Fitness
Fitness

Brzo, jednostavno i LCHF/keto: hamburger rajčice, punjena jaja i dva ukusna deserta

Brzo, jednostavno i LCHF/keto: hamburger rajčice, punjena jaja i dva ukusna deserta
Pet jednostavnih recepta u kojima će svatko uživati!
Hamburger rajčice

Sastojci: 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 srednje veliki crveni luk, sitno nasjeckan 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana 450 g mljevene junetine 1 žlica kečapa bez šećera pola žlice senfa 1 žlica punomasne majoneze 4 rajčice 2/3 šalice naribanog sira koji se topi (Gouda, cheddar, Podravac) 1/2 šalice sitno nasjeckane zelene salate 1 srednje veliki krastavac, narezan na kolutiće soli i papra po želji sezam za posipavanje Priprema U tavi popržite luk dok ne pozlatni pa mu nakratko dodajte češnjak te zatim dodajte mljevenu junetinu. Pirjajte dok junetina ne potamni - oko 6-7 minuta. Začinite solju i paprom, te u meso umiješajte kečap, senf i majonezu. Rajčice operite i od vrha zarežite gotovo do dna (dolje mora ostati spojeno) na 6 kriški. Pažljivo razdvojite rajčicu i "napunite" je mljevenim mesom. Na vrh posipajte naribani sir, zelenu salatu i kolutiće krastavaca. Po želji posipajte sezamom.

Azijska piletina s "rižom" od brokule

Sastojci: 2 žlice maslinovog ili kokosovog ulja bez okusa 2 pileća prsa bez kostiju, nasjeckana na kockice ili prutiće 1 srednje veliki crveni luk, sitno nasjeckan 1 srednje velika mrkva, narezana na kolutiće 1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan pola šalice smrznutog graška pola poriluka (ili 1 veći mladi luk) nasjeckan 3 velika jaja, umućena 3 šalice naribane (ili samljevene u multipraktiku) brokule 2 žlice soja umaka sol i papar po ukusu Priprema: U većoj tavi ili woku na zagrijano ulje stavite peći piletinu začinjenu solju i paprom. Pržite barem 5-6 minuta, pa izvadite na tanjur. U tavu stavite luk pirjajte nekoliko minuta pa dodajte grašak i mrkvu i pirjajte 5 minuta. Dodajte češnjak i pirjajte još minutu pa dodajte "rižu" od brokule i poriluk te soja umak te pirjajte još nekoliko minuta. U povrće dodajte piletinu pa sve zalijte umućenim jajima. Kratko pirjajte i jelo je spremno!  

Jaja punjena tunom

Sastojci: 8 velikih kuhanih jaja (prepolovljenih) 170 g tune iz konzerve, ocijeđene (pakirane u vodi) 1 žlica sitno nasjeckanog crvenog luka 1/3 šalice majoneze pola žličice octa sitno nasjeckani vlasac sol i papar po ukusu Priprema: U posudi izdrobite pomiješajte žutanjke s majonezom. Dodajte i sve ostale sastojke osim vlasca i dobro promiješajte. Punite time polovice bjelanjka i na kraju posipajte vlascem.

Muffini s tikvicama

Sastojci: 3/4 šalice kokosovog brašna 1/2 šalice eritritola 2 žličice praška za pecivo 1/4 žličice soli 225 g tikvice, oguljene i naribane 6 velikih jaja pola žličice ekstrakta vanilije 2/3 šalice rastopljenog maslaca ili kokosovog ulja pola šalice sitno nasjeckane crne čokolade (što veći postotak kakaa) Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj zdjeli pomiješajte kokosovo brašno, eritritol, prašak za pecivo i sol. Dodajte naribane tikvice, jaja i vaniliju. Sve dobro promiješajte pa dodajte i otopljeni maslac. Na kraju umiješajte komadiće čokolade. Smjesom koja će djelovati pomalo suho napunite kalupe za muffine i pecite 35 minuta. Istavite da se ohlade prije posluživanja.

Jednostavne kakao kocke

Sastojci: 1 šalica kokosovog ulja (čvrstog) 1/4 šalice eritritola (ili nekog drugog zaslađivača po ukusu) 1/4 šalice kakao praha 1 žličica ekstrakta vanilije 1/8 žličice soli po želji krupna sol za posipavanje po želji - bademi, lješnjaci ili orasi Priprema: Srednje veliki, četvrtasti lim obložite masnim papirom za pečenje. Koristeći mikser zajedno izmiksajte ulje i zaslađivač. Umiksajte i kakao, vaniliju i sol te dodajte zaslađivača po želji. Ulijte smjesu u protvan, zagladite i stavite hladiti u hladnjak. Nakon petnaestak minuta provjerite je li se počelo "stiskati" pa popikajte unutra po želji orašasto voće (no možete to i preskočiti). Stavite hladiti sat vremena, ili dok se u potpunosti ne stisne, pa narežite na kockice. Držite na hladnom.