Recimo im doviđenja!

5 mitova o seksu koje treba zauvijek raskrinkati

Seksualnost i seks i i dalje je tema oko koje se vežu mnoge predrasude i tabu teme. No, ovih 5 mitova posebno je štetno jer mnogi smatraju kako ih se treba raskrinkati zauvijek

claudia-van-zyl-D5xOs3WmrWI-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Seks je stoljećima bio misteriozna tema o kojoj se malo javno progovaralo, a srećom po nas, 21. stoljeće otvoreno je po pitanju razgovora o seksualnosti više no bilo koje ranije. No, to i dalje ne znači da smo se riješili svih predrasuda, stereotipa i tabu tema koje se vežu uz ovo delikatno područje ljudskog života. Još uvijek se u nekim dijelovima svijeta ženama obrezuju genitalije, još uvijek slušamo o tome kako su žene "lake" ako žele otvoreno seksualno eksperimentirati i još uvijek nam govore mnoge krive i štetne medicinske "činjenice" koje samo škode našem seksualnom zadovoljstvu.

Image
Ja, ja i ja

U središtu pozornosti: Horoskopski znakovi koji uvijek traže pažnju

U nastavku pronađi pet takvih mitova vezanih uz seks, a kojih se trebamo svi kolektivno kao društvo otarasiti čim prije. Nadamo se da ćemo ti, ukoliko je to uopće potrebno, barem malo otvoriti oči po pitanju teme gubitka djevičanstva, masturbacije ili pak seksa za vrijeme mjesečnice.

Gubljenje djevičanstva

Djevičanstvo je samo ideja, opis koji nejasno označava nekoga tko se nije seksao te se društvo općenito treba osloboditi ideje da samim činom prvog seksa gubimo nešto. Prvim seksualnim odnosom umjesto gubitka, zapravo dobivamo novo iskustvo, nova znanja, nove vještine, učimo nove oblike komunikacije i interakcije, upoznajemo bolje sebe i osobu s kojom spavamo.

Pucanje himena, koje je snažno povezano s idejom djevičanstva, zapravo u realnosti nije nikako povezano sa samim prvim seksom. Himen ne puca uvijek, nekada pukne zbog drugih stvari, a ne samo zbog penetracije, a nikada nije pokazatelj ako se netko seksao ili nije. Ideja da djevojka pri prvom seksu mora „probušiti“ svoj himen je medicinski neutemeljena te vrlo često štetna po naše percipiranje samog seksa. Kada prestanemo promatrati prva seksualna iskustva kroz prizmu gubitka djevičanstva, nevinosti i svoje čistoće svima će nam dugoročno biti bolje.

Seks tijekom menstruacije je prirodna kontracepcija

Od neželjene trudnoće nismo sigurni niti kada maternica izbacuje tkivo koje prije pripremilo za moguću trudnoću – dok imamo menstruaciju. Rizik je veoma nizak, ali mnoge osobe počnu ovulirati i tijekom (odnosno uglavnom pred kraj) menstruacije,  a sperma može poživjeti i nekoliko dana unutar tijela.

Uz to, menstrualna krv pomaže virusima i bakterijama prijeći s osobe na osobu, tako da osim zaštite od trudnoće, korištenje kondoma bi se trebalo koristiti za zaštitu od spolno prenosivih bolesti pogotovo tijekom menstruacije.

Masturbacija je loša za zdravlje

Za ovaj se mit zapravo podosta nadamo da je već na samrti. Nećeš oslijepiti, odlakaviti niti izgubiti libido i plodnost ukoliko masturbiraš. Masturbacija je potpuno zdrava i dobra za tvoj imunitet i raspoloženje. Ona nas uči kako se odnositi prema vlastitom tijelu, osluškivati ga i probuditi vlastiti seksualni nagon - to nam dugoročno u svim seksualnim odnosima može samo pomoći!

Nije orgazam ako nije vaginalni

Mnogi, nažalost, još uvijek misle da je orgazam isključivo uzrokovan penetracijom vagine i da je takav orgazam najvažniji, ali najvećem broju osoba takav orgazam nije toliko poseban niti ga je lako postići. Nekim ženama je odličan i preferiraju ga, ali drugim ženama je lakše doživjeti orgazam stimulirajući klitoris. Ne postoji univerzalna receptura za orgazam, svako tijelo i želja su individualni. Do orgazma se najlakše može doći slušanjem sebe, odnosno partnera.

Seks loše utječe na sportske rezultate

Ne mislimo na rezultate nogometne tekme, već na performans i uspjeh sportaša. Godinama se vrhunskim sportašima i sportašicama zabranjivao seks prije važnih događaja i izazova, ali znanost do sada nije pronašla poveznicu između seksa i lošijeg sportskog uspjeha. Ako si pod velikim stresom prije važnog događaja, seks može biti opuštajući i pomoći ti odmoriti se, ali nekima seks nije ni na umu dan prije važnog izazova. Sve ovisi o tome što pojedinoj osobi odgovara!