Modna revolucionarka skandaloznog života: Coco Chanel, žena kojoj svi znaju ime, ali malo tko zna što je sve prošla

Coco Chanel danas je vjerojatno najslavnije ime svijeta mode, a popularnost stila ove velike fashion vizionarke ne blijedi već desetljećima. Iako svi znaju za njezine parfeme, haljinice i sakoiće, tko je zapravo bila ta velika dama svijeta mode?

Modna revolucionarka skandaloznog života: Coco Chanel, žena kojoj svi znaju ime, ali malo tko zna što je sve prošla

Vjerojatno sve žene ovog svijeta znaju za važnost male crne haljine, parfema i bezvremenske elegancije koju je na početku 20. stoljeća utjelovila Coco Chanel, najveća modna dizajnerica prošlog stoljeća koja do danas ostaje modna ikona, velika revolucionarka i inspirativna žena o kojoj su snimljeni brojni filmovi i ispisane stranice i stranice stručnih radova i biografija. No iako svi znamo za modnu kuću koja nosi njezino ime, što zapravo znamo o Gabrielle Coco Chanel, vizionarki koja je promijenila shvaćanje mode?

Ova francuska modna kreatorica i prionirka svijeta mode rođena je 1883., a danas se smatra najznačajnijom osobom modnog dizajna 20. stoljeća. Rođena u malenom mjestu Saumuru, imala je teško djetinjstvo, jer je njezin otac napustio obitelj, a kako ih samohrana majka nije mogla sve othraniti, Gabrielle i njezina braća i sestre bili su prepušteni na brigu rođacima, ali i sirotištima. 

Ovi skromni počeci ostavili su neizbrisiv trag na život ove velike dizajnerice, jer je ona cijelog svog života uljepšavala priču o svom djetinjstvu te ju činila mnogo glamuroznijom no što je ona zapravo bila. Tako je pričala da joj je otac pustolov u Americi, kao i da joj je majka umrla od tuberkuloze dok je još bila dijete. Naravno, ništa od toga nije bila istina, već je Coco jednostavno željela uljepšati vlastito skromno porijeklo. 


Ipak, upravo zato što se od ranog djetinjstva morala žestoko boriti za sve što je željela, postala je hrabra i beskrupulozna mlada žena koja se nije libila posegnuti za onime što je najviše željela raditi - baviti se kostimografijom. Iako je isprva radila u raznim krojačkim radionicama, Coco 1909. uspjeva otvoriti prvi salon za prodaju ženskih šešira koje je sama kreirala i odmah polučuje ogroman uspjeh. U samo 365 dana, Coco je otvorila novu trgovinu i to u Rue Cambon, vrlo prestižnoj pariškoj ulici u kojoj joj nije nedostajalo klijentele. 

Ubrzo je Coco Chanel postala najtraženija modna dizajnerica Francuske, a zatim i svijeta. Za njezine su se moderne, jednostavne kreacije koje zrače elegancijom otimale dame iz viših slojeva, a ni udvarača joj nije manjkalo. Danas ovu genijalku najviše pamtimo po dva karakteristična proizvoda - parfemu Chanel No. 5 koji je lansiran 1923., a do danas slovi kao jedan od najmirisnijih parfema svih vremena, i po Chanel ženskim odijelima koja se sastoje od sakoa i suknje do koljena. Osim toga, Coco Chanel zaslužna je i za planetarnu popularnost male crne haljine, klasičnog basic komada koji svaka žena mora imati u svom ormaru. 

Stil Coco Chanel posebno je popularizirala u Hollywoodu slavna glumica Audrey Hepburn, a voljela ga je i Jackie Kennedy. Jednostavnost i bezvremenski stil kreacija glavne su odrednice modnog izričaja kuće Chanel, a to ostaju i do danas. Inače, Gabrielle je nadimak "Coco" dobila u kafiću La Rotonde u Montparnasseu, a on zapravo znači kućni ljubimac. Kada bi Coco pjevala u kabaretu, što je voljela činiti, publika bi uvijek htjela još pa bi ju zvala na pozornicu pozivajući je nadimkom Coco i tako je slavna dizajnerica postala poznata pod time imenom. 


S obzirom na slavu, uspjeh i utjecaj, mnogi su se muškarci interesirali za ovu slavnu dizajnericu, a iako je Coco Chanel imala tijekom života mnogo prosaca i ljubavnika, nikada se nije udala. Pretvorila je pariški hotel Ritz u svoj dom u kojem je živjela preko 30 godina. Zanimljivo je da je u tom luksuznom hotelu stanovala čak i za vrijeme nacističke okupacije Pariza, a posebno je medijski linčevana zato što je bila ljubavnica jednog njemačkog nacističkog oficira. Unatoč tome što je bila njihova modna ikona, Francuzi su Coco teško oprostili tu izdaju. 

Posljednje godine svog života ova je dizajnerica provela u švicarskom gradu Lausanni, gdje u tamošnjem hotelu Ritz i umire 1971. godine u 88. godini života. U Švicarskoj je na kraju i pokopana, a grobno mjesto joj čuvaju pet kamenih lavova. 

Život ove velike dame svijeta mode inspirirao je brojne pisce i filmaše, pa je o životu Coco Chanel snimljeno niz serija, filmova te napisano mnoštvo knjiga. Dizajn ove revolucionarke predaje se na studijima dizajna, a mnogi i danas smatraju da se u povijesti nije rodila veća genijalka kada je riječ o razumijevanju stila, odjeće i elegancije. 


Image

Prisjetimo se Coco Chanel: inspirativni citati poznate modne ikone

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.