Tražiš ruksak koji je i umjetničko djelo? Pronašle smo brend kojem nećeš odoljeti

Limitirano izdanje ruksaka Kanken potpisuje umjetnica Moa Hoff, a u Hrvatskoj je dostupno od 15. srpnja

Tražiš ruksak koji je i umjetničko djelo? Pronašle smo brend kojem nećeš odoljeti

Od svih ljudskih djelatnosti umjetnost je vjerojatno najteže definirati , a s druge strane bez umjetnosti je nemoguće definirati čovjeka. Kao da je upravo umjetnost to što ljude čini ljudima, nešto što nam pomaže preboljeti ružne i slaviti lijepe stvari u životu. Umjetnost ne mora biti pretenciozna, komplicirana i ohola, barem ako pitate njezine iskrene ljubitelje. Tako je Svensk Form, švedska organizacija za umjetnost i obrt 2017. godine umjetničkim djelom proglasila Kånken, legendarni ruksak s kojim su odrasle generacije švedskih školaraca, a zatim i generacije njihovih vršnjaka diljem svijeta. To veliko priznanje za njihov najpoznatiji proizvod nadahnula je švedski outdoor brend Fjällräven na jedinstveni projekt Kånken Art.

Image
Image


Moa Hoff, švedska ilustratorica i grafička dizajnerica

Kånken Art je ono što se dogodi kada nadarenim umjetnicima ponudite Kånken kao slikarsko platno kako bi izrazili svoju vezu s prirodom. Ove godine tu je priliku dobila Moa Hoff, švedska ilustratorica i grafička dizajnerica iz Stockholma, koja je svoj razigrani umjetnički izričaj pretočila u istinski jedinstven uzorak koji će Kånken istaknuti u masi. Ali ne na jeftin, provokativan, šokantan način. Već tako da, jednom kada ga primijetite, više nikad nećete htjeti prestati gledati. Baš kao i kod svakog drugog umjetničkog remek-djela. Također vrijedi istaknuti i to da će se od svakog prodanog Kånken Arta dio sredstava donirati inicijativi za zaštitu prirode Arctic Fox, za financiranje daljnje brige za polarnu lisicu, koja je Fjällrävenu dala i ime i logo, a kojoj se populacija nastojanjima aktivista diljem svijeta posljednjih godina počela oporavljati.

Priroda je najbolji umjetnik


U Švedskoj gotovo svatko ima svoju osobnu Kånken priču, pa tako i junakinja naše priče Moa. Odrastajući je imala plavi Kånken, kao i njena majka nekoć te baš kao i njezina djeca danas, koja sa svoja tri plava Kånkena nastavljaju tradiciju obitelji Hoff. Inspiracija za Kånken Art koji potpisuje također seže u djetinjstvo, kada je s ocem posjećivala planine sjeverne Švedske. Naročito su joj u sjećanju ostale svijetle i hladne boje te male čvornate planinske breze kojima je pridruživala osjećaj nade, sreće te divljenja beskonačnosti i ljepoti prirode. Baš te osjećaje je htjela prenijeti u svoj ručno izrađeni Kånken dizajn. Moa je htjela da svaki ruksak bude jedinstven, pa je krajnji rezultat pomalo neuredan i apstraktan uzorak koji je očito nadahnut prirodom. A kada je priroda nadahnuće i motivacija konačan rezultat mora biti remek-djelo.

Image


Umjetničko djelo koje nosi stvari

Fjällräven svoje proizvode razvija s ciljem da traju toliko dugo dok ne postanu ikone, simbol generacija, umjetnička djela. Zahvaljujući tom principu nastao je i Kånken, najprodavaniji svjetski ruksak i najpoznatiji artikl švedskog outdoor brenda Fjällräven. Rođen je 1978. godine, a cilj Åkea Nordina, osnivača Fjällrävena, bio je da ergonomskim dizajnom jednostavnog četvrtastog ruksaka ispravi problem koji su švedski školarci imali s leđima i držanjem.

Image


Kånken je prvo izravnao je leđa švedskoj djeci, a zatim postao omiljen diljem svijeta, artikl koji okuplja pojedince kojima je održivost princip u svemu, pa i modi. Postao je umjetničko djelo. Nije loše za jedan jednostavni,. četvrtasti školski ruksak nastao u jednom skučenom podrumu na sjeveru Švedske. Nova Kånken Art kolekcija koju potpisuje Moa Hoff dostupna je od 15. srpnja 2020. godine, a sastoji se od sljedećih proizvoda: Kånken Art / Mini /Laptop 15", Kånken Art Pen Case, Kånken Art Travel Wallet, Kånken Art Card Wallet  te Kånken Art Toiletry Bag. Sve su to mala umjetnička djela koja će vam nositi stvari okolo, a uz to će zahvalnost prirodi iskazati kroz potporu Arctic Fox inicijative.

Image


Image


Image