Brutalne istine

Kolumna jedne žene: Bojiš li se stati na vagu?

Ponekad smo dramatične, no ta je osobina nužna, želimo li da nas čuju i dožive ozbiljno. Takva je i vaga. Dramatična, brutalno iskrena i bezobrazna. Nikakve pomade, hulahopke koje stežu i dižu te dobra frizura, ne mogu je prevariti

pexels-koolshooters-6977372.jpg
Foto: Pexels

Danas su nam, povodom Svjetskog dana zdravlja, u redakciju došli treneri i nutricionisti te pametna vaga koja bezobrazno zadire u nutrinu i mjeri nešto što se zove metabolička dob. Bila je atrakcija u firmi i na hodnicima se pričalo samo o tome koliko tko ima godina. Ni Ukrajina ni ukidanje kovid mjera ni ministar koji ima pola Slavonije ni lijepo vrijeme ni regres nisu mogli nadglasati temu o godinama. Oni kojima je vaga pokazala manje od kronološke dobi, hvalili su se time na sav glas, a oni koji imaju više, no što piše na osobnoj, odmahivali su rukom i zaustavljali svaku daljnu raspravu o dobi i kilogramima. Odlučila sam i ja stati na nju pa da vidim što će mi reći, osobito nakon što mi se kolegica pohvalila da joj je skinula jedno 15 godina. Nadobudno sam se ponadala da će i meni izbrisati koju. Naime, hodam puno, ponekad i uzbrdo, a tu i tamo i potrčim. Jedem raznoliko, obilato i sezonski (veselim se kolinju, šparogama, baklavi i zrelim kolovoškim rajčicama).

Image


Vagom upravlja mladić koji nema grama sala na sebi. Ne znam ni je li mladić. Možda mi je i vršnjak, ali su mu masnoće, mišići i voda u organizmu, kao u mladića. Vaga ga je dovela u red, baš kako i priliči onome što je ženskog roda. Žene popravljaju pokvareno, vraćaju odmetnuto i pogubljeno natrag na tračnice, natrag u život i daju mu smisao, a znaju čak i kako popraviti stanje na računu tamo gdje za to više nisu postojale nikakve šanse pa kronično zaduženog odvesti u plus u kojem možda nikada nije ni bio. Znam žene koje su to uspjele sa svojim dečkima i muževima.

Ponekad smo dramatične, no ta je osobina nužna, želimo li da nas oni kojima govorimo čuju i dožive ozbiljno. Takva je i ova vaga. Dramatična, brutalno iskrena i bezobrazna. Nikakve pomade, hulahopke koje stežu i dižu te dobra frizura, ne mogu je prevariti. Ima kolegica koje nisu smogle hrabrosti stati na nju jer se boje da im ne pokaže da su zrele za penziju, a tek troše 40-te pa im uz plan treninga izlista i izračun mirovine te akcije na grobna mjesta (ako takvo što postoji). Vrijeme proleti sad pa sad. Šalim se, naravno! No, u strahu su velike oči, a i kako sam rekla, dramatične smo, dramatična je i ona. Bojimo se starenja više od svega. Milijun je razloga za to, neki su opravdani, neki potpuno nebulozni, no kako prizvati razumu ženu kojoj pametni stroj kaže da ima deset godina više, no što je mislila?

Image
Veliko DA za NE

Kolumna jedne žene: Dobre djevojke, one idu u raj baš sve. A ti?

Muškarac sumnjive dobi zamolio me da skinem čarape i nagazim, u trapericama i vesti (doma se važem u izvornom obliku pa sam već u startu skinula sama sebi kilogram), na digitalnu, staklenu proročicu. Da, u prilog dramatičnosti,ona je staklena. Naglašena krhkost upravo je ono što žele ljudi s viškom kilograma… Stati na staklo.
U trenu me pročitala i rekla da imam nešto više od onog što mi piše na dokumentima (naravno da bih se pohvalila da je pokazala manje, ali nije pa ću se pozvati na pravilo da žene ne otkrivaju godine), da trebam vježbati i jesti manje masno. Manje masno?! Pa ja ne priznajem meso koje nema bijelu crtu ili hrskavu kožicu, a bez maslaca ne počinjem dan. Uvjerena sam da mi masnoće podmazuju zglobove i "peglaju" bore. Uživam u njima od kad su mi narasli mliječni zubi i sad odjednom trebam mijenjati prehrambene navike. Osim toga, gladna sam k'o vuk jer sam čekala vaganje. Iz privremenog ureda gospođe vage i fit nutricionista izašla sam uvrijeđena, spustila se u kantinu i revoltirana naručila otkošteni zabatak hrskave kožice, pire i salatu da dođem k sebi.


U redakciju sam se vratila sita. Tema je još uvijek bila ista. Vaganje. Kolegica nije htjela reći koliko joj je dala vaga, druga je lagala, no nije joj za zamjeriti, ali najzabavnije mi je bilo čuti da muški dio redakcije uopće nije htio kročiti na ovu staklenu izdajicu, tvrdeći da je prevara baš kao što su, kažu, i parametri za kolesterol koji im je svima povišen. Granica dozvoljenog sve je niža, a naši dečki smatraju da je to zavjera o masnom, maslo farmaceutske industrije. Nismo samo mi kukavice. I oni su tašti i boje se starenja. Čak i više od nas. Pokušat će mu se oduprijeti na različite načine od kojih su neki vrlo domišljati - šišanje gotovo na nulu, da se ne bi vidjele sijede, bojanje brkova i kose u tajnosti, beskonačno mnogo trbušnjaka, dvosjed automobil, poderane traperice koje otkrivaju smežurana koljena koja škljocaju… S godinama postaju sve radikalniji, a kada više ništa ne pomaže biraju žene koje su puno mlađe od njih, da im snize metaboličku dob i dignu što se dići da. Najčešće su to tlak i novac s računa. Isti onaj koji je davnih dana neka žena njihove dobi uspjela namaknuti i dovesti dotičnog iz minusa u plus i od njega napraviti čovjeka. Čast izuzecima. Život je sazdan od ciklusa. Sav se vrti u krug.

Stavovi i metode izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije žena.hr