Svatko od nas želi hraniti se što zdravije. To znači pronaći onaj način prehrane koji odgovara našem vlastitom organizmu. Ja sam se, kao i mnogi drugi, pronašla u LCHF načinu prehrane koji izbacuje štetne ugljikohidrate (iako ih još uvijek jedemo iz puno povrća), a naglasak stavlja na zdrave masnoće (maslinovo ulje, avokado, kokosovo ulje, bučino ulje, maslac...)
S ovakvom prehranom imam puno više energije, osjećam se bolje, više nemam bolova u zglobovima (vjerojatno zbog osjetljivosti na gluten). Problem je jedino što novi način prehrane ponekad znači da zna doći do monotonije jer ne znate što spremiti i skuhati. Upravo zato s vama otprilike svaka dva tjedna dijelimo svoje omiljene LCHF recepte, pa tako i sada... Većina ovih recepata zaista je jednostavna - a svi su veoma, veoma ukusni.
Tacosi od sira
Punjenje od mesa:
5 ml maslinovo ulje
400 g mljevenog mesa
pola žlice sitno sjeckanog češnjaka
1 ljuta papričica, sitno nasjeckana
1 žličica mljevenog kumina
1 žličica mljevenog korijandera
1 žličica dimljene paprike
pola žličice soli
60 ml pasirane rajčice
30 g listova svježeg korijandera, sitno nasjeckanih
1 glavica luka sitno nasjeckana
Salsa:
2 avokada sitno nasjeckana
2 veće rajčice, sitno nasjeckane
1 žličica i pol jabučnog octa
10 listova bosiljka, sitno nasjeckanih
sol i papar
Tacosi:
2 šalice naribanog sir koji se topi (Cheddar, gouda, Podravec, Provolone...)
Dodaci po želji:
nasjeckana zelena salata
kiselo vrhnje
četvrtine limete
Za mljeveno meso:
Na ulju najprije popržite crveni luk, pa mu dodajte češnjak i meso. Pirjajte 5 minuta pa dodajte začine - čili, kumin, korijander, papriku i sol. Pirjajte još 5 minuta. Umiješajte pasiranu rajčicu i kuhajte još 5 minuta i zatim dodajte listiće svježeg korijandera.
Za salsu
Sve zajedno promiješajte
Za tacose:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na limu za pečenje obloženom papirom za pečenje - naribani sir oblikujte u krugove (veličine po želji veće ili manje) - poravnajte da sir bude iste debljine u cijelom krugu. Stavite sir peći da se otopi i porumeni - oko 6 - 8 minuta. Zatim ga izvadite i ostavite da se malo ohladi - minutu ili dvije te ga presavinite preko kuhače koju ste stavili na dvije čaše i ostavite da se tako u potpunosti ohladi (oko 5 minuta) - i to je to imate taco "školjkicu" bez ugljikohidrata.
Sastavite taco - stavljajte redom malo salate, mljeveno meso, salsu i kiselo vrhnje. Po želji dodajte i malo soka od limete.
Pire od cvjetače s češnjakom
1 glavica cvjetače srednje veličine, odvojena na "cvjetiće"
1/3 naribanog parmezana
1 režanj češnjaka, protisnut
50 g maslaca
1 vrhom puna žlica vrhnja za kuhanje
sol i papar
Skuhajte karfiol dok ne omekša, oko 20- 30 minuta. Zatim ga dobro ocijedite i ostavite u cjedilu dok pripremate ostalo. U istoj posudi gdje ste kuhali cvjetaču otopite maslac i veoma kratko popržite češnjak. Dodajte ocijeđenu cvjetaču i gnječilicom napravite pire. Možete i propasirati štapnim mikserom kratko. Na kraju umiješajte vrhnje za kuhanje i naribani Parmezan.
LCHF ukusni kruh s tikvicama i sirom
80 g suncokretovih sjemenki
180 g sitno mljevenih badema
1 prašak za pecivo
pola žličice soli
4 jaja
30 g maslaca, otopljenog
3 manje zucchini tikvice, naribane
80 g cheddar sira, naribanog
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Namastite kalup za pečenje kruha,ili ga obložite papirom za pečenje. U multipraktiku sameljite suncokretove sjemenke, dodajte mljevene bademe, prašak za pecivo, sol, jaja i maslac. Sve miksajte dok se ne sjedini. Na kraju dodajte i tikvice i sir, te još par puta "propulsirajte" kako bi se svem promiješalo i sjedinilo. Istresite u lim za pečenje i zagladite lopaticom. Pecite 20 minuta. Nakon pečenja ostavite 5 minuta u limu za pečenje prije nego ga izvadite van.
Pečena tikva omotana špekom
8 kriški tikve (oko 2 cm debljine)
30 ml maslinovog ulja
1 žličica meda
pola žličice češnjaka, protisnutog
pola žličice mljevenog cimeta
8 tankih šnita pečenog špeka (hamburgera)
100 g feta sira smrvljenog
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. U posudi pomiješajte tikvu, maslinovo ulje, med i cimet. Ovo svakog komada marinirane tikve omotajte šnitu špeka i poslažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pecite 25 do 30 minuta dok tikva ne omekša. Na kraju pospite mrvljenim feta sirom.
Hrskavi mozzarella štapići
250 g mozzarella sira
120 g naribanog Parmezana
2 žlice kokosovog brašna
malo soli
malo papra
2 jaja
Izrežite mozzarellu na 14 jednakih štapića otprilike 1.5 cm široki i visoki. Pomiješajte Parmezan, kokosovo brašno, sol i papar. U drugoj posudi umutite jaja.Umočite svaki štapić mozzarelle prvo u jaja i onda u mješavinu Parmezana.. Zatim ponovo u jaje i ponovo u Parmezan za dvostruki sloj. Stavite sve štapiće na pladanj i stavite smrznuti barem dva sata. Pržite štapiće u dosta kokosovog ulja (dubljem) otprilike minutu do minutu i pol na svakoj strani.
Mini muffini od ricotte i borovnica
2 velika jaja
80 ml jogurta
185 g ricotta sira
75 g maslaca, otopljenog
60 g xylitola (zamjena za šećer) - možete po želi po okusu zamijeniti stevijom
90 g brašna od badema
35 g kokosovog brašna
1 vrhom puna žličica praška za pecivo
1 žličica ekstrakta od vanilije
50 g odmrznutih ili svježih borovnica
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite sve osim borovnica u multipraktik i sve blendajte dok se ne pretvori u jednoličnu smjesu. na kraju žlicom umiješajte borovnice i zatim žlicom stavljajte u kalupe za mini muffine do 3/4 napunite. Pecite 15 minuta. Ostavite ih u kalupu 5 minuta nakon pečenja prije nego ih preokrenete na plohu kako bi se do kraja ohladili.