'Black Lives Matter': Ovo su filmovi i serije o rasizmu koje bi obvezno trebala pogledati

Koliko god smo tehnološki evoluirali i za koju godinu ćemo moći čak i u svemir na godišnji, i dalje se ubijamo zbog boje kože...

'Black Lives Matter': Ovo su filmovi i serije o rasizmu koje bi obvezno trebala pogledati

Zbog tragične smrti Afroamerikanca Georga Floyda, kojeg je u Minneapolisu ubio bijeli policajac Derek Chauvin, klečeći mu na vratu devet minuta, svijet se podigao na noge. Sad već bivši policajac je imao i pomagače - dvojica kolega su držala Floyda, a treći nije dozvolio prolaznicima da se približe i pomognu nesretnom muškarcu koji je ponavljao kako ne može disati i da umire.

Image

Filmovi koji su temeljeni na istinitim događajima, ali neki važni detalji namjerno su ostali skriveni


No, netko je ipak uspio snimiti smrt ovog 46-godišnjaka i snimku objaviti na internetu. Floyd nije prva crna žrtva policijske brutalnosti, ali je ona poslije koje više ništa neće biti isto. Diljem SAD-a izbilo je nasilje i prosvjedi koji su se potom proširli po svijetu. Stotine tisuća ljudi izlazi na ulice svojh gradova kako bi dignuli glas protiv sustavnog rasizma i policijske brutalnosti. Jedna je održan i jučer u Zagrebu, na dan kada je George Floyd pokopan u svom rodnom Houstonu. 

Želiš li više naučiti o položaju Afroamerikanaca u SAD-u, ali i svima ostalima koji su ugnjetavani samo zbog boje kože, obvezno pogledaj ove serije i filmove kojima je tema rasna diskriminacija. Rasizam je već odavna trebao biti stvar prošlosti, no nije.When They See Us

Mini serija snimljena prema istinitom događaju opisuje sudbinu petorice tinejdžera - četvorice Afroamerikanaca i jednog Latinoamerikanca iz Harlema koji su nepravedno osuđeni za silovanje te je svaki od njih dobio 15 godina zatvora iako se znalo da su nevini. Naime, DNK analizom je potvrđeno da nitko od njih nije silovatelj. U zatvoru su proveli cijelo desetljeće, a pušteni su nakon što je pronađen krivac. Nakon izlaska odlučili su potražiti pravdu te tužili grad. 

Boja purpura

Film Stevena Spileberga iz 1985. snimljen prema istoimenom romanu Alice Walker. U glavnim su ulogama Danny Glover, Whoopi Goldberg i Oprah Winfrey, a govori o teškom životu mlade Afroamerikanke Celie (Whoopi Goldberg) koja je morala živjeti s nasilnim očuhom i o majci dvoje djece (Oprah Winfrey) koja je završila u zatvoru jer je odbila raditi za bijelkinju. Radnja se događa početkom prošlog stoljeća. 


Narod protiv O.J. Simpsona: Američka kriminalistička priča

Serija u deset nastavaka redatelja Ryana Murphyja, snimljena 2016. prema istinitom događaju - suđenju slavnom sportašu O.J. Simpsonu (glumi ga Cuba Gooding Jr.) za ubojstvo supruge i konobara 1994. godine. Odličnu glumačku postavu čine John Travolta, Robert Shapiro, David Schwimmer, Sarah Paulson i Selma Blair. 

Murder To Mercy: The Cyntoia Brown Story

Riječ je o dokumentarcu iz 2020., redatelja Daniela H.Birdmana, koji prati život Cyntoije Brown, djevojke koja je u samoobrani ubila muškarca te joj sudilo kao odrasloj osobi iako je imala tek 16 godina. Dobila je doživotnu kaznu zatvora, no, nakon 15 godina robije, pod pritiskom javnosti i promjene zakona u Tennesseeju, puštena je na slobodu.

Ja nisam tvoj Crnac

Jedan od nagrađivanijih dokumentaraca, s nominacijom za Oscar 2017. godine, kroz pero pisca Jamesa Baldwina, odnosno na temelju njegovog nedovršenog rukopisa, prati živote trojice ubijena mu prijatelja i boraca za ljudska prava Martina Luthera Kinga, Malcolma X i Medgara Eversa te govori o povijesti rasizma u SAD-u. Narator je Samuel L. Jackson, a redatelj Raoul Peck.  

Mjesečina

Moonlight je američka drama iz 2016. koju je režirao Barry Jankins, a temelji se na poluautobiografskoj priči In Moonlight Black Boys Look Blue, Tarella Alvina McCraneyja, o mladiću (glumi ga Trevante Rhodes) koji trpi zlostavljanje zbog svog seksualnosti, ali i boje kože.

Riječ je o prvom filmu s glumačkom postavom sastavljenom isključivo od Afroamerikanaca. Nominiran je za Oscara u osam kategorija, a osvojio je tri zlatna kipića - za najbolji film, najboljeg sporednog glumca - Mahershala Alija koji je ujedno i prvi musliman Oskarovac u povijesti te za najbolje adaptirani scenarij. 

13th

13th je provokativni dokumentarac nagrađivane redateljice Ave DuVernay,  u kojem stručnjaci, aktivisti i političari zajedno istražuju povijest rasne nejednakosti u SAD-u, usredotočujući se na činjenicu da su američki zatvori najviše popunjeni Afroamerikanacima.
Naziv filma odnosi se na 13. amandman američkog Ustava koji govori o slobodi i jednakosti.

Knock Down The House

U ovom političkom dokumentarcu iz 2019. redateljica Rachel Lears govori o četiri žene, među njima i Alexandriji Ocasio-Cortez, američkoj aktivistkinji i demokratkinji, koja je, rušeći rasne stereotipe, od konobarice u Bronxu došla do članice Zastupničkog doma SAD-a.   

Pravo na prigovor

Američka drama iz 2019., temeljena na istinitim događajima, redatelja Destina Daniela Crettona, prati Bryana Stevensona, američkog odvjetnika i svjetski poznatog borca za ljudska prava te osnivača Inicijative za pravdu u njegovom nastojanju da iskorijeni rasnu diskirminaciju u kaznenopravnom sustavu SAD-a. Stevenson brani Waltera McMillliana, osuđenog na smrt zbog ubojstva 18-godišnjakinje, usprkos činjenici da ima alibi i svjedoke koji ga oslobađaju optužbi.  

Odbjegli Django

Vestern Quentina Tarantina iz 2012. čija se radnja odvija uoči početka Američkog građanskog rata 1861., a glavni junak je oslobođeni rob Django (Jamie Fox) koji zajedno s lovcem na glave dr. Kingom Schultzom (Cristoph Waltz) kreće spasiti svoju suprugu s plantaže Calvina J. Candlea (Leonardo DiCaprio).