Dnevna doza slatkoće: Znaš li što je jerboa? Izgleda kao mješanac miša, zeca i klokana

Dugouha jerboa rijedak je noćni glodavac porijeklom iz pustinja južne Mongolije i sjeverozapadne Kine i prava je posebnost životinjskog carstva

Dnevna doza slatkoće: Znaš li što je jerboa? Izgleda kao mješanac miša, zeca i klokana

Naša je majka priroda često prilično čudna, čemu svjedoče mnoge neobične životinje - od prozirne žabe, vodozemca aksolotla koji izgleda poput Pokemona pa sve do indijskog gavijala, krokodila u čijim se duguljastim ustima nalazi čak 110 zubi.

Image

Ostavi sve što radiš i odvoji nekoliko minuta kako bi uživala u dnevnoj dozi čudnovatih malih životinja
A još jedan primjer je i malena ušata životinjica, jerboa. Ova preslatka i sićušna životinja ima tijelo nalik mišu, uši poput zeca, svinjsku njušku i stražnje noge koje izgledaju poput minijaturnog modela klokana, a toliko je slatka da bismo i nju lako mogli zamijeniti za Pokemona. Dugouha jerboa je toliko misteriozna, toliko čudna i toliko slatka da se čini da su ljudi na internetu apsolutno zaljubljeni u ovo malo stvorenje.


Malena jerboa rijedak je, noćni glodavac nalik mišu s dugim nogama, izuzetno velikim ušima i dugim repom. Tijelo životinje dugačko je između sedam i devet centimetara, dok joj je rep dvostruko dulji, a ujedno je i jedina životinja u životinjskom carstvu koja ima najveće uši u odnosu na svoju veličinu - uši su joj velike kao dvije trećine tijela.


Ova je životinja prvi put snimljena u divljini 2007. godine tijekom ekspedicije londonskog Zoološkog društva u pustinju Gobi, a porijeklom je iz vrućih pustinja južne Mongolije i sjeverozapadne Kine.


Budući da su prvenstveno noćne životinje, jerboe dan provode u podzemnim jazbinama koje su sami iskopali, a što se tiče prehrane, uglavnom jedu leteće insekte. Životni vijek jedne dugouhe jerboe je između dvije i tri godine.


Zbog velikih stražnjih nogu nalik klokanu može skakati prilično visoko, dok su mu prednje noge relativno male i ne koristi ih za kretanje. Zanimljivo je da, kada ju se lovi, ova životinja može postići brzinu do čak 24 kilometara na sat. Uz to, jerboe imaju vrlo nepravilno kretanje, gibajući se u cik-cak, i mogu skočiti nekoliko metara i okomito i vodoravno, iako su obično približno veličine naše šake.