U nekoliko jednostavnih koraka do savršene i jeftinije garderobe

Učinkoviti trikovi koji će ti pomoći da uštediš prilikom kupnje odjeće

U nekoliko jednostavnih koraka do savršene i jeftinije garderobe

U današnjem svijetu brze mode i dinamičnih trendova, modna osviještenost postaje sve bitnija. Upravo iz tog razloga se sve češće govori i o kreiranju tzv. capsule garderobe koja se sastoji od bazičnih, klasičnih i kvalitetnih komada koji se mogu nositi sezonama, a ne samo nekoliko puta.

Kod capsule garderobe je smisao sa što manje odjeće u ormaru osmisliti što maštovitije i trendi kombinacije. Svijet brze mode i masovne proizvodnje iza sebe krije cijeli niz problema, a negativan utjecaj na okoliš te iskorištavanje jeftine radne snage samo su neki od njih.  

Upravo je iz tog razloga vrlo važno biti savjestan potrošač te prilikom kupnje birati samo one stvari koje su nam uistinu potrebne i koje ćemo moći nositi sezonama.

Imaš li i sama problema s osmišljavanje i organizacijom vlastite garderobe, u nastavku donosimo nekoliko odličnih i učinkovitih trikova koji neće pretjerano utjecati na tvoj novčanik.


Foto: Unsplash

Odredi svoj stil

Želiš li imati savršeni ormar i bolje organiziranu garderobu, najprije moraš odrediti svoj vlastiti stil. Zapitaj samu sebe kakva ti se odjeća najviše sviđa i u čemu se najudobnije osjećaš te imaj to na umu prilikom sljedećeg shoppinga. Ako ti se nešto ne sviđa, nemoj kupovati samo zato jer je je to trenutno popularno.  Image

Kupuj samo ključne komade

Kod kreiranja dobre capsule garderobe vrlo je važno krenuti od osnove. U svom ormaru moraš imati nekoliko baznih komada odjeće jer je to okosnica svakog dobrog stila. Napravi popis klasičnih komada koji su ti potrebni i investiraj u njih umjesto da kupuješ nešto što ti nije potrebno i nećeš imati gdje nositi.  Image

Nemoj slijepo pratiti trendove

Modni trendovi danas se mijenjaju jako brzo i teško ih je pratiti, no jednako im je tako i teško odoljeti. High street brendovi svakih nekoliko tjedana izbacuju nove kolekcije, no nemoj slijepo pratiti trendove i biti nesavjestan potrošač. Kupuj samo ono što ti se svidi i investiraj u kvalitetnu odjeću poput lanene haljine, midi suknje od viskoze i dobrog para traperica. Uvijek biraj onu odjeću koja će uvijek biti u trendu i na taj ćeš način mnogo lakše i jednostavnije osmišljavati svoje modne kombinacije.Image

Pronađi dobrog krojača

Ne voliš li izgledati kao i svi ostali ili pak imaš neke svoje ideje kad je u pitanju odjeća, savjetujemo ti da pronađeš dobrog krojača koji će sve tvoje ideje pretočiti u realnost i sašiti ti odjeću koja će biti unikatna i kvalitetna. Osim toga, krojačica ti uvijek može prekrojiti staru odjeću te napraviti bilo kakve preinake.Image

Prodaj ono što ne nosiš

Svakih nekoliko mjeseci zaviri u svoj ormar i napravi reda. Izbaci sve ono što nisi nosila dulje od godinu dana i ostavi samo odjeću koja ti je uistinu vrijedna i koju voliš. Sve ostalo možeš prodati te na taj način i dodatno zaraditi. Osim toga, odjeću uvijek možeš i donirati ili pak reciklirati.


Image

Zaviri u second-hand trgovine

Kupovanje u second-hand dućanima postaje sve popularnije, a taj su trend popularizirale mnoge osviještene blogerice koje zagovaraju minimalistički i održivi način življenja. Kod nas je dostupno mnogo second-hand trgovina u kojima se po vrlo pristupačnim cijenama mogu pronaći uistinu jedinstveni i kvalitetni komadi odjeće.  


Image

Kupuj na sniženjima

Razmisli o tome što ti je od odjeće potrebno, napravi popis i sačekaj sezonska sniženja te investiraj u nekoliko dobrih komada. Upravo su sniženja odlična prilika da uhvatiš vrijedne komade odjeće poput zimskog kaputa, balonera ili pak lanenog kombinezona. Investiraj u klasike koji će, zbog svoje jednostavnosti i svestranosti, postati favoriti unutar tvoje garderobe.


Image