Izgradio je carstvo i promijenio modu zauvijek, a onda tragično preminuo na pragu svog doma

Na današnji dan Gianni Versace proslavio bi svoj 74. rođendan, stoga smo se prisjetile njegove inspirativne životne priče, svega što je postigao i sve što je ostavio iza sebe u nasljeđe

Izgradio je carstvo i promijenio modu zauvijek, a onda tragično preminuo na pragu svog doma

Na današnji dan, 2. prosinca 1946. godine, rodio se veliki modni dizajner Gianni Versace

Tridesetak godina kasnije, 1978. godine, Gianni je otvorio svoju prvu trgovinu u Milanu, a do 1997. imao je 130 trgovina diljem svijeta i bio modni mogul vrijedan 807 milijuna dolara. Izgradio je modno carstvo i promijenio modnu industriju zauvijek.

Te iste 1997. godine, Gianni se probudio u svom domu u Miamiju, otišao po kavu i nekoliko časopisa i na povratku iz jutarnje šetnje zauvijek zatvorio oči, nakon što ga je poludjeli obožavatelj ubio pištoljem na pragu kuće. Slavni dizajner bio je njegova peta žrtva.

Danas bi Gianni proslavio svoj 74. rođendan, stoga smo se prisjetile njegove inspirativne životne priče, svega što je postigao i sve što je ostavio iza sebe u nasljeđe. 


Sve je počelo u slikovitom talijanskom gradiću Reggio di Calabria gdje je Gianni odrastao sa starijim bratom Santom i mlađom sestrom Donatellom. Njegova majka Francesca bila je krojačica i upravo ga je ona uvela u svijet mode. Imala je svoj obrt i sina naučila šivati i svim trikovima ovog zanata. 

Iako je prvotno upisao studij arhitekture, Gianni se s 26 godina odselio u Milano kako bi postao modni dizajner. Iako nije imao nikakvo službeno obrazovanje iz područja mode, iza njega je bilo veliko iskustvo u radu sa svojom majkom. 

Neko vrijeme radio je za mnoge milanske modne kuće, ali s 32. godine, na nagovor starijeg brata, odlučio je osnovati vlastitu. I tako je 1978. godine nastao brend Gianni Versace i u Milanu je otvorena prva trgovina. Reklo bi se, u pravo vrijeme na pravom mjestu, jer upravo se tih godina Milano nametnuo kao svjetska prijestolnica mode, tako da uspjeh nije izostao.


I dok su se drugi dizajneri poput Armanija držali jednostavnih linija i neutralnih boja, Gianni je osvojio modni svijet jarkim bojama i provokativnim krojevima. Svojim je kreacijama pomicao granice i mijenjao zastarjela modna pravila te se već osamdesetih istaknuo kao omiljeni dizajner brojnih zvijezda, poput Madonne, princeze Diane, Stinga i Eltona Johna. Tome je svakako pridonijelo i Giannijevo prijateljstvo s mnogima od njih, ali i činjenica da je bio jedan od prvih dizajnera koji su počeli pozivati zvijezde na modne revije

Brend Versace postao je sinonim za seksi luksuznu odjeću s ukusom, posebno nakon što je Gianni 1994. dizajnirao provokativnu haljinu za Elizabeth Hurley koja je postala glavna tema svih razgovora tog vremena i do danas ostala jedna od najpoznatijih haljina svih vremena.

U upravljanju modnim carstvom pridružili su mu se i brat Santo i sestra Donatella, a iako je u ovom obiteljskom poslu Donatella prvotno bila zadužena za odnose s javnošću, Gianni je ubrzo shvatio kako mu je ona daleko važnija kao muza i savjetnica


Posao je cvjetao, trgovina je bilo sve više, a prihodi su bili sve veći, ali za razliku od brojnih drugih dizajnera, Gianni nikad nije dozvolio da upadne u zamku masovne proizvodnje. Razmišljao je dugoročno i nije htio izgubiti na eksluzivnosti brenda, što se pokazalo dobrom odlukom. 

Kada mu je tijekom devedesetih dijagnosticiran rak uha, dizajner je usporio s radom i tada rekao sestri da želi da ona preuzme mjesto kreativnog direktora ako se njemu nešto dogodi. 

I iako je 1997. primio službenu potvrdu liječnika o izliječenju od raka, šest mjeseci kasnije tragično je umro. Smrt Giannija Versacea i 23 godine kasnije jedan je od najvećih misterija u svijetu slavnih


Gianni je imao samo 50 godina i bio na vrhuncu svoje karijere kada je ubijen ispred svog doma u Miamiju. Bilo je to 15. srpnja 1997. godine, kada je Gianni otišao u kratku šetnju, po jutarnju kavu i nekoliko časopisa. Na povratku kući, neposredno prije nego je zakoračio na prag svoje kuće, život mu je oduzeo ubojica Andrew Cunanan

Koji je bio razlog Giannijevog ubojstva, ni danas nije poznato s obzirom da je ubojica i sam se sebi oduzeo život nekoliko dana kasnije. Međutim, dizajner je bio njegova peta žrtva i Andrew Cunanan već tada je bio na FBI-evoj listi najtraženijih kriminalaca.

Iako je prošlo više od dva desetljeća od njegove smrti, tragična priča ponovno je došla u fokus kada je 2018. godine prikazana druga sezona kriminalističke serije 'Američka kriminalistička priča', ovoga puta pod imenom: 'Ubojstvo Giannija Versacea'. Ni ona nije otkrila pravi motiv ubojstva jer, kako je otkrio Giannijev dugogodišnji partner Antonio D'Amico, puno toga u seriji je izmišljeno ili se samo nagađa, zbog čega će ubojstvo slavnog dizajnera vjerojatno zauvijek ostati nerazriješeno

Što se tiče modnog carstva koji je godinama gradio, Gianni je iza sebe ostavio ogromno nasljeđe. U svojoj oporuci, ostavio je 50 posto modnog carstva Donatellinoj kćeri Allegri. Drugi, manji dijelovi, pripali su njegovom dugogodišnjem partneru Antoniu D’Amicu, bratu Santu i naravno, sestri Donatelli. 


Donatella je već bila kreativni direktor brenda, a nakon njegove smrti postala je i glavna umjetnička direktorica, dok je Santo postao CEO brenda. Iako su počeci za Donatellu bili itekako teški, nakon što se 2000. godine Jennifer Lopez pojavila u (danas slavnoj) Versace haljini na dodjeli nagrada Grammy, Donatella je polako, ali sigurno počela vraćati sjaj bratovog carstva. Nikad ga nije pokušavala kopirati, ali je ostala vjerna njegovom stilu i publika je to s vremenom prepoznala

U dva desetljeća od pokretanja modne kuće Versace 1977. godine, Gianni Versace revolucionizirao je modu kakvu smo nekada poznavali. Imao je novu viziju mode, modu koja je sadržavala živopisnu likovnu umjetnost i grafiku nadahnutu pop-kulturom, senzualne haljine i statement detalje. Svaka je kolekcija bila poželjna koliko i provokativna, a iako je umro prije više od 20 godina, njegovo nasljeđe jednako je moćno kao i prvoga dana. 


Dragi Gianni, sretan ti rođendan, gdje god se nalazio!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.