Mentalno zdravlje je važno

Kako održati kvalitetu života u vremenu neizvjesnosti i promjena

Narušen je osjećaj da živimo u sigurnom i uređenom svijetu te nam se može činiti da gubimo kontrolu, podliježemo dodatnom stresu i brigama za budućnosti.

shutterstock_509724559.jpg
Foto: Shutterstock

Živimo u vremenu neizvjesnosti i stalnih promjena. Suočili smo se s COVID pandemijom i njezinim posljedicama, potresima, gospodarskom krizom i svakodnevnim rastom cijena, a strahujemo i od globalnog rata. Sve su to za nas veliki stresori. Narušen je osjećaj da živimo u sigurnom i uređenom svijetu te nam se može činiti da gubimo kontrolu, podliježemo dodatnom stresu i brigama za budućnosti.

Šok, tuga, frustracija, ljutnja, tjeskoba, zbunjenost, nemoć da se pomogne - sve su to normalne i očekivane reakcije u današnje vrijeme. Prirodno je osjećati se preplavljenima kada svjedočimo tolikim promjenama i tragedijama. Kako bi održali što bolju kvalitetu života potrebno je obratiti pozornost na sljedeće:

Održavanje kvalitetnih veza i odnosa - igraju važnu ulogu u našem mentalnom zdravlju. Zdravi prijateljski i obiteljski odnosi povećavaju vašu sreću, životno zadovoljstvo i psihičku dobrobit. S druge strane, negativni odnosi mogu stvoriti toksične situacije pa je odvajanje od nezdravih veza i njegovanje zdravih od vitalnog značaja za našu dobrobit.

Održavanje  dnevne rutine – važno je biti dosljedan dnevnoj rutini, osobito jer nam pomaže vraćanju osjećaja kontrole. Ubacite u svoj dnevni raspored slobodne aktivnosti, druženja, fizičke aktivnosti, razonode ali i rad.

Vodite brigu o svome tijelu - ono će vam biti zahvalno. Osigurajte mu adekvatne, zdrave namirnice,  dovoljno tekućine, fizičke aktivnosti i boravak na svježem zraku. Nastojte se i dobro naspavati jer kvaliteta vašeg sna izravno utječe na vaše psihičko i fizičko zdravlje i sposobnost nošenja s izazovima s kojima ćete se susresti.

Image
Foto: Shutterstock

Ograničite gledanje vijesti – teško je izvući se iz obrasca traženja informacija koji je uobičajen u kriznim vremenima, no i kao promatrači plaćamo psihološku cijenu. Medijska izloženost neugodnim, nasilnim scenama može izazvati anksioznost, akutni stres i pojačati simptome posttraumatskog stresa. Gledajmo manje vijesti i pronađimo druge načine da ostanemo informirani.

Koristite humor – humor može najtežu i najneugodniju situaciju učiniti manje neugodnom. I u najtežim okolnostima, smijeh nam vraća nadu i daje snagu za dalje.

Budimo odgovorni i oprezni – stres i neizvjesnost mogu vas navesti da se ponašate na način na koji se ne biste ponašali u drugačijim okolnostima. Mogu vas nagnati da potražite utjehu i umirivanje kroz zlouporabu duhanskih proizvoda, alkohola, droga ili lijekova za smirenje jer su lako dostupni i sve više pojedinaca za njima poseže. Osvijestimo drugačije načine regulacije stresa poput prirodnih lijekova za smirenje, relaksacijskih tehnika te tehnika disanja i držimo se gore navedenih preporuka.

Naš um ima snagu koja nas može zaštititi.

Ne možemo kontrolirati vanjska zbivanja i događaje no možemo utjecati na svoje misli, ponašanja i osjećaje. Naše misli mogu kreirati pozitivne i negativne scenarije. Ako ste u vrtlogu negativnih scenarija koji vas čine tjeskobnim, sjetite se da se vaš um može usredotočiti na optimističnije scenarije, okolnosti koje možete kontrolirati i na sve ono što je dobro, usprkos neizvjesnosti. Važno je  osvijestiti da je moguće povratiti kontrolu nad svojom svakodnevicom na mnoge produktivne načine, što nas može preusmjeriti od života u strahu i brigama ka životu sa svrhom, smislom i nadom.

Lea Maričić, mag.psih.