Što je to sexual wellness i što sex shop ima s tim?

Što je to sexual wellness, pitate se? A kakve tek veze sex shop ima s tim? Je li i vama mašta ide u smjeru u kojem mislimo- wellness oaza, puna seks pomagala i nagih tijela koja uživaju u razmjenjivanju nježnosti? Eh, pa mašta vam dobro radi ali ipak nije riječ o takvom konceptu, već se više bazira na sexual well being-u.

sexual-wellness.jpg
Foto: Unsplash

Što je to sexual wellness, pitate se? A kakve tek veze sex shop ima s tim? Je li i vama mašta ide u smjeru u kojem mislimo- wellness oaza, puna seks pomagala i nagih tijela koja uživaju u razmjenjivanju nježnosti? Eh, pa mašta vam dobro radi ali ipak nije riječ o takvom konceptu, već se više bazira na sexual well being-u. 

Kao što vodite računa o svom izgledu, mentalnom i fizičkom zdravlju i slično, zašto ne biste u svoju „ self - care rutinu“ uveli i brigu o seksualnom zdravlju? Evo kako ćete to i napraviti.

Za sve koji nisu upoznati s ovim pojmom, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, sexual wellness ilitga seksualna dobrobit, stanje je fizičkog, emocionalnog, mentalnog i društvenog blagostanja koje se odnosi na seksualnost.

S obzirom na to da se za seks često vezuju negativne konotacije, zablude, tabu i slično, cilj je promovirati seksualno blagostanje (sexual wellness) za dobrobit zdravlja.

Svaki pojedinac i kultura imaju svoju percepciju seksualnosti, no cilj je da na nju ne gledamo kao nešto negativno i sramotno.

Kako navode stručnjaci, ovaj koncept je shvaćanje da seks nije samo snošaj ili masturbacija, nego nešto što je povezano s našim općim zdravljem, kako se osjećamo u svojoj koži i koliko smo povezani sa svojom polovicom.


Jasno je da nisu svi iz iste pozicije pristupili prema seksualnosti i da postoje brojne predrasude, ali baš je zato potrebno osvijestiti seksualnost na ovoj „wellness“ razini. Stručnjaci smatraju da će onda biti i manje spolno-prenosivih bolesti, manje loših partnerskih odnosa, boljeg samopouzdanja i slično.

- Naša seksualnost je zdrav i prirodan dio onoga što jesmo. To je intiman izraz naših emocija i osobnih uvjerenja i pomaže nam da se povežemo s ljudima oko nas. Razumijevanjem i povećanjem svoje seksualne dobrobiti, svoje fizičko zdravlje usklađujemo s našim emocijama i poboljšavamo naše cjelokupno zdravlje. Seksualni wellness je shvaćanje da seks nije samo snošaj ili masturbacija. To je povezano s našim općim stanjem zdravlja, kako se osjećamo u svojoj koži i koliko smo povezani sa svojim partnerom(ima)- objasnili su medijima iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Koncept sexual wellness-a sastoji se od nekoliko čimbenika, uključujući poštivanje seksualnih prava, pristupa informacija o seksualnom zdravlju, obrazovanju i skrbi, siguran seks, doživljavanje seksualnog užitka, zadovoljstva i intimnosti kada se to želi te otvoreno komuniciranje o seksualnom zdravlju s drugima, uključujući seksualne partnere i pružatelje zdravstvenih usluga.

A što sex shop ima s tim?

Kao što shvaćanje da seks nije samo snošaj, masturbacija i nešto sramotno, tako ni sex shop ne bi trebao biti sinonim za oazu za one prljavih misli, nastrane, ovisne o seksu i slično. Zamislite da je sex shop slično kao ljekarna, ali ljekarna u kojoj ćete naći sve za užitak te poboljšanje seksualnog zdravlja.

U sex shopu ne kupuju samo perverznjaci, već i oni koji žele poboljšati svoj seksualni život, ali i zdravlje. Osim vibratora, bondage i ostale opreme, tu se nalaze i preparati za poboljšanje seksualnog zdravlja.

Primjerice, za one koji muče borbu s prostatom, inkontinencijom, zdjelicom maternice, vaginalnim i ostalim „ženskim“ problemima i tako u nedogled. Neki od sex shopova poput Sex Shopa Vibraonica čak imaju i seksualne terapeute koje uvijek možete pitati neki savjet, sve je vrlo diskretno i anonimno.

I ne brinite, ako slučajno zavirite u neki od sex shopova, to ne znači da imate loš ili dosadan seksualni život, da ste vi ili vaša polovica loši u krevetu. To samo znači da kao što vodite brigu o izgledu i zdravlju, da tako želite osvijestiti i voditi računa o vašem seksualnom zdravlju.

Brojni su dobri učinci ako prihvatite ovu teoriju kao vašu self care rutinu.

Kako prakticirati sexual wellness kod kuće?

Stručnjaci naglašavaju kako je za poboljšanje i kvalitetno seksualno zdravlje potrebno:

1. Masturbirati

2. Vježbati

3. Biti u trenutku za vrijeme seksa s partnerom i fokusirati se na odnos

4. Redovita posjeta doktoru i briga o spolnom zdravlju

5. Razgovarati o seksu s partnerom/icom

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.