Čini se da je bezglutenska dijeta ovih dana postala revolucionarni trend prehrane, no većina se ljudi i dalje ne obazire na skrivene izvore glutena koji postoje u prerađenoj hrani.
Bez obzira jesi li alergična na gluten, osjetljiva, ili imaš celijakiju, trebala bi biti informirana o tome što stavljaš u svoje tijelo. Netolerancija na gluten šire je pitanje od alergije na gluten. Stoga, radi zdravlja, trebala bi znati što unosiš.
Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, ali može biti i derivat pšenice, ječma ili raži.
Gluten je povezan s probavom, alergijama, debljanjem i s još mnogočime, stoga je dobra ideja biti svjesna što kupuješ. Ako počneš osjećati simptome intolerancije na gluten, odmah ti može biti jasno što da izbjegavaš.
U nastavku saznaj kako pronaći više skrivenih izvora glutena u prerađenoj hrani kako bi se mogla naoružati svim potrebnim informacijama.
1. Namirnice označene kao bezglutenske
Nemoj se prevariti kod proizvoda označenih kao bezglutenskih i pretpostaviti da u njima nema skrivenih izvora glutena. Pravo je pitanje kako se prehrambene kompanije izvlače s takvim stvarima?
Oznaka bez glutena i dalje je dopuštena čak i ako u proizvodu postoje male količine glutena. Zakoni o označavanju zahtijevaju da ako neka hrana ima gluten, može sadržavati i do 20 ppm, što iznosi 20 dijelova na milijun glutena.
Jednako kao što hrana označena bez transmasnih masti može sadržavati male količine trans masti, tako i proizvodi bez glutena mogu sadržavati gluten.
2. Proteinske pločice
Ako pojedeš previše proteinskih pločica, bez obzira na to jesi li alergična ili ne, možeš osjetiti iscrpljenost i bolove u trbuhu. No što je razlog tomu?
Neke proteinske pločice u sebi sadrže modificirani škrob iz hrane i ječmeni slad, koji su skriveni izvori glutena. Proizvod možda je bez pšenice, ali ne i bez glutena.
Gluten je obično sastojak bilo koje namirnice koja sadrži škrob, jer je izvrstan način zgušnjavanja prerađene hrane, pa modificirani škrob iz hrane djeluje kao jeftino vezivo. Gdje god vidiš modificirani škrob iz hrane, znaj da dolazi od glutena.
Također, ječmeni slad je derivat koji se nalazi u ječmu koji nudi slatkast okus bez visokog glikemijskog opterećenja. Iz tog razloga, dodaje se mnogim prerađenim dijetnim namirnicama za poboljšanje okusa bez puno šećera.
Budi svjesna ova dva problema ako kupuješ proteinske pločice, koje gotovo uvijek uključuju ove sastojke.
3. Čajevi i kave s okusom
Ako si ljubiteljica biljnih čajeva, ili kava s okusom, poput karamel ili čokoladne moche, uzmi u obzir da će okusi koji ne spominju određene sastojke često će biti označeni kao prirodne ili umjetne arome ili prirodni sastojci i boje.
Ne pretpostavljaj da si na sigurnom samo zato što na paketu piše "prirodno". Gluten je prirodni nusproizvod iz hrane, tako da prirodno ne znači ništa, osim što nije kemijski izveden.
Gluten se prirodno pojavljuje u mnogim aromatičnim sastojcima koji se nalaze u prerađenoj hrani. Ako vidiš prirodne ili umjetne arome, gluten je obično njihov sastojak, stoga budi oprezna što stavljaš u svoju košaricu.
(Foto: Pixabay)
4. Mekinje ili žitarice
Većina svih mekinja i žitarica, poput mekinja od žitarica ili vlakana, potječu iz izvora glutena. Čak i zobene mekinje mogu sadržavati gluten ako nije drugačije označeno.
Na poleđini etikete provjeri nije li došlo do unakrsne kontaminacije. To možeš provjeriti čitanjem popisa sastojaka.
U proizvodu se mora navesti ako je prerađen u istom pogonu kao i svi poznati alergeni, uključujući pšenicu, ječam ili raž. Obično se navodi i ako je prerađen u pogonu s drugim neglutenskim alergenima poput soje, kikirikija i mlijeka.
