Autentična

Uči od starijih: Što žene u 40-ima rade, a da vrijedi već sada 'ukrasti'

Peto desetljeće - zvuči puno...no, što ustvari znači kada ugaziš u godine u kojima više nisi mlada, ali bome ni stara. 40-te su fantastične godine, a evo i zašto

pexels-andre-furtado-1429395.jpg
Foto: Pexels

Sitno brojiš do 30-ih i imaš osjećaj da će se sve promijeniti kad pogasiš tu četu svjećica na torti. Panika te lovi jer je ona klinka u tebi još uvijek jako glasna i zaigrana, ne da joj se baviti ozbiljnim stvarima poput posla na koji mora otići svako jutro, razmišljanja o budućnosti, ali kroz kredit za stan, a ne "žicanja" roditelja novce za putovanje na drugi kraj svijeta, no dokumenti su surovi i govore drugačije.

Umjesto da poklekneš pod panikom i postaneš anksiozna zbog okruglog rođendana, obrati pažnju na žene u 40-ima iz svoje okoline. One su, ne tako davno, bile u tvojoj koži. Možda ti se čini da je desetljeće golem period, no, vjeruj nam, proleti. Uči od nas. Postoje stvari koje činimo , a nije prerano da ih i ti već sada primijeniš. Bit ćeš u prednosti kada zagaziš u peto desetljeće.

U 20-ima smo tulumarile, u 30-ima nastojale shvatiti tko smo i što želimo, a 40-te su nas zaskočile, kao što su svojevremeno i 30-te, samo iz nekih drugih razloga. Imamo osjećaj da je mirovina tu iza ugla, sistematski pregled sadrži neke nove pretrage, kolesterol je povišen, štitnjača "u pubertetu", frizeru idemo iz nužde, a ne iz užitka kao prije, jer sijede rastu brže od korova. No, sada smo dovoljno zrele i razumne da znamo kako stvari nisu tako crne, kako se čine.

Image
Možeš ti to!

Trikovi kako izgraditi samopouzdanje i postati najbolja verzija sebe

shimmer fallback

Do penzije ćemo se još dobrano naraditi. Neke od nas možda se razvedu, a neke možda po prvi put udaju pa i razvedu - ako im se život u tandemu ne svidi. Neke će možda započeti novi biznis, konačno skinuti kilograme, što pokušavaju još od puberteta, no nikada kao sada nisu imale jasan cilj i čvrstu volju. Ovo su godine u kojima možemo postati što god poželimo jer nam je konačno jasnije tko smo i kuda idemo ili smo barem na dobrom putu da saznamo. A za tebe koja si nešto mlađa u nastavku otkrivamo nekoliko stvari koje radimo, a rado bismo da smo i ranije. Već bi ih sada mogla primijeniti na sebi. No, ako to i ne učiniš, ne brini, doći će ti prirodno s godinama.

Zdravije živimo

Dok smo se ranije teškom mukom odricale slatkoga, gaziranoga i alkoholnog, sada tijelo to samo čini. Umjesto piva, naručujemo zeleni čaj jer nam paše, a ne jer moramo, kavu sladimo s manje šećera ili ju uopće ne sladimo. Što se šećera prije riješiš, to ti je bolje. Ne jedemo kasno navečer jer noćni obroci teško padaju na želudac - što je sasvim dovoljan motiv da preskočimo večeru, a to pak prokušan način da skinemo kilograme. Na tanjuru nam je puno češće, no prije povrće i kvalitetna hrana. Na fast food smo već i zaboravile. Osim toga, ranije idemo spavati, ranije ustajemo, život je uredniji i to nam se sviđa.

shimmer fallback

Brinemo o sebi

Konačno smo si počele udovoljavati. Ne prijateljicama, ne partneru, ne roditeljima i rodbini, već sebi. Znamo što nam odgovara, a što nam crpi energiju i ovo drugo svodimo na minimum. Vrlo će nam se rijetko dogoditi da se nađemo u društvu koje nam ne odgovara ili da radimo posao koji nas iscrpljuje. Ako ga i radimo, učinit ćemo sve da to promijenimo. Prije nam to nije bilo toliko važno, no sada više pazimo na sebe i bitno nam je da sve što nas se tiče - od radnog okruženja do paketa programa koji nudi TV operater, odgovara našim zahtjevima i potrebama.

shimmer fallback

Imamo više samopouzdanja

Ovo je usko povezano s prethodnom točkom. Da nemamo samopouzdanja ne bi smo imale hrabrosti uputiti prigovor gdje god mislimo da je potrebno i boriti se za sebe. Istraživanje objavljeno na portalu The Business Journals pokazalo je da ženama s godinama raste samopouzdanje i u 40-ima je ono na istoj razini kao i kod muškaraca te dobi. Tada su sposobne napraviti sve što zamisle i zacrtaju. No, to nije sve. Ista studija pokazala je da ženama, kako stare, samopouzdanje nastavlja rasti, a kod muškaraca nakon 40-ih počinje stagnirati.

shimmer fallback

Uživamo u vremenu provedenom s obitelji

Svjesne smo bogatstva koje imamo i cijenimo svaki trenutak koji provodimo s roditeljima. S braćom i sestrama odavna smo se prestale tući, no tek sada nam je jasno koliko je lijepo da su blizu. Počele smo uživati u obiteljskim okupljanjima i više nam ne smetaju blagorečeno netaktički komentari tetaka na privatni život. Koji bi naravno, da ih se pita - a ne pita ih se, trebao izgledati sasvim drugačije. No, one i tako misle da simoveć odavna skrenule u krivi sokak pa nam ni nema pomoći. I tim istim tetkama danas se veselimo. Lijepo je da su tu, jedu kraj nas za stolom svatovsku juhu, žive su i zdrave. I polako prebacuju fokus na vas mlađe.

shimmer fallback

Ne dramimo

U ovim godinama stoički podnosimo odbijanja svake vrste jer imamo, kao što smo već rekle, dovoljno samopouzdanja. Ne dramimo oko prekida veza - bilo da smo ostavljene ili ostavljamo. Lakše nam je podnijeti prvo i učiniti drugo. Same sa sobom smo zadovoljne, a to je najbitnije. Dosad smo naučile da život ide dalje i da samo mijena stalna jest, kako je govorio Heraklit.

shimmer fallback

Više ništa ne odgađamo

U 20-ima i 30-ima smo imale nekakve planove i želje koji su ostali visjeti u zraku, nošeni onim: "Sutra ću". Svjesne smo da je to sutra danas i prolaznost koliko god bila zastrašujuća, toliko je snažan motivator da konačno realiziramo sve ono što želimo - od odlaska na odmor u Južnu Ameriku (o svom trošku, ne maminom i tatinom. To je još jedan plus 40-ih - konačno imati nešto na računu) do mukotrpnog i dosadnog pravnog čišćenja čestica zemljišta kako bi konačno zasadile onaj davno željeni maslinik i proizvodile svoje Maslinino ulje te tako ispravile višestoljetnu nepravdu prema maslini. Naime, maslina daje ulje, a zovemo ga maslinovo...

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.