PREGLED KOJI SPAŠAVA ŽIVOT

Stavite sebe na prvo mjesto i obavite preventivni pregled dojki

Uključite se u preventivne preglede koji spašavaju živote te omogućavaju bezbrižno uživanje u ljepoti svega onoga što život donosi.

shutterstock_1518230246.jpg
Foto: Shutterstock

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor u žena te jedan od vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj i svijetu. Zahvaljujući napretku medicine, ako se rak dojke otkrije u ranoj fazi, postoji velika mogućnost za potpuno izlječenje. Zato Vas pozivamo da se uključite u preventivne preglede koji spašavaju živote te omogućavaju bezbrižno uživanje u ljepoti svega onoga što život donosi.

Dokazane metode za rano otkrivanje raka dojke su samopregled dojki te ultrazvučni i mamografski pregledi. Preporučuje se sa samopregledom dojke započeti već nakon dvadesete godine života te ga obavljati jednom mjesečno. 

Image
Foto: Shutterstock

„Većina žena potraži pomoć nakon što napipa kvržicu kod samopregleda. Te kvržice ne moraju nužno značiti da se radi o malignoj tvorbi, to su najčešće ciste, fibrocistična bolest ili tzv. mastopatija, te dobroćudni tumori“, ističe Kristina Klarić, dr. med., specijalistica radiologije i subspecijalistica ultrazvuka u Croatia poliklinici te napominje kako je, nakon napipane kvržice, nužno učiniti ultrazvučni pregled ili mamografiju, ovisno o životnoj dobi. Naime, ako se napipa kvržica, žene do četrdesete godine života trebaju žurno napraviti ultrazvučni pregled dojki, a nakon četrdesete godine života trebaju žurno napraviti mamografiju, potom i ultrazvučni pregled dojki.  

Image

Ako u obitelji postoji pozitivna obiteljska anamneza, ženama do 30. godine života se preporuča obavljati ultrazvučne preglede jedanput godišnje, a nakon 30. godine života i dvaput godišnje, u razmaku od šest mjeseci. Nadalje, rizičnoj skupini žena nakon 40. godine života preporuča se obavljanje mamografskih pregleda i MR dojki jedanput godišnje, u razmaku od šest mjeseci.  

Ultrazvučni pregled vs. mamografija

Ultrazvučni pregled i mamografija su relativno brzi i jednostavni pregledi koji su najvažniji dijagnostički alati u otkrivanju raka dojke u ranoj fazi. Ultrazvuk uopće ne izlaže pacijente zračenju, dok ih mamografija izlaže vrlo maloj dozi zračenja. „Na mamografiji radiolozi opisuju „sjene“ koje se, ako su radiologu suspektne, dodatno analiziraju ultrazvukom, a on jasno prikazuje da li je sporna „sjena“ dobroćudna tvorba, jednostavna cista ili pak lezija suspektna na karcinom“, objašnjava dr. med. Klarić te dodaje kako mamografski pregled traje oko nekoliko minuta za dvije projekcije svake dojke. S druge strane, ultrazvuk dojki traje 15 do 20 minuta i potpuno je bezbolan te iznimno dobre podnošljivosti za pacijentice. 

Image

Preventivni pregledi kao ključ ženskog zdravlja

Kada se radi o zdravlju žena, preventivni pregledi dojki su doveli do značajnog smanjenja obolijevanja i smrtnosti od raka. Briga o vlastitom zdravlju u današnje doba je postala neophodna kako bi se očuvala i unaprijedila kvaliteta života žena i osigurala njihova dugotrajna dobrobit, a uz Croatia polikliniku sada je to jednostavnije i dostupnije. 

Image

Naime, Croatia poliklinika na svim svojim lokacijama (Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Pula, Koprivnica i Zadar) do kraja listopada nudi popust od 20 posto na UZV dojki ili mamografiju. Na pregled se možete naručiti i pozivom na broj 072 000 999, a više informacija pronađite na croatiapoliklinika.hr.

Stoga, ne čekajte i napravite taj korak ka zdravijoj budućnosti odmah!