NACIONALNI DAN ALBUMA 2023.

Promocijom knjige "75 priča o albumima – diskografska spajalica“ glazbeni albumi proslavili 75. rođendan

Uz autora knjige Zlatka Turkalja Turkija, govornici su bili i Gabi Novak, Željko Bebek, Miroslav Rus i Želimir Babogredac, a glazbeni dio uveličale su Antonela Doko i Luce

Nacionalni dan albuma.JPG
Foto: Bojan Zibar

Nacionalni dan albuma 2023. obilježen je u subotu, uz promociju knjige Nacionalni dan albuma 2023. obilježen je u subotu, uz promociju knjige „75 priča o albumima – Diskografska spajalica“, u Hoću knjigu Megastore-u. Događaj u organizaciji Hrvatske diskografske udruge, okupio je ljubitelje glazbe, autore, glazbenike i diskografsku industriju kako bi istaknuo značaj albuma u svijetu umjetnosti i zabave. Subotnji dan podsjetio nas je na to koliko glazba kao umjetnost obogaćuje naše živote, povezuje nas unatoč različitim glazbenim preferencijama, prenosi priče i stvara duboka iskustva za slušatelje. Nacionalni dan albuma značajan je trenutak za hrvatsku glazbenu industriju i kulturnu baštinu, ističući njezinu važnost i doprinos umjetnosti.

Ovogodišnje obilježavanje Nacionalnog dana albuma poklopilo se sa 75. rođendanom glazbenog albuma kao formata. U svijetu glazbe, svaki album je unikatno djelo, a donosi priču i emocije, tekstove i zvukove. Kao podrška ovogodišnjem Nacionalnom danu albuma, mnogi poznati glazbenici preuzeli su ulogu ambasadora: Parni valjak, Detour, Ivana Kindl, klapa Šufit, Kojoti, Marko Matijević Sekul iz sastava Manntra, Mihael Kvorka i Teo Grčić.

Posebnost dana koji se obilježava u cijelome svijetu bila je promocija knjige Zlatka Turkalja Turkija „75 priča o albumima – Diskografska spajalica“, novog izdanja knjige iz edicije “Priče o albumima”. Nova poslastica za sve ljubitelje glazbe donosi priče o albumima i radu autora, glazbenika te diskografske industrije na jedinstven i inovativan način, kroz različite priče. Autor kao strastveni ljubitelj glazbe, s okupljenima je podijelio priče koje su inspirirale neke od najupečatljivijih glazbenih djela. Osim Zlatka Turkalja Turkija,  glazbene legende poput: Gabi Novak, Željka Bebeka, Miroslava Rusa i Želimira Babogredca pričali su o anegdotama i osobnim iskustvima iz svijeta glazbe. Glazbeni program uveličale su Antonela Doko i Luce, koje su ostavile dubok utisak na sve prisutne ljubitelje glazbe koji su uživali u jedinstvenoj atmosferi.

Image
Foto: Bojan Zibar

Nacionalni dan albuma 2023. je privukao brojne poznate umjetnike i glazbenike, među kojima su bili i: Ivo Josipović, Miro Ungar, Joško Lokas, Ana Radišić, Ivan Tolj, Davor Štern i Zlatko Mateša.