Pokaži mišiće!

Anaerobni trening bitan je kao i aerobni. Uvrsti ga u fitness rutinu

Povećanjem mišićne mase do koje dolazi upravo izvođenjem anaerobnog treninga, povećava se i bazani metabolizam koji se sa starenje prirodno usporava

pexels-the-lazy-artist-gallery-2247179.jpg
Foto: Pexels

Ponosna si na sebe i zadovoljna jer već neko vrijeme redovito trčiš, bez obzira na nesnosne vrućine koje vladaju. I to je sjajno! Čestitamo ti na čeličnoj volji. Aerobni trening - u koji spada trčanje, povećat će ti kapacitet pluća, ojačati srce, poboljšati raspoloženje i istopiti suvišne kilograme.

Namjerno smo raspoloženje stavili ispred mršavljenja jer će ti trčanje poboljšati raspoloženje, čak i ako ne izgubiš pokoji centimetar u bedrima i struku. Naime, riječ je o kemijskoj rekaciji koju fizička aktivnost izaziva u organizmu - pojačano se luči dopamin, hormon sreće. Naravno, ukoliko tvoj napor bude nagrađen i gubitkom suvišnih kilograma, sreća je još veća!

No, osim aerobnog treninga, dobro bi bilo da u svoju fitness rutinu uvrstiš i pokoji anaerobni, odnosno onu vrstu treninga koja primarno za cilji ima izgradnju i jačanje mišića te izdržljivost. Još jedna velika prednost anaerobnog treninga je ta što i nakon vježbanja metabolizam još neko vrijeme ostaje pojačano aktivan, a time i potrošnja kalorija, laički rečeno - mršaviš dok odmaraš na kauču.

Povećanjem mišićne mase do koje dolazi upravo izvođenjem anaerobnog treninga, povećava se i bazani metabolizam koji se sa starenje prirodno usporava pa se ova vrsta treninga osobito preporučuje nakon što zakoračiš u peto desetljeće života. No ne i samo tada. Fitness treneri savjetuju kombnaciju aerobnog i anaerobnog treninga bez obzira na životnu dob. Uvrstiš li oba u svoju fitness rutinu dobit ćeš kvalitetnu i potpunu tjelovježbu, prevenirati ozljede i izvući iz vježbanja najviše za svoje tijelo.

shimmer fallback

U najpopularnije anaerobne treninge spada HIIT (visoko intenzivni intervalni trening) u kojem u kratkom roku postižeš maksimum, a možš ga raditi kod kuće. Dovoljno je da na društvenim mrežama pronađeš onaj koji ti odgovara.

Kada radiš na mišićima radiš i na izdržljivosti, stoga ukoliko želiš poboljšati svoje rezultate na utrkama, također bi bilo jako dobro da u pripreme uvrstiš i anaerobne vježbe.

Image
Mršavljenje i kondicija

Ovaj trening je za žene koje brzo žele biti fit i izgubiti nekoliko kilograma

U svakom slučaju, ono što ti savjetujemo je da ujutro kada ustaneš, uguraš negdje i desetak minuta za trbušnjake, čučnjeve, izdržaje i sklekove. To je početak. Nakon nekog vremena dodat ćeš bučice i svjedočiti kako se tvoje tijelo transformira nabolje.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.