Fritata sa špinatom
(za 4 osobe)
Sastojci:
150 g nasjeckanog špeka ili kobasice
1 žlice maslaca ili kokosovog ulja za pečenje
250 g svježeg špinata
8 jaja
1 šalica punomasnog vrhnja za kuhanje
150 g naribanog punomasnog sira
sol i papar
Zagrijte pećnicu na 180°C. Pržite špek na maslacu (ili kokosovom ulju) da postane hrskav. Dodajte svježi oprani i ocijeđeni špinat i kratko popržite tek toliko da uvene. Maknite s vatre. Izmutite jaja i vrhnje sa solju i paprom i izlijte u namašćeni manji protvan (23x23 cm). Dodajte špek i špinat, malo promiješajte i na kraju posipajte naribanim sirom. Pecite 23-30 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Keto azijski stir-fry
(za 4 osobe)
Sastojci:
700 g zelenog kupusa
150 g maslaca ili kokosovog ulja
500 g mljevene junetine (ili šnicli narezanih na trakice)
1/2 žličice soli
1/4 žličice crnog papra
1 žlica bijelog octa
malo stevije
2 režnja češnjaka
2 mlada luka
1 žličica čilija (mrvljenog)
1 žličica naribanog svježeg đumbira
1 žlica sezamovog ulja
2 žlice soja sosa
Wasabi majoneza
1 šalica majoneze
pola - 1 žlica wasabi paste (ako nemate, poslužit će i neki vrlo ljuti domaći hren)
Sitno narežite ili naribajte (možete i u multipraktiku) kupus. Popržite ga na oko 100 g maslaca u woku. Neka malo omekša, ali ne da bude posve mekan ili smeđe boje.
Dodajte mu začine (sol, papar, steviju) i ocat i još malo pirjajte, pa izvadite u drugu posudu.
Stavite ostatak maslaca u wok i kratko popržite češnjak, mrvljeni chilli i đumbir. Dodajte meso i pirjajte neko vrijeme dok se meso ne ispeče (nemojte predugo jer junetini nije potrebno duga obrada). Dodajte nasjeckani mladi luk i kupus i sve dobro promiješajte. Dodajte još soli po ukusu i na kraju prelijte sezamovim uljem.
Za majonezu - sve pomiješajte. wasabi dodajte postepeno dok ne dosegnete ljutinu koja vam odgovara.
Poslužite kupus s wasabi majonezom.
Popečci od cvjetače i sira
(za 4 osobe)
Sastojci:
500 g cvjetače
2 jaja
pola malog crvenog luka, nasjeckanog (možete izbaciti ako ste na strogom LCHF)
3/4 šalice naribanog punomasnog tvrdog sira (možete izbaciti ako ste na strogom LCHF)
1 žličica soli
prstohvat papra
120 g maslaca ili kokosovog ulja za prženje
Sitno naribajte cvjetaču ili je sameljite u multipraktiku. Stavite je u vatrostalnu zdjelu i stavite u mikrovalnu na najjače na 3 minute. Ohladite pa procijedite kroz krpu ili gazu. Dodajte se ostale sastojke i dobro promiješajte. Oblikuje popečke i pecite u tavi na ulju. A možete i u pećnici na 200 stupnjeva, nekih 20-ak minuta.
Keto kaša od kokosa
(za 1 osobu)
Sastojci:
30 g maslaca ili kokosovog ulja
1 jaje
1 žlica kokosovog brašna
pola žlice naribanog kokosa
prstohvat mljevenog psylliuma
4 žlice kokosovog vrhnja
prstohvat soli
stevije ili zamjene za šećer po želji
Dodajte sve sastojke u lonac. Dobro promiješajte i stavite kuhati na laganu vatru. Stalno miješajte dok ne dosegnete željenu gustoću. Poslužite s kokosovim mlijekom ili vrhnjem i malo svježeg ili smrznutog bobičastog voća.
Mrvljenac od malina i kupina
(za 4 osobe)
Sastojci:
300 g svježih ili smrznutih (odmrznutih) malina i/ili kupina
2 žlice soka od limete
1 žličica Aru (arrowroot) praha (ako ga imate)
1/2 šalice bademovog brašna
1/4 šalice kokosovog brašna
2 žlice eritrita (ili stevije po želji)
1 jaje
100 g maslaca
Za posluživanje:
1 šalica punomasnog (nezaslađenog) slatkog vrhnja
Zagrijte pećnicu na 175°C.
Stavite svježe ili otopljene maline ili kupine u mali okrugli lim za pečenje (za pite) ili u više manjih vatrostalnih posudica. Preko njih prelijte sok limete i Aru (arrowroot) prah - nije nužno, no ljepše će zgusnuti voće.
Pomiješajte bademovo i kokosovo brašno sa sladilom i jajem - treba biti mrvljivo tijesto. Posipajte to preko bobica i na vrh tijesta stavite tanko narezane listiće maslaca.
Pecite 15-20 minuta - ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Poslužite s blago tučenim slatkim vrhnjem (po želji zaslađenim stevijom ili nekim drugih sladilom).
U mrvljeno tijesto možete dodati i malo nasjeckanih oraha ili pekan oraha.