Svako toliko pojavi se neka nova dijeta, a neka druga padne u zaborav. Trebaju li prehrambene navike biti toliko prolazne kao i trendovi? Definitivno ne, priznajmo si: najbolje strategije mršavljenja su one koje traju godinama. No, neizbježno je da s inovacijama i snalažljivošću ljudi smišljaju nove taktike koje će definitivno pomoći smršaviti. Zato vam donosimo 12 provjerenih trikova koji će pomoći skinuti masne naslage i kile.
Pokupite masnoću iz juha i umaka uz pomoć kockica leda. Zovite to čudom moderne znanosti ili načelom osnovne fizike – ali ako u juhu ili umak ubacite kocku leda, ona će privući masnoću koju onda možete pokupiti žlicom ili šefljom. I budite brzi jer će se led brzo otopiti
Žvačite, žvačite, žvačite... i onda žvačite još malo. Istraživanja su dokazala da kada ljudi uspore proces jedenja, dobro prožvaču hranu i koncentriraju se na okuse, onda više uživaju u hrani i manje pojedu.
Jedite iz manjih crvenih tanjura. Prošle godine istraživanje provedeno na 130 osoba pokazalo je da će oni pojesti manje pereca kada su posluženi na crvenom tanjuru, u usporedbi s plavim, bijelim ili žutim. Jedno od objašnjenja je da su to radili jer je crvena boja generalno prihvaćena kao boja koja služi za zabranu i opasnost.
Pravilo 2:5 zaista funkcionira – odnosno - odmorite se pet dana u tjednu od stroge dijete. Istraživanje provedeno u Engleskoj u rasponu od četiri mjeseca pokazalo je da su žene koje su držale strogu dijetu (samo 650 kalorija ili 50 grama ugljikohidrata i neograničeno proteina) dva dana u tjednu, s ne više od 2000 kalorija u ostalih pet dana, izgubile 20 posto više od onih žena koje su svaki dan u tjednu imale ograničeno na 1500 kalorija.
Pobrinite se da vam je barem četvrtina svakog obroka povrće. U istraživanju provedenom na sveučilištu Pennsylvania State, ispitanici koji su dobivali obroke koji su sadržavali 25 posto povrća konzumirali su 350 kalorija manje u danu od osoba koje su jele obroke s manje ili bez povrća.
Jaja neka postanu neizostavni dio vaše prehrane. Znanstvenici zapravo nisu potpuno sigurni zašto, no u istraživanju provedenom na Louisiana State sveučilištu, ustanovili su da osobe koje za doručak jedu jaja gube više na težini od osoba koje ih ne jedu – iako im doručak sadrži istu količinu kalorija. Moguće je da je ključ u proteinima koji dulje drže sitima i sprječavaju prejedanje.
Razmišljajte o tome što možete ubaciti u svoju redovnu prehranu, a ne što ćete izbaciti. Počnite s time da u svoju prehranu uvrstite potrebnih 5 do 9 porcija povrća svaki dan. Možda vam se čini kao da je to puno, ali isplati se jer istovremeno unosite dovoljnu količinu vlakana i osjećate se sitijima zbog volumena hrane koju konzumirate.
Jedite proteine uz svaki obrok. Proteini su zasitniji od ugljikohidrata ili masnoća, što znači da su korisni u kontroli težine. Osim toga, proteini pomažu održati mišićnu masu i potaknuti sagorijevanje masnoća. Prehrana s više proteina i povrća te umjerenom do malom količinom ugljikohidrata dokazala se veoma uspješnom za gubitak kilograma. Zato u prehranu uključite zdrave izvore proteina: nemasno meso, jogurt, sir, orašasto voće i mahunarke.
Počnite se baviti jogom. Ljudi koji se redovito bave jogom imaju niži indeks tjelesne mase od onih koji se ne bave, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of American Dietetic Association. Ali stvar nije u trošenju kalorija, već ove osobe više pažnje posvećuju procesu hranjenja i razmišljanju o onome što jedu, što im pomaže da pametnije biraju namirnice i osjećaju se sitima bez prejedanja. Joga uči ljude da osluškuju potrebe svog tijela, a to pak je, tvrde znanstvenici, ključna vještina za pogađanje osjećaja sitosti.
Pojedite jedan obrok u tjednu u potpunoj tišini. Istraživanja pokazuju da glasna okolina tjera ljude da brže jedu, što znači i da pojedu više jer mozgu treba dulje da shvati da je želudac pun. S druge strane nježna glazba ili televizija pak nas mogu potaknuti da se dulje zadržimo nad hranom – i opet previše pojedemo. Pravo rješenje je jedenje u tišini s koncentriranjem na hranu. Ovakav način hranjenja može vam pojačati osjete okusa, mirisa i teksture jela, pa ćete i više uživati u svakom zalogaju. Krenite s jednim obrokom na tjedan, a onda postupno pokušavajte barem jednom dnevno ovako jesti.
Foto: © ruigsantos - Fotolia.com