WELLNESS KOD KUĆE

Opuštajuća kupka: Oaza mira i blagostanja za tijelo i duh

Priuštite si odmor kakav zaslužujete. Napunite kadu toplom vodom, usipajte par kapi pjene za kupku i uživajte u mirisnim trenutcima opuštanja.

close-up-beautiful-woman-taking-bath (002).jpg
Foto: Promo

Nema ništa bolje od opuštanja u kućnom spa centru nakon dugog i napornog radnog dana. Čak i samo nanošenje maske i može biti ugodno. Zamislite kako tek topla pjenušava kupka može utjecati na vaš organizam. Provedite neko vrijeme u opuštenom spa okruženje i to u udobnosti vašeg doma koje će vam pomoći da se istinski opustite. Sve što trebate je par kapi pjene za kupku i opuštajući tretman može započeti.

Opuštanje je ključni element u održavanju tjelesnog i mentalnog zdravlja, osobito u današnjem užurbanom svijetu. Jedan od najučinkovitijih načina na koji se možete potpuno opustiti i „resetirati” je opuštajuća kupka. Ova drevna praksa koja je poznata još iz starih civilizacija nudi ne samo trenutni bijeg od stresa nego i bezbroj drugih pozitivnih učinaka na tijelo i um.

Pozitivni učinci opuštajuće kupke

Jako je puno prednosti koje opuštajuća pjenušava kupka donosi cjelokupnom organizmu. Neke od njih odnose se na:

  • opuštanje mišića i zglobova:Uranjanje u toplu vodu ima trenutačni opuštajući učinak na mišiće i zglobove. Vruća voda pomaže otpustiti napetost i poboljšava fleksibilnost mišića, što dovodi do trenutnog opuštanja.
  • Bolju cirkulaciju krvi:Topla voda potiče širenje krvnih žila i potiče cirkulaciju krvi. To ujedno podrazumijeva bolju opskrbu stanica kisikom i hranjivim tvarima te povećanje ukupne vitalnosti.
  • Terapiju stresa:Opuštajuća kupka idealna je za bijeg od svakodnevne užurbanosti. Čak i samo desetominutna topla kupka potiče proizvodnju endorfina, odnosno hormona sreće, koji pomažu u smanjenju tjeskobe i stresa.
  • Hidrataciju kože:Kupanje u toploj vodi otvara pore na koži, što poboljšava upijanje hidratantnih sredstava za njegu. Kombinacija vode i hidratantnih krema recept je za hidratiziranu i mekanu kožu.
  • Kvalitetan san:Opuštajuća kupka prije spavanja može biti veoma učinkovit način pripreme tijela za noćni odmor. Tjelesna temperatura raste tijekom opuštanja u kupki i postupno se smanjuje nakon izlaska iz kade, što vam može pomoći da spavate „kao beba”.
Image
Foto: profimedia.hr

Kako se počastiti savršenom opuštajućom kupkom?

Započnite odabirom idealnog vremena kada se zaista možete posvetiti odmoru. Idealno bi bilo navečer prije spavanja. Stvorite si ugodno i mirno okruženje; upalite svijeće, uključite tihu glazbu i malo smanjite rasvjetu; tako ćete neminovno pridonijeti opuštenoj atmosferi. Par kapi eteričnih ulja ili soli u vodu može pojačati opuštajući učinak. Odaberite mirise koji vam se sviđaju.

Odlučite se za voćne arome, osvježavajuće note citrusa, nježne cvjetne tonove, miris vanilije ili intenzivne slatke arome. Svi ti i mnogi drugi mirisi sadržani su u namjenskim pjenama za kupku. Dovoljno je tek nekoliko kapi i osim stvaranja pjenušave kupke, vaša će se kupaonica pretvoriti u mirisnu oazu.

Ne zaboravite na odgovarajuću temperaturu vode; neka kupka svakako bude topla. Na taj ćete način opustiti mišiće i smiriti um. Kad provodite vrijeme opuštajući se u toploj kupki, isključite svu elektroniku i uživajte u trenutcima mira namijenjeni isključivo vama. Vaše tijelo i um će vam biti zahvalni na tome.