Folna kiselina u trudnoći - zašto ju uzimati?

U prvih 12 tjedana trudnoće potreba za folnom kiselinom je najveća, pa se svakako preporučuje tada voditi brigu o dovoljnom unosu vitamina B9

naslovna-folna-kiselina.jpg

Vitamin B9, poznatiji kao folna kiselina vrlo je važan dodatak prehrani koji se preporučuje uzimati već prilikom planiranja trudnoće. Vitamin B9 je vodotopiv, pa se njime ne možete predozirati. Višak vitamina se iz tijela izbacuje mokrenjem. U prvih 12 tjedana trudnoće potreba za folnom kiselinom je najveća, pa se svakako preporučuje tada voditi brigu o dovoljnom unosu vitamina B9.

Nedostatak folne kiseline u trudnoći

Nedostatak folne kiseline povećava rizike za prijevremeni porod. Unosom dovoljne količine folne kiseline smanjuje se rizik za oštećenje živčanog sustava kod novorođenčeta za 50 do 80%. Nedostatak folne kiseline može dovesti do oštećenja neuralne cijevi kod fetusa kao i do nekih drugih neželjenih deformacija kao što su npr. razvoj srčanih mana kod bebe, rascjep usne i/ili nepca, nerazvijen mozak te rascjep kralježnice.

“Tijelo ne može samo proizvesti vitamin B9.”

Image

Dnevni preporučeni unos folne kiseline

Unos folne kiseline u organizam preporučuje se već prilikom planiranja trudnoće. Prema istraživanjima, prosječno dnevno unosimo oko 250 mikrograma folne kiseline dnevno. U periodu planiranja trudnoće kao i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće preporučuje se unositi minimalno 400 mikrograma folne kiseline.

Kako ne bi došlo do neuravnotežnog unosa B vitamina u organizam, preporuka je da se tijekom trunoće uzimaju prenatalni vitamini kako bi se pospješila iskoristivost folne kiseline. Prenatalni vitamini sadrže sve vitamine i minerale koje su u trudnoći potrebni.

Izvori folne kiseline

U svakodnevnom životu možemo pronaći pregršt namirnica koje su bogate vitaminom B9, poznatijim kao folna kiselina.

Neke od namirnica bogate folnom kiselinom su:

  • Avokado
  • Brokula
  • Mahunarke
  • Mliječni proizvodi
  • Meso
  • Jaja
  • Orašasti plodovi
  • Riba
  • Soja
  • Šparoge
  • Zeleno lisnato povrće
Image

Važno je napomenuti kako je vitamin B9 vrlo osjetljiv na temperaturu, zrak, vodu i svjetlost. Prilikom pripreme namirnica bogatih folnom kiselinom pripazite na vrijeme termičke obrade, kao i dugo stajanje namirnice u hladnjaku. Izlaganjem namirnice suncu također opada količina vitamina B9 u njoj. Isto tako, ukoliko ste i vi duže vrijeme izloženi suncu, količina folne kiseline u organizmu isto opada.

Dodatne napomene

Prije početka uzimanja dodataka prehrani svakako se posavjetujte s vašim liječnikom opće medicine i ginekologom.

Izvor: Folna kiselina: važan vitamin u trudnoći