Ivana Menđušić otkriva zašto ovoga ljeta treba posjetiti Drniš

Osim prirodnih ljepota i vrhunske gastronomske ponude, grad Drniš nudi i bogat kulturni i zabavni sadržaj, u čemu prednjači Good Fest, kazališni festival koji se ovoga srpnja odigrava u Drnišu. O svim izazovima malih turističkih zajednica razgovarali smo s Ivanom Menđušić, direktoricom Turističke zajednice Drniša.

Ivana Menđušić 4.jpg

Hrvatska obala vrvi turističkim atrakcijama koje su uvijek najposjećenije. Na koji način Drniš nastoji pronaći svoje mjesto na turističkoj mapi Hrvatske?

Mogli bismo reći da obala sama po sebi privlači goste, sea&sun efekt. Ruralni dijelovi su uvijek bili manje prepoznatljivi i medijski slabije istaknuti, ali ništa manje zanimljivi. U Drnišu stavljamo naglasak na aktivni turizam pa su tako naše prednosti blizina NP Krka -  Roški slap i Visovac, kanjon rijeke Čikole koji je u ljetnim mjesecima suh te nudi canyoning/hiking, ali nudi i zip line i via feratu koju možete i zimi odraditi. Najbolja penjačka stijena u Hrvatskoj nalazi se upravo u kanjonu rijeke Čikole. Ne smijemo zaboraviti ni planinu Prominu, koja ima veliki broj planinarskih i biciklističkih staza. Naša nova dionica Drniš Thru Hike zamišljena je kao trodnevna tura, ukupne dužine 60 km, a prolazi kroz sve prirodne, kulturne i sakralne ljepote ovog kraja. Nezaobilazan dio je naša enogastro ponuda. Osim najboljim pršutom, možemo se podičiti i odličnim vinima, mišnim sirom i nezaobilaznom pekom. Sve manifestacije koje radimo su samo dodatan turistički sadržaj kako bismo privukli što veći broj posjetitelja.

Image

S kojim se izazovima, kao direktorica Turističke zajednice Drniša, suočavate u cijelom tom procesu?

 Hmmmmm...bolje pitati s kojima se ne suočavam? Depopulacija je u ovim krajevima jako istaknuta te je sve manji broj ljudi na koje možete računati, zatim budžeti koji su u malim turističkim zajednicama minimalni te za svaki projekt u cijelosti treba tražiti donacije, sponzore, pokrovitelje. Inače se isti neće moći odraditi. Turizam je ovdje tek u povojima i ljude treba navikavati na cjelokupnu situaciju.

Ako malo istražimo Drniš i okolicu, jasno je kako je Drniš skriveni dragulj. U čemu sve posjetitelji mogu uživati prilikom posjeta?

Ovo je grad Ivana Meštrovića, prekrasne prirode o čemu smo u prvom pitanju razgovarali i odlične eno gastro ponude. Naglašavam kako naši proizvođači uvijek osvajaju nagrade i velika je stvar kada jedan vinar osvoji nagradu Decanther u čak dvije kategorije. Posebno ako uzmemo u obzir kako popriličan broj općina i gradova uz more nema mogućnosti za takvom ponudom.

Ovog srpnja očekuje nas drugi po redu Good Fest, kazališni festival s vrhunskim predstavama. Tvorac ideje ste upravo vi, a u tome vas je podržala Ecija Ojdanić. Kako je bilo surađivati s Ecijom Ojdanić?

Obje smo tvorci ideje i začetnice kazališnog festivala u Drnišu. Dvije žene su uzdrmale cijelu Županiju. Ugodno je surađivati s normalnom i jednostavnom osobom, a Ecija je upravo takva. Mislim da u dvije godine nismo imale nesuglasica, a kamo li većih okršaja. Nadamo se da će tako i ostati te da će naš GOOD fest biti iz godine u godinu bolji. Ecija je osoba koja jako voli svoj kraj, što je najbolje dokazala ovime i teško bi bilo ovakvo što realizirati bez nje. Puno rada i truda ulažemo obje u naš projekt i nadam se kako će to biti prepoznato.

Image

Good Fest odličan je projekt koji turistima, ali i lokalnim stanovnicima, pruža kulturan sadržaj kojeg često manjka u manjim mjestima. Smatrate li da je Good Fest samo početak i primjer kojeg treba slijediti? Točnije, imate li u vidu slične projekte?

Ideja je uvijek puno, ali pitanje je mogućnosti realizacije. Nažalost, ne možemo organizirati sve što bismo željeli, ponajviše zbog skromnih financijskih mogućnosti, ali trudimo se kako bi i Drniš imao manifestacije kojima može privući širok broj posjetitelja. Ove godine po prvi put smo organizirali manifestaciju vinskog karaktera pod nazivom Festival drniškog merlota, a koja je pokazala odlične rezultate za prvu godinu. Naravno, tu su i ostale manifestacije za koje volim reći da sam ih dobila u nasljedstvo i za koje mi je iznimno drago da se održavaju i dalje. Srce je uvijek puno kada imate uspješno odrađenu manifestaciju (izvrsno posjećenu) iza sebe, zaboravite na sve probleme s kojima ste se suočavali prilikom realizacije. Također, kada vidite nasmijana lica lokalnog stanovništva, to tek nitko ne može platiti.

U čemu će posjetitelji uživati od 21. do 25. srpnja?

U izvrsnim predstavama, odličnoj zabavi, domaćim specijalitetima, vatrometu, koktelima. Ove godine smo zaista puno toga pripremili i baš se od srca radujemo. Prvu večer dolazi nam Luda kuća s predstavom Idemo uživo, a zabavljat će nas Giuliano i Diktatori. Drugu večer nam u goste stiže Ante Ševo s predstavom "Govorite li hrvatski", zatim slijede monodrama Stojana Matavulja i Kazalište Moruzgva s predstavom "Čudo", a sve te dane zabavljat će nas drniški bendovi Moonlight, Vinil i Morlak.

Image