Hamburger rajčice
Sastojci:
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 srednje veliki crveni luk, sitno nasjeckan
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
450 g mljevene junetine
1 žlica kečapa bez šećera
pola žlice senfa
1 žlica punomasne majoneze
4 rajčice
2/3 šalice naribanog sira koji se topi (Gouda, cheddar, Podravac)
1/2 šalice sitno nasjeckane zelene salate
1 srednje veliki krastavac, narezan na kolutiće
soli i papra po želji
sezam za posipavanje
Priprema
U tavi popržite luk dok ne pozlatni pa mu nakratko dodajte češnjak te zatim dodajte mljevenu junetinu. Pirjajte dok junetina ne potamni - oko 6-7 minuta. Začinite solju i paprom, te u meso umiješajte kečap, senf i majonezu. Rajčice operite i od vrha zarežite gotovo do dna (dolje mora ostati spojeno) na 6 kriški. Pažljivo razdvojite rajčicu i "napunite" je mljevenim mesom. Na vrh posipajte naribani sir, zelenu salatu i kolutiće krastavaca. Po želji posipajte sezamom.
Azijska piletina s "rižom" od brokule
Sastojci:
2 žlice maslinovog ili kokosovog ulja bez okusa
2 pileća prsa bez kostiju, nasjeckana na kockice ili prutiće
1 srednje veliki crveni luk, sitno nasjeckan
1 srednje velika mrkva, narezana na kolutiće
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
pola šalice smrznutog graška
pola poriluka (ili 1 veći mladi luk) nasjeckan
3 velika jaja, umućena
3 šalice naribane (ili samljevene u multipraktiku) brokule
2 žlice soja umaka
sol i papar po ukusu
Priprema:
U većoj tavi ili woku na zagrijano ulje stavite peći piletinu začinjenu solju i paprom. Pržite barem 5-6 minuta, pa izvadite na tanjur. U tavu stavite luk pirjajte nekoliko minuta pa dodajte grašak i mrkvu i pirjajte 5 minuta. Dodajte češnjak i pirjajte još minutu pa dodajte "rižu" od brokule i poriluk te soja umak te pirjajte još nekoliko minuta. U povrće dodajte piletinu pa sve zalijte umućenim jajima. Kratko pirjajte i jelo je spremno!
Jaja punjena tunom
Sastojci:
8 velikih kuhanih jaja (prepolovljenih)
170 g tune iz konzerve, ocijeđene (pakirane u vodi)
1 žlica sitno nasjeckanog crvenog luka
1/3 šalice majoneze
pola žličice octa
sitno nasjeckani vlasac
sol i papar po ukusu
Priprema:
U posudi izdrobite pomiješajte žutanjke s majonezom. Dodajte i sve ostale sastojke osim vlasca i dobro promiješajte. Punite time polovice bjelanjka i na kraju posipajte vlascem.
Muffini s tikvicama
Sastojci:
3/4 šalice kokosovog brašna
1/2 šalice eritritola
2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
225 g tikvice, oguljene i naribane
6 velikih jaja
pola žličice ekstrakta vanilije
2/3 šalice rastopljenog maslaca ili kokosovog ulja
pola šalice sitno nasjeckane crne čokolade (što veći postotak kakaa)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj zdjeli pomiješajte kokosovo brašno, eritritol, prašak za pecivo i sol. Dodajte naribane tikvice, jaja i vaniliju. Sve dobro promiješajte pa dodajte i otopljeni maslac. Na kraju umiješajte komadiće čokolade. Smjesom koja će djelovati pomalo suho napunite kalupe za muffine i pecite 35 minuta. Istavite da se ohlade prije posluživanja.
Jednostavne kakao kocke
Sastojci:
1 šalica kokosovog ulja (čvrstog)
1/4 šalice eritritola (ili nekog drugog zaslađivača po ukusu)
1/4 šalice kakao praha
1 žličica ekstrakta vanilije
1/8 žličice soli
po želji krupna sol za posipavanje
po želji - bademi, lješnjaci ili orasi
Priprema:
Srednje veliki, četvrtasti lim obložite masnim papirom za pečenje. Koristeći mikser zajedno izmiksajte ulje i zaslađivač. Umiksajte i kakao, vaniliju i sol te dodajte zaslađivača po želji. Ulijte smjesu u protvan, zagladite i stavite hladiti u hladnjak. Nakon petnaestak minuta provjerite je li se počelo "stiskati" pa popikajte unutra po želji orašasto voće (no možete to i preskočiti). Stavite hladiti sat vremena, ili dok se u potpunosti ne stisne, pa narežite na kockice. Držite na hladnom.