10 razloga zbog kojih ne možeš izgubiti salo na trbuhu

Imaš onaj višak na trbuhu koji nikako da nestane? Krivci mogu biti geni, hormoni, ali i sitne pogreške koje je jednostavno riješiti

10 razloga zbog kojih ne možeš izgubiti salo na trbuhu

Riješiti se onog viška na trbuhu važno je ne samo zbog estetskih razloga. Naime, taj višak trbušne masti - osobito visceralne masti, vrste koja okružuje organe i napuhava želudac u "pivski trbuh" - prediktor je srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, inzulinske rezistencije i nekih vrsta raka

Ako ti dijeta i tjelovježba nisu baš pomogle u ovome, onda možda možeš okriviti hormone, svoju dob, genetske čimbenike, ali i neke druge razloge za to. Saznaj koje!

Pročitaj još:

Image

Namirnice koje tope masnoću i pomažu kod gubitka kilogramaRADIŠ KRIVI TRENING

Trčanje ili spin trening izvrsni su za tvoje srce, ali sam kardio trening neće učiniti mnogo za tvoj struk"Morate napraviti kombinaciju treninga snage i kardiovaskularnog treninga", objašnjava endokrinologinja Sangeeta Kashyap.

Trening snage povećava mišićnu masu, što omogućuje tijelu da sagori više masti. "Mišić izgara više kalorija nego masnoća, pa stoga prirodno izgubite više kalorija tijekom dana ako imate više mišića", kaže Kate Patton, registrirana dijetetičarka. Ona preporučuje 250 minuta vježbe umjerenog intenziteta ili 125 minuta intenzivnog vježbanja tjedno.


JEDEŠ PREVIŠE PROCESUIRANE HRANE

"Rafinirane žitarice poput bijelog kruha, krekera ili čipsa, kao i rafinirani šećeri u zaslađenim napitcima i desertima povećavaju upalu u našem tijelu", govori dijetetičarka. 

S druge strane, prirodne namirnice kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice pune su antioksidansa, koji imaju protuupalna svojstva i stoga mogu zapravo spriječiti masnoće na trbuhu.


JEDEŠ KRIVE MASTI

Tijelo ne reagira na sve masti na isti način. Istraživanje povezuje visok unos zasićenih masnoća (primjerice, u mesu i mliječnim proizvodima) s povećanom visceralnom masnoćom, govori Patton. 

S druge strane, mononezasićene masti (primjerice, u maslinovom ulju i avokadu) i specifične vrste polinezasićenih masti (uglavnom omega-3, koje se nalaze u orasima, sjemenkama suncokreta i masnim ribama poput lososa) djeluju protuupalno u tijelu, i ako se jedu u pravilnim porcijama, mogu biti jako dobre za tijelo. No, Patton upozorava da previše masti bilo koje vrste povećava unos kalorija i može dovesti do povećanja tjelesne težine, stoga uživaj u zdravim mastima u umjerenim količinama.


TVOJ TRENING NIJE DOVOLJNO ZAHTJEVAN

Da bi se riješila tvrdokornih masnoća na trbuhu, moraš povećati intenzitet svog treninga. U istraživanju objavljenom u časopisu Medicine and Science in Sports and Exercise, ljudi koji su radili visoko intenzivni trening izgubili su puno više trbušnih masnoća od onih koji su slijedili plan niskog intenziteta. (Zapravo, vježbe niskog intenziteta nisu uopće imale značajne promjene.) 

"Morate vježbati punim intenzitetom jer je krajnji cilj sagorijevanje više kalorija, a vježba visokog intenziteta čini upravo to", kaže certificirana osobna trenerica Natalie Jill. 


RADIŠ KRIVE VJEŽBE

Radiš stalno trbušnjake? Prestani! Kada ti ostane onaj zadnji sloj, zadnji centimetri viška na trbuhu - konstantni trbušnjaci neće ih riješiti.

Osobna trenerica predlaže izvođenje funkcionalnih vježbi koje koriste mišiće tvoje jezgre - trbušne mišiće, leđa, zdjelice - kao i druge dijelove tijela. "Ove vježbe koriste više mišića, tako da postoji veća količina potrošnje kalorija dok ih radite", kaže ona. Plank vježba jedna je od odličnih funkcionalnih vježbi, aktivira mišiće jezgre, ali i mišiće ruku, nogu i stražnjice.  


POD STRESOM SI

Rokovi na poslu, obaveze, računi, djeca - bez obzira na izvor stresa, ako imaš previše toga, to će ti otežati gubljenje neželjenih kilograma, posebno iz trbuha. I to ne samo zato što možda posežeš za masnom i kaloričnom hranom kad si pod stresom, već također i zbog hormona stresa kortizola, koji može povećati količinu masti koja se 'ljepi' na tvoje tijelo. Veće razine kortizola povezane su i s više visceralne masti.


'ŠKRTARIŠ' SA SPAVANJEM

Ako si među onima koji spavaju manje od šest sati noću, evo jednog jednostavnog načina za smanjivanje struka: Spavaj više! 16-godišnje istraživanje provedeno na gotovo 70.000 žena otkrilo je da su one koje su spavale pet sati ili manje, imale 30 posto veću vjerojatnost da će dobiti 13 ili više kilograma od onih koje su spavale 7 sati. I inače je preporuka barem sedam sati sna.


IMAŠ 'JABUKA' GRAĐU TIJELA

Ako ti se oduvijek prikupljaju kilogrami samo na srednjem dijelu tijela, odnsono na trbuhu, a ne na bokovima ili bedrima - onda imaš građu tijela jabuke. Ova genetska predispozicija nažalost znači da se teže možeš riješiti masnih naslaga na trbuhu, ali ne i da je to nemoguće.


IMAŠ PROBLEMA SA ZDRAVLJEM

Ako ti je razina testosterona visoka - imaš sindrom policističnih jajnika - možda ćeš imati poteškoća s gubitkom težine. "Ako ste građeni u obliku jabuke i imate previše kilograma, dobro bi bilo da posjetite svog liječnika", kaže dr. Kashyap, budući da postoji mogućnost da si dijabetičarka ili imaš znakove preddijabetesa

NISI MOTIVIRANA

Jesi li predana radu potrebnom za gubitak masnih naslaga na trbuhu? "Smanjenje masnoća na trbuhu zahtijeva kombinaciju niskokalorične prehrane koja je bogata vlaknima i niskim sadržajem ugljikohidrata i šećera, uz kardiovaskularni trening i trening snage", kaže dr. Kashyap. Odnosno, ako si voljna uložiti svoje vrijeme i trud, možeš pobijediti genetiku i izgubiti željene masnoće.


Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.