HO, HO, HO - BOŽIĆ JE SVE BLIŽE

Božićni keksići. Imamo savršen i lagan recept

Naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi, pokazala nam je kako od samo jedne smjese napraviti čak četiri vrste keksića u kojima će uživati cijela obitelj. Vrijeme je za božićne keksiće

0H4A2827.jpg
Foto: Horvatinec/Bobinac/RTL

Naša gastro blogerica u punim je pripremama za blagdansko razdoblje. Nakon što smo prošli tjedan radili božićni panj, ali i savršene spužvaste Madeleines, ovaj put vrijeme je za mnogima omiljene božićne keksiće.

Najbolji božićni keksići

"Htjela sam što više pojednostaviti rad božićnih kolača, pa sam se odlučila za baznu smjesu, od koje možete raditi poslije keksice kakve želite, dodajući joj okuse i boju. Recept je u tekstu dosta opširan, i čini se kompliciran, međutim nije. Tijesto je prozračno i topi se u ustima. Kratko se peku i traju dugo", objasnila je Ivana te dodala da ukoliko želite druge okuse, slobodno ih zamijenite, a i punjenje može biti od čokolade do džema. "Poigrajte se i radite ih s užitkom, a mi bi rado vidjeli kako će vam ispasti", kaže naša Ivana.

Image
Foto: Horvatinec/Bobinac/RTL

Sitni kolačići by Ivana (bazna smjesa)

  • 600 g glatkog brašna
  • 500 g maslaca narezanog na kockice
  • 200 g šećera
  • 75 g bjelanjka
  • Pola žličice soli
  • 1 žličica vanilija ekstrakta
Image
Foto: Horvatinec/Bobinac/RTL

Priprema:

  1. Omekšaj maslac, stavi u posudu od blendera i izmiksaj ga.
  2. Ulij bjelanjak. Dodaj šećer, izmiksajte sa soli i ekstraktom vanilije. Nastavi miksati.
  3. Dodaj 5 žlica brašna i miksaj tako dok ne potrošite svo brašno. Dakle, postepeno ga dodaješ po 5 velikih žlica, pa miksaš, pa opet tako dok ne potrošiš brašno.

Tako pripremljenu smjesu podijeli na 3 ili 5 dijelova ovisno koliko razlicih kolača želiš napraviti.

Image
RECEPT

Recept za savršene francuske kolačiće - Madeleines

Zlatni keksići

  • Prvi dio smjese (oko 200g) stavi u slastičarsku vrećicu s nastavkom koji želiš.
  • Istisni sadržaj u željeni oblik na pleh prekriven papirom za pečenje, te stavi u frižider na 15 min. Zagrij pećnicu na 175 C.
  • Peci oko 12 do 15 min max. Ispečeni kolačići bi trebali biti svjetlo zlatne boje, ne više od toga.
Image
Foto: Horvatinec/Bobinac/RTL

Bademovi i narančini keksići

  • Odvoji 300g bazne smjese.
  • Dodaj u nju 35g bademova brašna.
  • Dodaj još običnog brašna jednu, dvije žlice dok ne dobiješ glatko, ali ne i tvrdo tijesto, te naribaj u smjesu narančine korice.
  • Izmiješaj špatulom sastojke te oblikujte u krug i zamotajte u foliju.
  • Stavi na hlađenje pola sata minimalno.
  • Nakon toga na pobrašnjenu podlogu razvaljaj tijesto.
  • Oblikuj zvijezde, krugove,srca ili neke druge kalupiće.
  • Stavi oblike na pleh za pečenje, te ih ohladi na pola sata prije pečenja.
  • Peci ih na 170 C, 14 min max.

Čokoladni keksići

  • Uzmi oko 270g bazne smjese, stavi u nju 25 g brašna, a zatim dvije žličice kakaa.
  • Izmiješaj pola žličice cimeta, anisa, pimenta, kardamona i đumbira.
  • Sve sastojke dobro izmiješaj.
  • Oblikuj u loptu pa u kocku, te zamotaj u foliju i stavi na hlađenje 1 sat.
  • Zatim razvaljaj i kreni s izrezivanjem.
  • Izrezuj oblike čovječuljka, pahuljice, krugove, srca, zvijezde, zvona (ovisno kakve kalupe imaš)… i kad ih staviš na pleh onda ih opet ohladi u frižideru na 30 min.
  • Zatim ih stavi peći na 170 °C, 10 minuta.
Image
Foto: Horvatinec/Bobinac/RTL

Čokoladni keksići s točkicama

  • Zagrij 20 g mlijeka, pomiješaj ga sa s žlice kakaa.
  • Smjesu od kakaa umiješaj u baznu smjesu s brašnom te sve sjedini dok ne bude obojana smjesa u smeđe.
  • U tu smjesu dodaj još 2 žlice brašna po potrebi.
  • Zamotaj u foliju i stavi na sat vremena u frižider.
  • Zatim razvaljaj i izrezuj po želji tijesto u oblik i stavi na pleh za pečenje.
  • Ohladi oblike na pola sata u frižideru prije pečenja.
  • Peci ih na 165 °C max 15min.
  • Ove kolačiće ćeš ukrašavati s bijelom smjesom od bjelanjka ili bijelom čokoladom.
  • Bjelanjak umuti, dodajte šećera u prahu toliko dok ne dobiješ slatkastu ljepljivu pjenu.
  • Stavi u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte keksiće.
  • Ako želiš iscrtavati s čokoladom, rastopi ju i pomiješaj s malo maslaca (jedna žlica maslaca na 100g čokolade).

Šareni keksići

  • 300g bazne smjese pomiješaj s 25g brašna, 1 žličica vanilije praha ili 2 žličice ekstrakta, takvu smjesu podijeli na pola.
  • U jednu polovinu umiješaj crvene boje za kolače, količina ovisi o tome da li želiš skroz crvene ili roze.
  • U drugu smjesu dodaj zelenu jestivu boju i promiješaj.
  • Oblikuj u krug obadva tijesta te ih posebno zamotaj u foliju i stavi 1h na hlađenje.
  • Zatim ih razvaljaj i oblikuj po želji kalupima za kolačiće.
  • Takve oblike stavi na pleh, ohladi 30 min i peci ih na 165 °C, 12 minuta.
  • Za ukrašavanje ovih kolačića rastopi tamnu i bijelu čokoladu s malo maslaca, kad je tekuća stavi ju u prozirnu vrećicu, odreži minijaturni vrh te istiskuj oblike po želji.
  • Također, možeš tučeni bjelanjak pomiješati sa šećerom u prahu te tako pripremljenu smjesu staviti u vrećicu i na isti način odrezati mali dio vrha da pišeš po kolačićima.
  • Rastopljena čokolada ti može poslužiti i za lijepljenje dvaju komada kolačića. Želim ti dobru zabavu i užitak.

Pripremu savršenih božićnih keksića pogledaj u videu: