Mjesto susreta za sve generacije

S listopadom počinje redovni program art kina u Kući umjetnosti Arsen

ART KINO ARSEN s cjelogodišnjim redovnim programom počinje u srijedu, 6. listopada uz svečanu projekciju pobjednika Pule - filma PLAVI CVIJET Zrinka Ogreste uz gostovanje samog redatelja

Kuća umjetnosti Arsen_fotografija 2.jpg

Kako bi svečano označili početak cjelogodišnjeg redovnog programa art kina u prostoru Kuće umjetnosti Arsen, šibensku publiku u srijedu, 6. listopada s početkom u 20 sati, očekuje pretpremijerna projekcija filma PLAVI CVIJET redatelja Zrinka Ogreste, prije početka redovne kinodistribucije. Na Pulskom filmskom festivalu Plavi cvijet osvojio je Veliku zlatnu arenu za najbolji hrvatski film, Zlatne arene za najbolju režiju i najbolju žensku glavnu ulogu (Vanja Ćirić), a svoje najnovije nagrađivano ostvarenje predstavit će šibenskoj publici i redatelj osobno u razgovoru nakon filma.

Svečana projekcija Plavog cvijeta uvod je u cjelogodišnji rad kina Arsen čiji će se program sastojati od aktualnih distributerskih naslova iz niše nezavisnog igranog i dokumentarnog filma, recentnog festivalskog programa, izbora iz kinotečnog programa te matineja filmova za djecu.

shimmer fallback

Dokumentarnu sezonu u kinu Arsen otvara AGENT KRTICA (9. listopada), prvi čileanski film ikad nominiran za nagradu Oscar. Premijerno prikazan na Sundanceu, uz gomilu osvojenih festivalskih nagrada diljem svijeta, film redateljice Maite Alberdi neobično je ostvarenje na granici žanrova između dokumentarca i špijunskog trilera koje će publiku natjerati na red smijeha i suza. Istog dana publika može pogledati nježno i nostalgično ostvarenje o sredovječnom paru koji, nastojeći presresti rapidnu demenciju kod jednoga od njih, odlazi na putovanje kombijem. Film SUPERNOVA, pod redateljskom palicom britanskog glumca, redatelja i scenarista Harryja Macqueena, udružio je poznate britanske glumce Colina Firtha i Stanleyja Tuccija u gorko-slatkoj ljubavnoj drami o partnerstvu, patnji, boli i malim životnim radostima, osnaženoj nepretencioznim šarmom i humorom.

Početak redovitih nedjeljnih matineja za djecu u 11 sati označit će film MOJ TATA KOBASICA (10. listopada), dok nas u nedjelju, 17. listopada očekuje gostovanje zagrebačkog filmskog festivala za djecu KinoKino uz projekcije kratkih animiranih filmova iz njihovog popularnog programa Moj prvi odlazak u kino. Program je namijenjen djeci najmlađe dobi (3+), a posebno onima koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu. Njihov dolazak obilježit ćemo i prigodnom dodjelom diploma koja će im ostati kao uspomena na prvi dolazak u Kino Arsen. Nedjelja, 24. listopada dan je za još ostvarenje namijenjeno djeci, snimljeno prema svjetskom bestselleru Giacoma Mazzariola - MOJ BRAT LOVI DINOSAURE. Premijerno prikazan na prestižnom filmskom festivalu u Veneciji 2019., film je iduće godine osvojio Nagradu mlade publike Europske filmske akademije.

Valja spomenuti i ostale naslove koje nas u listopadu očekuju u novom šibenskom kinu: UNDINE, neobična romantična drama smještena u suvremeni Berlin koja se uz elemente magičnog realizma pretvara u suvremenu autorsku interpretaciju mita o sireni za koju je zaslužan jedan od omiljenih njemačkih redatelja današnjice Christian Petzold; jedan od najvećih uspjeha recentne hrvatske kinematografije i dugometražni prvijenac redateljice Antonete Alamat Kusijanović ovjenčan kanskom Zlatnom kamerom za najbolje debitantsko ostvarenje - MURINA; dokazani miljenik publike, dokumentarni film umjetničkog, bračnog i pustolovnog para Anđele i Davora Rostuhara LJUBAV OKO

SVIJETA; bugarska drama s humornim elementima, film Ivayla Hristova – STRAH; film nagrađivanog redatelja Srdana Golubovića inspiriran stvarnim događajem - OTAC,koji prati muškarca na junačkom podvigu kojim će pokušati vratiti svoju djecu.

Publika će na velikom platnu Kuće umjetnosti Arsen imati priliku pogledati i značajna ostvarenja iz povijesti europske kinematografije u sklopu filmskog programa pod nazivom Češljaonica. Selektor programa koji će održavati jednom mjesečno i uvodničar pred projekcije je Ante Storić, a prva na rasporedu je projekcija filma DVA DANA, JEDNA NOĆ (20. listopada) braće Jean-Pierrea i Luca Dardennea, belgijskih redateljsko-scenarističkih majstora i višestrukih dobitnika kanske Zlatne palme.

Sam kraj listopada rezerviran je za projekcije filmova iz programa Kino mreže i njezinog programa Svjetski dan audiovizualne baštine (30. i 31. listopada), a redovni program art kina Arsen s novim filmskim naslovima nastavlja se u studenom!

Cjelokupan program i ulaznice dostupne su na kucaarsen.hr, u City Pointu šibenskih tvrđava u redovnom radnom vremenu, te na blagajni Kuće umjetnosti Arsen (9 – 21 sat). Novosti iz programa potražite i na službenom Facebook te Instagram profilu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.