Izleti u prirodi za vrijeme korone korisni su za tvoje zdravlje, no postoji nekoliko stvari na koje moraš obratiti pažnju

Svaki izlazak iz doma može biti pomalo riskantan, ali ponekad je pozitivan učinak koji dobiješ puno veći od rizika kojem se izlažeš

Izleti u prirodi za vrijeme korone korisni su za tvoje zdravlje, no postoji nekoliko stvari na koje moraš obratiti pažnju

Karantena na svaku od nas utječe drugačije. Dok su neke jedva dočekale uzeti zasluženu pauzu i odmoriti se u vlastitom domu bez pritiska posla ili društvenih obaveza, neke od nas jednostavno ne mogu dane provesti zatvorene u četiri zida. Ako uz to još i radiš od doma, možeš stvoriti osjećaj kao da si konstantno u uredu i tada sve brige i probleme koje imaš na poslu počinješ vezati uz prostor u kojem boraviš.

Image

Ovo su neke važne lekcije kojima nas priroda može naučiti


Baš u tim trenutcima kada osjetiš da je tjeskoba učinila svoje, odlazak u prirodu može imati terapeutski učinak. Veza između boravka u prirodi i emocionalnog stanja davno je dokazana, a samo nekoliko sati provedenih u šumi ili parku može poboljšati tvoje raspoloženje i smanjiti rizik od pojave anksioznosti. Ako i nemaš ovakvih problema i cjelodnevno gledanje filmova ili čitanje knjiga te čini ispunjenom, možda bi svejedno trebala izdvojiti nekoliko sati kako bi se prošetala prirodom. Prevelika promjena u svakodnevnoj razini kretanja nije zdrava za tvoj organizam. 

Iako su preporuke da se izbjegne svaki nepotrebni izlazak iz kuće osim ako se radi o nabavi namirnica i slično, odlasci u prirodu nisu zabranjeni. No postoji nekoliko stvari na koje bi trebala obratiti pozornost. 

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Kako odabrati mjesto za izlet?

Po preporukama nadležnih tijela, trebamo izbjegavati sva mjesta na kojima ima više od pet ljudi. To znači da bi svakako trebala zaobići mjesta koja su popularna okupljališta rekreativaca i ljubitelja prirode, poput Jaruna u Zagrebu ili šetnice uz rijeku Dravu u Osijeku. 

Najbolji izbor za trenutnu situaciju je planinarenje. Planinarenje je gotovo potpuno sigurno ako izbjegavaš najpopularnije i prenapučene staze te ako izbjegavaš odlazak u planinarske domove. Raspitaj se o planinskim stazama u blizini i provedi dan istraživajući brda i planine oko sebe. No i tada moraš biti oprezna. Hrvatska gorska služba spašavanja pozvala je sve građane na odgovorno ponašanje i izdala naputak za siguran boravak u prirodi. Između ostalog, upozorili su građane da mjesta za izlet biraju oprezno i da se ne izlažu riziku ozljeda odabirom nepristupačnih terena na kojima bi mogli zapeti

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

S kime na izlet?

Pri boravku u prirodi je mogućnost od zaraze znatno manja, ali je i dalje prisutna. Najbolje bi bilo kada bi na izlet otišla sama ili samo s ukućanima. No ako si se ipak odlučila vrijeme u prirodi provesti okružena prijateljima, jako je važno da održavate propisani razmak od minimalno jednog metra. Također, nemoj dijeliti hranu ili piće koje si ponijela na izlet, koristi vlastitu čašu i pribor za jelo i posebno pripazi na higijenu ruku. 

Važno je još jednom napomenuti da izborom aktivnosti i mjesta na koje ćeš ići znatno utječeš na rizik od zaraze. Odgovornim ponašanjem možeš sačuvati vlastito zdravlje, ali i zdravlje zdravstvenih djelatnika koji ulažu silne napore u borbu s pandemijom. 

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.