Fitness
Fitness

Alkalne namirnice koje morate konzumirati svaki tjedan

Alkalne namirnice koje morate konzumirati svaki tjedan
Omogućite svojem tijelu pravilno funkcioniranje i zaštitite ga od bolesti i starenja pravilnom alkalnom dijetom

Vjerojatno ste već čuli kako pH ljudskog organizma bi trebao biti više alkalni, odnosno lužnati, jer s time ima veću mogućnost izbacivanja štetnih tvari iz organizma. Naime, prekomjerno nakupljanje toksina i drugih štetnih tvari može uzrokovati brojne bolesti, kao što su pojava tumora, bubrežnih kamenaca, probavnih tegoba, povišenog kolesterola, dijabetesa i tako dalje… Istraživanja su pokazala da tijelu bolje odgovara omjer lužnatosti ili kiselosti po prilici 60:40, što znači da prema tome treba i orijentirati prehranu. Ono što tijelo čini kiselim su, na žalost su, namirnice koje većina unosi na redovitoj dnevnoj bazi: bjelančevine (životinjskog podrijetla), gazirana pića, više od tri kave dnevno, bijeli kruh i peciva iz pekara, umjetna sladila, a treba biti i oprezan s unosom mliječnih prerađevina. I dok se ne zabranjuje unos svih tih nabrojanih „kiselih“ namirnica, ono što se preporuča je kontrolirana i umjerena količina njihovog unosa, odnosno da se prehrana bazira više na lužnatim, a manje na kiselim namirnicama u već spomenutom omjeru. O alkalnoj prehrani svakako se posavjetujte s nutrucionistom, no ako ste novi u tome i razmišljate od kuda početi, mi vam donosimo neke od najzdravijih lužnatih namirnica, koje biste morali uvesti u svoju dnevnu i tjednu prehranu. Već one vam mogu pomoći u regulaciji pH organizma. Špinat Svo zeleno povrće vez iznimke je zdravo, ali špinat bi svima trebao biti jedan od favorita. Ne samo da je ukusan, može se nabaviti u svježem ili smrznutom stanju cijele godine. Špinat je naravno bogat klorofilom koji vraća lužnatost tijelu. Jedna porcija špinata sadrži preporučenih dnevnih količina: Vitamin K – 1110% Vitamin A – 337,3% Mangan – 84% Folna kiselina – 65,7% Magnezij – 38% Željezo – 35% Vitamin C – 31% Vitamin B2 – 27% Kalcij – 25% Kalij – 23% Vitamin E – 21% Vlakna – 19% Kelj Ništa manje popularan i čest u našim krajevima je kelj, koji ima odlična antioksidativna i detoksikacijska svojstva, pomaže u sprečavanju pojave tumora, pomaže u snižavanju kolesterola. S obzirom da je zeleni, ima visoki udjel klorofila, s čime se postiže alkalnost tijela. Jedna porcija kelja sadrži preporučenih dnevnih količina: Vitamin K: 1327% Vitamin A: 254% Vitamin C: 88,8% Mangan: 27% Vlakna: 12% Kalcij: 11% Magnezij: 11% Željezo: 9% Omega 3 masne kiseline: 7% Zeleni ljetni krastavac (veliki) Sadrži velike količine antioksidansa, koji vraćaju tijelu alkalnost. Također, sadrže i lignan, kemijske tvari koje pripadaju skupini fitoestrogena, koji mogu djelovati kao estrogen u ljudskom organizmu. Upravo zbog tog svojstva mogu smanjiti mogućnost kardiovaskularnih bolesti, mogućnost raka dojke, jajnika i maternice, mokraćnog sustava i prostate. Jedna porcija krastavca sadrži preporučenih dnevnih količina: Vitamin K: 23% Vitamin C: 6% Kalij: 5% Mangan: 5% Magnezij: 4% Brokula Kuhana na pari, pa čak i pečena ima odlična alkalna svojstva i vrlo je hranjiva, te ju je potrebno jesti što češće i većim količinama. Stavljajte ju u salate, juhe, smoothije, jedite kao prilog… Također, pomaže u sprečavanju raka, kardiovaskularnih bolesti, pomaže u poboljšanju imuniteta, ima antioksidativna i protuupalna svojstva… Jedna porcija brokule sadrži preporučenih dnevnih količina: Vitamin C: 135% Vitamin K: 115% Folna kiselina: 16% Vitamin A: 14% Mangan: 10% Vlakna: 10% Potassium: 8% Vitamin B6: 8% Vitamin B2: 7% Fosfor: 6% Vitamin B5: 5% Magnezij: 5% Kalcij: 4% Selen: 4% Vitamin E: 4% Avokado Makar je kaloričan zbog velikog udjela masnoća u njegovom sastavu, radi se o oleinskoj, odnosno omega-9 monozasićenoj masnoj kiselini, koja je zdrava, te pomaže u snižavanju kolesterola i gubitku tjelesne težine. Također, sadržava brojne druge nutrijente koji na organizam djeluju protupalno, snižavaju šećer u krvi, te štite od pojave raka. Također sadrže antioksidanse kao što su alfa-karoten, beta-karoten, lutein, selen, koji ovu namirnicu čine alkalnom. Jedna porcija avokada sadrži preporučenih dnevnih količina: Vlakna: 40% Vitamin K: 38% Vitamin C: 24% Vitamin B5: 20% Kalij: 20% Vitamin B6: 19% Celer Namirnica koja ne samo da je odlična za gubitak neželjenih kilograma, nego je i lužnata namirnica koja sa svojim antioksidativnim svojostima, štiti organizam od upalnih procesa, jača imunitet, pomaže u ublažavanju osteoporoze, astme, artritisa… Jedna porcija celera sadrži preporučenih dnevnih količina: Vitamin K: 37% Folna kiselina: 9% Vitamin A: 9% Kalij: 8% Vlakna: 6% Vitamin C: 5% Mangan: 5% Kalcij: 4% Vitamin B2: 3,5% Vitamin B6: 4% Magnezij: 3% Vitamin B5: 3%  

Foto: © robynmac - fotolia