" po kolaču. Ostavite u hladnjaku da se hladi 1-2 sata. Izrežite 8 pravilnih kocki.

Kremasta pita od čokolade i kikiriki maslaca

Image



Sastojci: Kora:
1 šalica (250 ml) kikiriki maslaca
2 žlice proteina u prahu
2 žlice eritritola
pola žličice soli
1 veliko jaje
1 žlica kokosovog ulja, otopljenog
¼ šalice bademovog mlijeka

Čokoladna krema:
3 velika jaja
2/3 šalice eritritola
175 g maslaca
¼ žličice soli
115 g crne čokolade (što veći postotak kakaa to bolje)
1 žličica ekstrakta vanilije

Tučeno vrhnje
250 ml vrhnja za šlag (nezaslađenog)
1 vrhom puna žlica eritritola
naribana čokolada za ukrašavanje

Upute:
Zagrijte pećnicu na 175 °C.
Kako biste pripremili koru, pomiješajte prvo suhe sastojke,a zatim im dodajte mokre sastojke i sve dobro izmiješajte. Tijesto će biti ljepljivo. Utisnite ga u duboki, okrugli lim za pečenje (i uz rubove), promjera otprilike 23 centimetra. Vilicom "nabockajte" tijesto kako se ne bi napuhalo u pećnici. Pecite oko 8 minuta, dok ne postane zlatno-smeđe. Pustite da se potpuno ohladi prije nego što dodate čokoladnu kremu.
Za kremu od čokolade, u posudu na pari stavite 3 jaja i 1/3 šalice eritritola i stalno miješajte sve dok se eritritol ne otopi, a jaja se zgusnu. To bi moglo potrajati oko 5-10 minuta. Kada jaja postanu gusta i blijeda, maknite s topline i ostavite da se ohlade dok pripremate čokoladu.
Umutite maslac i još 1/3 šalice eritritola električnim mikserom. Dodajte rastopljenu čokoladu, ekstrakt vanilije i sol i dobro izmiksajte. U čokoladu ulijte jaja i promiješajte da se sve sjedini. Ulijte kremu od čokolade na tijesto i ostavite u hladnjaku barem 4 sata. Prije posluživanja pripremite šlag i poslužite posipano s naribanom čokoladom.

Kolač od badema i naranče

Image



Sastojci: Biskvit:
1 naranča prerezana na četvrtine
6 srednje velikih jaja
250 g bademovog brašna ili veoma sitno samljevenih badema
1 žličica praška za pecivo
4 žlice zaslađivača po vašem izboru (dodajte više ili manje po ukusu)
1 žličica ekstrakta vanilije
1/4 žličica soli

Krema:
125 ml jogurta
115 g krem sira
50 g zaslađivača u prahu (dodajte više ili manje po ukusu)
2 žlice narančine korice

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Stavite četvrtine naranče (kojima ste uklonili koštice) u multipraktik i propasirajte ih (ne mora biti potpuno pire, mogu ostati sitni komadići naranče). Dodajte sve ostale sastojke u multipraktik. Pulsirajte dok se sve ne sjedini u glatku smjesu. Ulijte smjesu u dva okrugla lima za pečenje pita obložena papirom za pečenje. Pecite 20-25 minuta. Čačkalicom isprobajte je li biskvit pečen.
Za kremu: Mikserom pomiješajte krem sir s prirodnim jogurtom vilicom, dodajte narančinu koricu i zaslađivač u prahu.
Kada se biskvit potpuno ohladio jedan kolač namažite kremom i prekrijte drugim biskvitom te posipajte umjetnim zaslađivačem u prahu.

Muffini s bundevom i čokoladom

Image



Sastojci:
10 žlica kokosovog brašna
1 i 1/2 žličice mješavine začina za bundeve
1 žličicu praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
4 velika jaja
2/3 šalice umjetnog zaslađivača (dodajte više ili manje po ukusu)
2 žlice punomasnog vrhnja
2 žlice krem sira (omekšanog)
1 žlica ekstrakta vanilije
1/2 šalica pirea od bundeve (ogulite i ispecite tikvu u pećnici, pa napravite pire)
1/3 šalice sitno nasjeckane čokolade

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C i stavite papiriće za muffine u kalupe.
Pomiješajte kokosovo brašno, začin za tikve, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi umutite jaja, zaslađivač, vrhnje, krem sir i ekstrakt vanilije. Dodajte i pire od bundeve, a na kraju i sve suhe sastojke te sve dobro promiješajte. Na kraju umiješajte i komadiće čokolade. Ulijte u kalupe (do ¾ kalupa) i pecite 22 do 25 minuta. Izvadite i ostavite ih u kalupu da se hlade 5 minuta, pa izvadite i ostavite da se ohlade do kraja.