Kazališni festival

Sinoć svečano otvoren GOOD fest koji ovog ljeta postaje nova destinacija hrvatske kulturne scene

U 5 dana trajanja festivala biti će izvedeno 5 predstava, a ulaz na svaku predstavu je besplatan!

Ecija Ojdanic, gradonačelnik Drnisa Josip Begonja i Ivana Menđušić.jpg
Foto: Mario Sučić

Sinoć je službeno otvoren GOOD fest, kazališni festival znakovitog imena, kojeg su pokrenule Ecija Ojdanić, naša cijenjena glumica i Ivana Menđušić, direktorica Turističke zajednice Grada Drniša. Ideja o nastanku ove manifestacije pokrenuta je s ciljem postizanja bolje vidljivosti Drniša na turističkoj karti Hrvatske, grada koji je već nadaleko poznat po prirodnim ljepotama, tradicionalnim delicijama – drniškom pršutu, sirevima i vinima, predivnim ljudima i bogatoj povijesti. Na svečanom otvorenju skupio se jako veliki broj posjetitelja, među kojima i brojna poznata lica iz javnog života, poput Petre Dugandžić, Jasne Palić Picukarić, Matije Šakoranje, Siniše Ružića, Ivana Colarića i drugih.

Image

Nakon tradicionalne igre šijavice i  dobro poznate ojkavice u izvedbi KUD-a Petrovo polje, organizatorice festivala pozdravile su sve prisutne. Direktorica Turističke zajednice Grada Drniša zahvalila je svima koji su se pridružili kako bi se ovaj festival uspio realizirati te svima koji su prepoznali njegov potencijal. Posebnu zahvalu izrazila je Eciji Ojdanić, Gradu Zagrebu, Gradu Drnišu, Županiji Šibensko kninskoj, Turističkoj zajednici Šibensko kninske županije, Vinoplod Vinariji Šibenik, Aluflex packu, OTP banci, Pučkom otvorenom učilištu Drniš, Općini Ružić, Općini Unešić  te svim ugostiteljima s kojima ima izvrsnu suradnju i samo riječi hvale. Naglasila je sve prednosti ovog kraja te sve ono što su u ovim Covid vremenima uspjeli odraditi za bolje prepoznavanje Drniša na turističkoj karti. Zahvalila je također i svima koji su njezin rad podupirali i dali joj vjetar u leđa u realiziranju ideja. Također je naglasila kako se ovdje, osim uživanja u prirodnim ljepotama Drniša, mogu kušati najfinije delicije, a o eno i gastro ponudi drniškog kraja moći će se saznati više u serijalu koji će se u siječnju prikazivati na Netflixu. Serijal je nastao u suradnji sa svjetski poznatim kuharom Sergiom Hermanom. Nakon direktorice Turističke zajednice Grada Drniša okupljenima se obratila Ecija Ojdanić, idejna začetnica festivala te u svom emotivnom govoru naglasila ljubav koju gaji prema rodnom kraju, sva lijepa sjećanja koja ju za taj kraj vežu te mir koji ovdje pronalazi. Zahvalila se također svima koji su festival podržali te je izrazila duboku nadu i želju kako bi GOOD fest postao tradicija u Drnišu.

Image
Foto: Mario Sučić

GOOD fest podržan je i od strane Župana Šibensko kninskog, gospodina Marka Jelića, koji je nazočio samom otvorenju te od strane Turističke zajednice Šibensko kninske županije, čiji je predstavnica na otvorenju bila direktorica Željana Šikić. Prije same predstave nazočnima se obratio i Gradonačelnik Drniša, gdin Josip Begonja, koji je zahvalio Eciji i Ivani na izuzetnom trudu i svemu onome što GOODFEST znači za Drniš i cijelo područje bivše Općine Drniš. Gradonačelnik je također naglasio kako se krajem godine predaju projekti za renoviranje utvrde Gradine te njezinu prenamjenu u amfiteatar, što bi cijelom festivalu dalo novi štih i polet.

Image
Foto: Mario Sučić

GOOD fest će tijekom 5 dana trajanja ugostiti naša najpoznatija kazališna i glumačka imena, a predstave će obraditi neke od aktualnih tema o kojima svakodnevno razgovaramo ispijajući popodnevne kave – razorni potresi koji su iza nas, pandemija koronavirusa i druge. Smijeha i dobrih vibracija također neće nedostajati, a publika će imati prilike nakratko vratiti se i u osamdesete u malo drugačijem i humorističnom duhu. Prvi dan festivala otvorila je predstava 'Majstori', koja je svoju premijeru doživjela prošle godine, koja kroz radnju smještenu u Zagrebu u vrijeme nakon potresa daje jasnu sliku što nam se događa kao društvu, ali i kao pojedincu. Drugog dana festivala na scenu će stati glumica i spisateljica Arijana Čulina, u predstavi 'Disco baba'Treći dan rezerviran je za nastavak hita 'Cabaret preko veze' – 'Vla-Vla-Vlajland cabaret' kao druga epizoda pustolovina Vlajine čistačice, koju utjelovljuje Ecija Ojdanić. Tu su još i predstava 'Krtice' u režiji Ljubomira Kerekeša, u kojoj glavnu ulogu igra mladi i višestruko nagrađivani Jan Kerekeš, koji je za ovu predstavu bio nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta 2015. godine. Za kraj festivala ostavljena je predstava o kojoj će se sigurno pričati ove godine, a publika u Drnišu ima priliku među prvima vidjeti kakva je nova predstava kazališta Moruzgva, nastala u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića u Dubrovniku - Jel' tako, Zorane? Predstava u fokusu ima obiteljski događaj koji razotkriva njihove neuralgične točke iz prošlosti, istovremeno se ispreplećući s aktualnim događajem člana obitelji koji je nehotice izazvao sukob s osobom drugačije nacionalnosti... 

Image
Foto: Mario Sučić

Drniški gradski trg Poljana sinoć je bio ispunjen brojnim posjetiteljima, koji su uživali u toploj ljetnoj noći, umjetnosti te najfinijem pršutu, siru i vinu, kao i prepoznatljivom drniškom pivu pod nazivom Vrelo života. Spektakularnim vatrometom službeno je započelo petodnevno slavlje u kraju koji je često nepravedno zanemaren, a uistinu može mnogo toga ponuditi svojim posjetiteljima.

Image
Foto: Mario Sučić