Mekinje su proizvod pšenice, a često se smatraju glavnim izvorom vlakana, koje se izdvajaju iz cijelog zrna, poput pšenice ili zobi. Iz tog razloga, ona može biti uključena u mnoge namirnice i naslovljene mekinje, pšenične mekinje i slično.
Budi svjesna toga i ako proizvod nije bezglutenski, vjerojatno mekinje izvor glutena.
5. Dekstrin
Iako možda ne znaš što je dekstrin, trebala bi - dekstrin se poput modificiranog škroba iz hrane koristi kao zgušnjivač zbog visokog sadržaja vlakana.
Vlakna dobro upijaju tekućinu pa ga mnoge tvrtke dodaju kako bi povećale veliku količinu hrane ili povećale sadržaj vlakana te proizvod označile kao "visoko vlakno".
Nažalost, dekstrin, koji se često koristi kao izvor vlakana, dobiva se iz pšenice. To znači da se prerađena pšenična vlakna koriste za zgušnjavanje recepta ili proizvoda, a navedena su i kao "dekstrin" ili "dekstrin pšenice".
6. Umak od soje
Većina ljudi koji su upoznati sa sastojcima koji sadrže gluten znat će da trebaju izbjegavati sojin umak.
Trendi začin godinama je temelj povrća mnogih ljudi, ali važno je znati što se u njemu nalazi. Sojin umak potječe od pšenice, a pšenica je obično prvi sastojak naveden na etiketi.
Za alternativu bez glutena probaj tamari. Tamari nudi sličan okus, a mnoge marke imaju etiketu i certifikat bez glutena. Uvijek trebaš čitati etikete kako bi osigurala da se ne pojavljuju količine glutena u tragovima.
(Foto: Pixabay)
7. Restoranske juhe, umaci i preljevi
Većina preljeva za salatu u bocama sadrži neki oblik glutena, bilo kao zgušnjivač, sredstvo za bojenje, aromu ili nešto drugo. Mnogi restorani ne otkrivaju ako su njihove juhe, umaci i preljevi zgusnuti sastojkom koji sadrži gluten.
Nažalost, i dalje nećeš biti sigurna ako jednostavno pitaš konobara - većina će ti dati odgovor "ne", čak i ako ne znaju, samo da bi povisili račun.
Najbolje je ili ponijeti svoje, ili tražiti malo maslinovog ulja i limunovog soka ili cijele limune koji mogu napraviti izvrsne preljeve. Izbjegavaj balzamični ocat, jer često i on sadrži gluten.
Kada su u pitanju juhe, većina juha na bazi krema izvor je glutena. Ako se osjećaš sigurno odabirom čiste juhe poput juhe povrća, u redu, ali također znaj da su mnoge biljne zalihe onečišćene glutenom.
8. Začini
Oznake na proizvodima bez glutena i dalje će imati "začine" navedene na popisu sastojaka. Nemoj pretpostaviti da je to besplatna hrana ako izbjegavaš gluten.
Začini su dopušteni kao legalni sastojak na svim vrstama proizvoda, a ne samo na glutenima. Ne postoji jasan zakon o tome što riječ "začini" mora uključivati.
Kad god vidiš riječ "začini", budi svjesna da je ovdje više nego vjerojatno uključen gluten, zajedno s mogućim sumnjama koje se također pojavljuju u terminu "začini".
(Foto: Pixabay)
Pšenica je ogromna roba u našem prehrambenom sustavu. Jeftina je, lako dostupna i jednostavna za upotrebu iz više različitih razloga u faktoru privlačnosti prerađene hrane. Tekstura, okus i izgled često se poboljšavaju upotrebom ove jeftine pšenice i njenih derivata.
Zbog ove se pogodnosti pšenica prerađuje na toliko mnogo načina da čak i ne liči na izvornu hranu nakon što se sva proizvodnja dovrši.
Naša tijela to prepoznaju i često ga vide kao stranog agenta. Tijekom vremena, ovo konstantno izlaganje može uzrokovati simptome poput alergija, glavobolje, debljanje, probleme sa želucem. Uvijek budi svjesna da kad vidiš pšenicu, ječam i raž, konzumiraš prirodni gluten, ali budi svjesna i tih skrivenih izvora glutena.