Što se dogodilo s uživanjem u hrani, s umjerenošću i bez grižnje savjesti? Ovi globalni trikovi otkrit će vam da je to itekako moguće, i pokazati kako to činiti. Za neke od trikova već ste čuli, no možda ih još ne primjenjujete, pa bi vas upravo ovo moglo potaknuti. A neki će vas možda dobrano iznenaditi...
1. Prestanite jesti prije nego što osjetite da ste siti. Ljudi koji žive u području Okinawe (Japan), čiji je prosječni indeks tjelesne mase 21.5 ( idealan BMI za žene je između 19.1 i 25.8, a za muškarce 20.7 i 26.4), ovo zovu hara hachi bu ili jedenje sve dok niste 80 posto puni. - Naravno, ne predlažemo da stol napustite gladni, no jedenje sve dok vas hlače ne počnu stezati širi vaš želudac za 20 posto i neizbježno je da ćete s vremenom trebati sve više hrane da se osjećate sitima, objašnjava Bradley Willcox, dr. med., autor knjige „The Okinawa Diet Plan“. On kaže da spuštanje vilice ili žlice u „trenutku kad osjetite prvi tračak sitosti“ daje vašem mozgu šansu da shvati kako ste siti i prije nego što pretjerate.
2. Koristite zdrava ulja. Zdrave masnoće, kao što su maslinovo ulje, neizbježno u mediteranskoj prehrani ili ulje repice, neizbježno u prehrani ljudi iz Okinawe, čini povrće ukusnijim, pa su veće šanse da ćete pojesti više povrća. A znamo koliko je povrće važno za naše zdravlje. Pojasnimo i zašto se ulje repice ubraja među „zdrava“ ulja - U današnje vrijeme se uzgojem uljne repice postiglo da ulje dobiveno iz nje jako malo zaostaje za maslinovim uljem, po hranjivoj i zdrastvenoj vrijednosti. Repičino ulje odlikuje visok udio nezasićenih masnih kiselina. Udio esencijalnih masnih kiselina, posebno alfa-linolske kiseline, veći je nego u maslinovom ulju. Ovo ulje je također bogato vitaminom E, kao i karotidom i time ga čini izvrsnom prevencijom od raka, piše portal moja-kuhinja.com.
3. Kad jedete, samo jedite. Sve više i više proces hranjenja kombiniramo s drugim aktivnostima – gledanjem televizije, čitanjem, jedemo s nogu fast food koji je osmišljen da ga se može pojesti s jednom rukom... U Japanu je veoma nepristojno jesti dok hodate. I gotovo nikad nećete naići na Francuza koji pije kavu u autu. – U Francuskoj u autima nema plastičnih držača za čaše, jer ne piju kavu kad voze, tvrdi dr. sc. Will Clower, autor knjige „The French Diet Secrets to Permanent Weight Loss“. – Jedenje i pijenje nije usputni zadatak koji morate obaviti. To nije nešto što radite dok usput obavljate još nešto, kaže Clower. Dobar savjet, jer kad vodite računa o drugim stvarima, kao što su promet, serija na televiziji ili nešto treće, veće su šanse da ćete se prejesti a da to niti ne primijetite. Ako obratite pozornost na to što jedete razmišljat ćete o tome što i koliko jedete, pa ćete se i kontrolirati. I nemojte glumiti da ste toliko zaposleni da nemate vremena za normalan obrok. Napravite vremena za to! Radi se o vašem zdravlje, napravite vremena za vaše zdravlje.
4. Pokrenite se. Ljudi u azijskim zemljama puno su mršaviji od zapadnjaka zato što su mnogo aktivniji. Nije da oni provode sate u fitness centirma, već naprosto mnogo više hodaju ili voze bicikl, desetke kilometara dnevno. Mi pak i do dućana u blizini često idemo automobilom.
5. Uživajte u redovitim obrocima. Jedan od razloga zašto su žene u Francuskoj mršavije jest zato što jedu po tri obroka dnevno. Možda mislite da preskakanjem obroka srezujete i kalorije, ali sve što time činite je da probuđujete iskonski „strah od gladi“ u svom organizmu koji ga potiče da još više pohranjuje zalihe masnoća ali i da kasnije izazove prejedanje. Budimo iskreni koliko nas često u toku dana ništa ne pojede, pa se onda navečer nagradi takvim obrokom da „ne možete niti disati“? David Katz, dr. med., autor knjige „The Way to Eat“ kaže:- Kroz povijest čovječanstva većinu smo vremena imali premalo za jesti. Zato, kad dugo ništa ne pojedemo, odmah uznemirujemo organizam i ono se stavlja u „obrambenu“ poziciju, a mozak vam govori da jedete „ko ludi“ kad možete, jer očito često to ne možete. Počnite s doručkom. Istraživanja su pokazala da su osobe koje redovito doručkuju mršavije od osoba koje ga preskaču.
6. Jedite u društvu. Obroci s obitelji ili prijateljima, za razliku od onih kad smo sami u uredu za stolom ili na kauču, dio su ljudske tradicije koja nas povezuje. Ne samo da je zbog druženja obrok ukusniji, već vam pomaže i održati liniju. – Kad jedete pred drugima često se mnogo više kontrolirate i pazite koliko jedete, kaže dr. Katz i dodaje: - Jedete sporije, što povećava šansu da ćete shvatiti kako ste siti prije nego što pojedete više nego što je potrebno.
7. Jedite kad ste gladni. Svi mi često za hranom posežemo iz kojekakvih razloga, osim gladi. Na vrhu popisa su: dosada, usamljenost, stres i tuga. – Hrana vam ne može biti odgovor na svaku negativnu stvar u životu, ističe dr. Katz. – Ako jedete iz dosade, nađite hobi. Ako je to radi stresa, naučite meditirati ili krenite na jogu.
8. Popijte čašu vina. Gotovo neizbježno na francuskim i mediteranskim stolovima, vino upotpunjuje obrok, a zato što sadrži mnogo antioksidansa, barem je djelomično zaslužno zašto ljudi na spomenutim prostorima imaju manji postotak oboljelih od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga jedno istraživanje iz Finske je pokazalo da su osobe koje su uz obrok popile čašu vina (no na jednoj čaši treba stati!) zadržale težinu ili je smanjile, dok se kod osoba koje to nisu činile kilaža povećala.
Izvor: Reader's Digest Magazine