Fitness
Fitness

Brzo, jednostavno i LCHF/keto: azijski stir-fry, cvjet-popečci i 2 famozna deserta

Brzo, jednostavno i LCHF/keto: azijski stir-fry, cvjet-popečci i 2 famozna deserta
Pet jednostavnih recepta u kojima će svatko uživati!
Fritata sa špinatom

(za 4 osobe) Sastojci: 150 g nasjeckanog špeka ili kobasice 1 žlice maslaca ili kokosovog ulja za pečenje 250 g svježeg špinata 8 jaja 1 šalica punomasnog vrhnja za kuhanje 150 g naribanog punomasnog sira sol i papar Zagrijte pećnicu na 180°C. Pržite špek na maslacu (ili kokosovom ulju) da postane hrskav. Dodajte svježi oprani i ocijeđeni špinat i kratko popržite tek toliko da uvene. Maknite s vatre. Izmutite jaja i vrhnje sa solju i paprom i izlijte u namašćeni manji protvan (23x23 cm). Dodajte špek i špinat, malo promiješajte i na kraju posipajte naribanim sirom. Pecite 23-30 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Keto azijski stir-fry

(za 4 osobe) Sastojci: 700 g zelenog kupusa 150 g maslaca ili kokosovog ulja 500 g mljevene junetine (ili šnicli narezanih na trakice) 1/2 žličice soli 1/4 žličice crnog papra 1 žlica bijelog octa malo stevije 2 režnja češnjaka 2 mlada luka 1 žličica čilija (mrvljenog) 1 žličica naribanog svježeg đumbira 1 žlica sezamovog ulja 2 žlice soja sosa Wasabi majoneza 1 šalica majoneze pola - 1 žlica wasabi paste (ako nemate, poslužit će i neki vrlo ljuti domaći hren) Sitno narežite ili naribajte (možete i u multipraktiku) kupus. Popržite ga na oko 100 g maslaca u woku. Neka malo omekša, ali ne da bude posve mekan ili smeđe boje. Dodajte mu začine (sol, papar, steviju) i ocat i još malo pirjajte, pa izvadite u drugu posudu. Stavite ostatak maslaca u wok i kratko popržite češnjak, mrvljeni chilli i đumbir. Dodajte meso i pirjajte neko vrijeme dok se meso ne ispeče (nemojte predugo jer junetini nije potrebno duga obrada). Dodajte nasjeckani mladi luk i kupus i sve dobro promiješajte. Dodajte još soli po ukusu i na kraju prelijte sezamovim uljem. Za majonezu - sve pomiješajte. wasabi dodajte postepeno dok ne dosegnete ljutinu koja vam odgovara. Poslužite kupus s wasabi majonezom.

Popečci od cvjetače i sira

(za 4 osobe) Sastojci: 500 g cvjetače 2 jaja pola malog crvenog luka, nasjeckanog (možete izbaciti ako ste na strogom LCHF) 3/4 šalice naribanog punomasnog tvrdog sira (možete izbaciti ako ste na strogom LCHF) 1 žličica soli prstohvat papra 120 g maslaca ili kokosovog ulja za prženje Sitno naribajte cvjetaču ili je sameljite u multipraktiku. Stavite je u vatrostalnu zdjelu i stavite u mikrovalnu na najjače na 3 minute. Ohladite pa procijedite kroz krpu ili gazu. Dodajte se ostale sastojke i dobro promiješajte. Oblikuje popečke i pecite u tavi na ulju. A možete i u pećnici na 200 stupnjeva, nekih 20-ak minuta.

Keto kaša od kokosa

(za 1 osobu) Sastojci: 30 g maslaca ili kokosovog ulja 1 jaje 1 žlica kokosovog brašna pola žlice naribanog kokosa prstohvat mljevenog psylliuma 4 žlice kokosovog vrhnja prstohvat soli stevije ili zamjene za šećer po želji Dodajte sve sastojke u lonac. Dobro promiješajte i stavite kuhati na laganu vatru. Stalno miješajte dok ne dosegnete željenu gustoću. Poslužite s kokosovim mlijekom ili vrhnjem i malo svježeg ili smrznutog bobičastog voća.

Mrvljenac od malina i kupina

(za 4 osobe) Sastojci: 300 g svježih ili smrznutih (odmrznutih) malina i/ili kupina 2 žlice soka od limete 1 žličica Aru (arrowroot) praha (ako ga imate) 1/2 šalice bademovog brašna 1/4 šalice kokosovog brašna 2 žlice eritrita (ili stevije po želji) 1 jaje 100 g maslaca Za posluživanje: 1 šalica punomasnog (nezaslađenog) slatkog vrhnja Zagrijte pećnicu na 175°C. Stavite svježe ili otopljene maline ili kupine u mali okrugli lim za pečenje (za pite) ili u više manjih vatrostalnih posudica. Preko njih prelijte sok limete i Aru (arrowroot) prah - nije nužno, no ljepše će zgusnuti voće. Pomiješajte bademovo i kokosovo brašno sa sladilom i jajem - treba biti mrvljivo tijesto. Posipajte to preko bobica i na vrh tijesta stavite tanko narezane listiće maslaca. Pecite 15-20 minuta - ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Poslužite s blago tučenim slatkim vrhnjem (po želji zaslađenim stevijom ili nekim drugih sladilom). U mrvljeno tijesto možete dodati i malo nasjeckanih oraha ili pekan oraha.