Važnost ginekološkog pregleda i PAPA testa

Briga o zdravlju podrazumijeva redovite kontrolne preglede kako bi ranije prepoznate bolesti držali pod nadzorom, ali i one preventivne kojima se na vrijeme otkrivaju nove bolesti

ginekoloski brisevi.jpg

Stoga, briga o ženskom zdravlju uključuje redovite ginekološke preglede i PAPA testove. U nastavku teksta govorimo o važnosti redovitih pregleda, objašnjavamo što je PAPA test, kako se izvodi, ali i koje bolesti ginekološkim pregledom možemo otkriti.

REDOVITI GINEKOLOŠKI PREGLEDI

Kada otići na prvi ginekološki pregled?

Iako ne postoji propisano vrijeme prvog ginekološkog pregleda i za svaku je djevojku individualno iskustvo, preporuča se obaviti ga do 21. godine bez obzira na spolnu aktivnost i ginekološke smetnje. Prvi ginekološki pregled služi i za informiranje o kontracepciji, spolnim odnosima, bolestima, menstrualnom ciklusu i sl. Jako je važno steći povjerenje u svog izabranog ginekologa kako bi se u potpunosti opustili pri pregledu, bez osjećaja straha i/ili srama. Tada će i pregled biti bezbolan te manje nelagodan.

Image

Koliko često je potrebno odlaziti na ginekološke preglede?

Na ginekološke preglede potrebno je odlaziti jednom godišnje bez obzira imate li kakve smetnje. U slučaju postojanja spolnih bolesti, bilo kakvih promjena, abnormalnosti nalaza PAPA testa, pregledi se obavljaju i češće.

Kako izgleda ginekološki pregled?

Ginekološki pregled uvijek započinje razgovorom s vašim liječnikom. Ginekolog u razgovoru ispituje informacije o menstrualnom ciklusu, simptomima PMS-a, spolnim odnosima, kontracepciji, smetnjama mokrenja i sl. Budite iskreni i postavite sva pitanja koja vas muče - vaš ginekolog će vam rado odgovoriti na njih. Nakon razgovora i skidanja u kabini slijedi pregled na ginekološkom stolu. Osim pregleda vanjskog spolovila, on uključuje i pregled u spekulima. Spekuli su metalni instrumenti koji služe za širenje kanala rodnice kako bi ginekolog učinio PAPA test. Nakon pregleda u spekulima, obavlja se i ultrazvučni pregled – transvaginalni kod spolno aktivnih žena, tj. transabdominalni kod djevica.

Što je PAPA test?

Image

PAPA test ili test prema Papanicolaou predstavlja bezbolnu, neinvazivnu i lako dostupnu pretragu kojom se otkriva rak vrata maternice i njegovi predstadiji (CIN promjene). Pri pregledu u spekulima, ginekolog drvenom špatulom ili četkicom uzima uzorak površinskih stanica vrata maternice. PAPA test je najbolje raditi između 10. i 16. dana menstrualnog ciklusa. Nalazi se obično čekaju desetak dana. Osim raka vrata maternice i CIN promjena, PAPA testom može se otkriti i upala te posumnjati na neke spolno prenosive bolesti, stoga se redovitim pregledima i ranim postavljanjem dijagnoze, može na vrijeme početi s liječenjem upalnih promjena i spolnih bolesti te na taj način spriječiti nastanak komplikacija, poput sterilnosti, upalne bolesti zdjelice, izvanmaternične trudnoće i dr.

Što znači abnormalan nalaz PAPA testa?

Abdnormalan nalaz PAPA testa označava pronalazak atipičnih glandularnih (žljezdanih) ili skvamoznih (pločastih) stanica vrata maternice.

CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) promjene su prekancerozne promjene stanica vrata maternice koje su najčešće uzrokovane virusom HPV (humani papiloma virus). Dijele se u 3 stadija: CIN I, CIN II, CIN III. Kako bismo odredili tip HPV virusa, pri dokazu CIN promjena, učini se HPV tipizacija. S nastankom raka vrata maternice povezuje se infekcija humanim papiloma virusom tipom visokog rizika (16, 18 i dr.). Budući da CIN-ovi niskog gradusa obično ne zahtijevaju liječenje, važno je redovito odlaziti na preglede i PAPA testove kako bi se promjene uočile na vrijeme, ali i pratila njihova progresija, odnosno spriječio nastanak karcinoma. CIN-ovi višeg gradusa zahtijevaju i kolposkopski pregled i biopsiju kako bi se odlučilo o daljnjem liječenju.

Image

ZAŠTO JE VAŽNO IĆI NA REDOVITE GINEKOLOŠKE PREGLEDE?

Ginekološki pregled je najpouzdaniji način informiranja o vlastitom spolnom zdravlju.  Kako bi spriječili nastanak komplikacija i dugoročnih posljedica, važno je na vrijeme otkriti promjene spolnog sustava. Inspekcijski, pregledom vanjskog spolovila, ginekolog može uočiti bradavice uzrokovane HPV infekcijom, iritaciju i crvenilo, gljivičnu infekciju, ciste i sl. PAPA testom otkrivaju se upalne promjene vrata maternice, abnormalnosti stanica vrata maternice, u vidu CIN promjena i karcinom vrata maternice. Procjena je da oko 80% spolno aktivnih žena jednom tijekom života bude zaraženo virusom HPV-a, a da ponekad prođe i 10-15 godina od zaraze do razvoja karcinoma, stoga ja važno na vrijeme postaviti dijagnozu i liječiti prekancerozne promjene. Ultrazvučnim pregledom moguće je otkriti sindrom policističnih jajnika, miome i polipe maternice, trudnoću, ciste i sl. Dodatnim cervikalnim brisevima otkrivaju se spolno prenosive bolesti.

ZAPAMTITE…

Nemojte izbjegavati redovite ginekološke preglede i PAPA testove zbog osjećaja straha i/ili srama. Pregledi su dio brige o vlastitom spolnom zdravlju te ne bi trebali biti neugodni. Kako biste spriječili nastanak komplikacija, važno je na vrijeme otkriti bilo kakve promjene te započeti s njihovim liječenjem.

Poliklinika Mazalin

Image