A kao Arsen. Arsen kao početak: Otvoren najiščekivaniji kulturni prostor u 2021.

Kuća umjetnosti Arsen, posvećena jednom od najvećih hrvatskih glazbenih genija, otvorila je svoja vrata za posjetitelje

Šibenik se dostojno odužio svom tihom obrtniku i pjesniku opće prakse – Arsenu Dediću.jpg

Kuća umjetnosti Arsen, najiščekivaniji kulturni prostor u 2021. godini, čiju obnovu vrijednu 16 milijuna kuna su financirali Grad Šibenik, Ministarstvo kulture i medija te Tvrđava kulture Šibenik, jučer je otvorila svoja vrata posjetiteljima. Među uzvanicima koji su jučer svjedočili transformaciji starog šibenskog kina u modernu opremljenu multifunkcionalnu kulturnu infrastrukturu, bili su i članovi obitelji Dedić, Gabi i Matija.

Prostor koji pamte brojne generacije Šibenčana, kino u kojem su se desetljećima stvarale uspomene, rađale prve ljubavi i mjesto mnogih ugodnih susreta, preobražen je u novu gradsku javnu pozornicu namijenjenu glazbeno-scenskim događanjima, kino projekcijama, kazališnim predstavama, izložbama, konferencijama i drugim događanjima.

Image

Dvorana nekadašnjeg Kina Odeon, jednog od simbola šibenske kulturne scene koje je zatvoreno prije 22 godine, preuređena je prema visokim produkcijskim standardima. Prostor je pedesetih godina prošlog stoljeća projektirao velikan hrvatske arhitekture, Zlatko Neumann, a obnovljen je prema projektu Damira Lasinovića iz šibenskog ARX studija. Vizualni identitet Kuće umjetnosti Arsen, kojom upravlja javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik, potpisuje autorski tim iz Zagreba, Plac studio.

„Predvorju smo htjeli dati Arsenov pečat, svojevrsni spomen na bogatstvo njegove glazbene i književne ostavštine. U suradnji sa šibenskim dizajnerima Frankom Baranović i Antonijom Šunjergom iz studija Idearium, osmislili smo prostornu instalaciju s Arsenovim portretima – fotografijama i crtežima autora Munira Vejzovića, Ota Reisingera i Željka Koprolčeca koji nam je ustupio cijelu seriju Arsenovih fotografija. U tom kutku postavljen je i pianino kojeg nam je ustupilo šibensko 'Kolo', a u predvorju se nalazi i Arsenova bista koju je izradio glazbenik Boris Leiner“, kazala je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik koja upravlja ovim prostorom.

Prostor je u obnovi podijeljen na dvije cjeline: ulazno predvorje s ugostiteljskim objektom i garderobom te prostor dvorane, dok je gornja etaža namijenjena izvođačima i tehnici i lako je dostupna zahvaljujući dizalu. Dvorana kapaciteta do 300 stajaćih, odnosno do 150 sjedećih mjesta, opremljena je prema najnovijim produkcijskim standardima – rasvjetnom i audio opremom, a posebno valja naglasiti modularni pod koji omogućava brzu i jednostavnu transformaciju prostora što Kuću umjetnosti Arsen čini jedinstvenom dvoranom u Hrvatskoj.

Image

„Arsen je bio jedinstvena figura hrvatske umjetnosti. Mislim da ćemo se još dugo nastaviti oduživati za sve što nam je ostavio. U tom procesu ovo je velik korak. Nadam se i vjerujem da će u ovom prostoru mnogi umjetnici nadahnuti nasljeđem stvarati jedinstvene trenutke. Želim da ova 'kuća' bude ispunjena glazbom, govorenom riječju i slikom koja će obogaćivati živote ne samo Šibenčana, nego i onih koji ovaj grad posjete, i zaista mi je drago što smo kao Ministarstvo mogli tome dati doprinos“, istaknula je prilikom otvorenja ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Ulaznice za večerašnji, prvi koncert u Kući umjetnosti Arsen, koji će održati upravo Gabi Novak i Matija Dedić u društvu sjajnog violinista Marka Ramljaka, odavno su rasprodane, a u narednim danima posjetitelje Kuće umjetnosti Arsen očekuje poseban program posvećen Arsenovom umjetničkom djelovanju. Program pod nazivom Poezija filma i film u poeziji Arsena Dedića donijet će na veliko platno novoobnovljenog prostora klasike, filmove najznačajnijih predstavnika talijanskog neorealizma i francuskog novog vala koji su utjecali na Arsenovo stvaralaštvo i domaća ostvarenja za koje je skladao neke od svojih mnogobrojnih i slavnih filmskih partitura i songova.

Više informacija o Kući kulture Arsen dostupno je na: https://www.kucaarsen.hr/. Novosti iz programa i ponude potražite na službenom Facebook te Instagram profilu.