Fitness
Fitness

Brzinski i jednostavni LCHF obroci

Brzinski i jednostavni LCHF obroci
Ukusni i zasitni recepti s malo ugljikohidrata

Svatko od nas želi hraniti se što zdravije. To znači pronaći onaj način prehrane koji odgovara našem vlastitom organizmu. Ja sam se, kao i mnogi drugi, pronašla u LCHF načinu prehrane koji izbacuje štetne ugljikohidrate (iako ih još uvijek jedemo iz puno povrća), a naglasak stavlja na zdrave masnoće (maslinovo ulje, avokado, kokosovo ulje, bučino ulje, maslac...) S ovakvom prehranom imam puno više energije, osjećam se bolje, više nemam bolova u zglobovima (vjerojatno zbog osjetljivosti na gluten). Problem je jedino što novi način prehrane ponekad znači da zna doći do monotonije jer ne znate što spremiti i skuhati. Upravo zato s vama otprilike svaka dva tjedna dijelimo svoje omiljene LCHF recepte, pa tako i sada... Većina ovih recepata zaista je jednostavna - a svi su veoma, veoma ukusni.

Tacosi od sira

Punjenje od mesa: 5 ml maslinovo ulje 400 g mljevenog mesa pola žlice sitno sjeckanog češnjaka 1 ljuta papričica, sitno nasjeckana 1 žličica mljevenog kumina 1 žličica mljevenog korijandera 1 žličica dimljene paprike pola žličice soli 60 ml pasirane rajčice 30 g listova svježeg korijandera, sitno nasjeckanih 1 glavica luka sitno nasjeckana Salsa: 2 avokada sitno nasjeckana 2 veće rajčice, sitno nasjeckane 1 žličica i pol jabučnog octa 10 listova bosiljka, sitno nasjeckanih sol i papar Tacosi: 2 šalice naribanog sir koji se topi (Cheddar, gouda, Podravec, Provolone...) Dodaci po želji: nasjeckana zelena salata kiselo vrhnje četvrtine limete Za mljeveno meso: Na ulju najprije popržite crveni luk, pa mu dodajte češnjak i meso. Pirjajte 5 minuta pa dodajte začine - čili, kumin, korijander, papriku i sol. Pirjajte još 5 minuta. Umiješajte pasiranu rajčicu i kuhajte još 5 minuta i zatim dodajte listiće svježeg korijandera. Za salsu Sve zajedno promiješajte Za tacose: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na limu za pečenje obloženom papirom za pečenje - naribani sir oblikujte u krugove (veličine po želji veće ili manje) - poravnajte da sir bude iste debljine u cijelom krugu. Stavite sir peći da se otopi i porumeni - oko 6 - 8 minuta. Zatim ga izvadite i ostavite da se malo ohladi - minutu ili dvije te ga presavinite preko kuhače koju ste stavili na dvije čaše i ostavite da se tako u potpunosti ohladi (oko 5 minuta) - i to je to imate taco "školjkicu" bez ugljikohidrata. Sastavite taco - stavljajte redom malo salate, mljeveno meso, salsu i kiselo vrhnje. Po želji dodajte i malo soka od limete.

Pire od cvjetače s češnjakom

1 glavica cvjetače srednje veličine, odvojena na "cvjetiće" 1/3 naribanog parmezana 1 režanj češnjaka, protisnut 50 g maslaca 1 vrhom puna žlica vrhnja za kuhanje sol i papar Skuhajte karfiol dok ne omekša, oko 20- 30 minuta. Zatim ga dobro ocijedite i ostavite u cjedilu dok pripremate ostalo. U istoj posudi gdje ste kuhali cvjetaču otopite maslac i veoma kratko popržite češnjak. Dodajte ocijeđenu cvjetaču i gnječilicom napravite pire. Možete i propasirati štapnim mikserom kratko. Na kraju umiješajte vrhnje za kuhanje i naribani Parmezan.

LCHF ukusni kruh s tikvicama i sirom

80 g suncokretovih sjemenki 180 g sitno mljevenih badema 1 prašak za pecivo pola žličice soli 4 jaja 30 g maslaca, otopljenog 3 manje zucchini tikvice, naribane 80 g cheddar sira, naribanog Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Namastite kalup za pečenje kruha,ili ga obložite papirom za pečenje. U multipraktiku sameljite suncokretove sjemenke, dodajte mljevene bademe, prašak za pecivo, sol, jaja i maslac. Sve miksajte dok se ne sjedini. Na kraju dodajte i tikvice i sir, te još par puta "propulsirajte" kako bi se svem promiješalo i sjedinilo. Istresite u lim za pečenje i zagladite lopaticom. Pecite 20 minuta. Nakon pečenja ostavite 5 minuta u limu za pečenje prije nego ga izvadite van.

Pečena tikva omotana špekom

8 kriški tikve (oko 2 cm debljine) 30 ml maslinovog ulja 1 žličica meda pola žličice češnjaka, protisnutog pola žličice mljevenog cimeta 8 tankih šnita pečenog špeka (hamburgera) 100 g feta sira smrvljenog Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. U posudi pomiješajte tikvu, maslinovo ulje, med i cimet. Ovo svakog komada marinirane tikve omotajte šnitu špeka i poslažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pecite 25 do 30 minuta dok tikva ne omekša. Na kraju pospite mrvljenim feta sirom.

Hrskavi mozzarella štapići

250 g mozzarella sira 120 g naribanog Parmezana 2 žlice kokosovog brašna malo soli malo papra 2 jaja Izrežite mozzarellu na 14 jednakih štapića otprilike 1.5 cm široki i visoki. Pomiješajte Parmezan, kokosovo brašno, sol i papar. U drugoj posudi umutite jaja.Umočite svaki štapić mozzarelle prvo u jaja i onda u mješavinu Parmezana.. Zatim ponovo u jaje i ponovo u Parmezan za dvostruki sloj. Stavite sve štapiće na pladanj i stavite smrznuti barem dva sata. Pržite štapiće u dosta kokosovog ulja (dubljem) otprilike minutu do minutu i pol na svakoj strani.

Mini muffini od ricotte i borovnica

2 velika jaja 80 ml jogurta 185 g ricotta sira 75 g maslaca, otopljenog 60 g xylitola (zamjena za šećer) - možete po želi po okusu zamijeniti stevijom 90 g brašna od badema 35 g kokosovog brašna 1 vrhom puna žličica praška za pecivo 1 žličica ekstrakta od vanilije 50 g odmrznutih ili svježih borovnica Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite sve osim borovnica u multipraktik i sve blendajte dok se ne pretvori u jednoličnu smjesu. na kraju žlicom umiješajte borovnice i zatim žlicom stavljajte u kalupe za mini muffine do 3/4 napunite. Pecite 15 minuta. Ostavite ih u kalupu 5 minuta nakon pečenja prije nego ih preokrenete na plohu kako bi se do kraja ohladili.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx