Genijalac, revolucionar i razvratnik: Tko je zapravo bio Christian Dior, čovjek koji je promijenio svijet mode?

Svi znamo za slavnu modnu kuću Dior, oličenje luksuza, ekstravagancije i modnog revolucionarstva, pa ipak malo tko zna mnogo o životu osnivača ovog brenda, Christianu Dioru. Donosimo ti zanimljivu priču o čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u svijetu mode, a bio je sve samo ne dosadna ličnost

Genijalac, revolucionar i razvratnik: Tko je zapravo bio Christian Dior, čovjek koji je promijenio svijet mode?

Christian Dior je francuska luksuzna kodna kuća koja je u svijetu poznatija samo kao Dior, a čiji je današnji vlasnik korporacija LVMH, najveća svjetska korporacija luksuznih modnih brendova na čelu kojih stoji francuski mulitimilijarder Bernard Arnault.  No, kao što većina vjerojatno zna, Arnault nije taj koji je osnovao Dior kao modni brend niti ga je njegovo vizionarstvo pretvorilo u jedno od najutjecajnijih modnih imena u povijesti. Bio je to ipak Christian Dior, dizajner i revolucionar koji je svoju modnu priču započeo u poslijeratnoj Francuskoj, davne 1946.

Iako danas Dior ima i liniju kozmetike, modnih dodataka, nakita, obuće i odjeće, nekoć je začetnik ovog brenda pokrenuo liniju isključivo visoke mode za žene – i na taj način svojim kreacijama promijenio povijest svijeta mode zauvijek.


Christian Dior je rođen 1905., a umro je u relativno mladoj dobi od samo 52. godine. Njegova je obitelj bila iznimno bogata, a bavila se vrlo unosnim, ali nikako ekskluzivnim poslom – proizvodnjom gnojiva. Roditelji Christiana Diora nadali su se da će im sin postati ugledni diplomat, no njegove su želje bile znatno drugačije.  S obzirom na to da ga roditelji u početku njegove karijere nisu podržavali u odluci da se bavi modom i kostimografijom, kao  ni bilo kakvim tipom umjetnosti, Dior se u studentskim danima bavio prodajom modnih skica, a za svaku bi dobio tek 10 centi. Ne moramo ni reći da danas njegove skice vrijede po nekoliko milijuna dolara.

Unatoč sukobima s obitelji, na kraju je 1928. uspio nagovoriti oca da mu da novac za otvaranje male umjetničke galerije u kojoj je prodavao umjetnine za ljubitelje kubizma i stila Pabla Picassa. Sretni dani nisu dugo potrajali, jer je obiteljska tvrtka njegova oca bankrotirala, a Christian je morao prodati galeriju i sve umjetnine u njoj kako bi spojio kraj s krajem.

1930-ih i 1940-ih Dior se upustio u poslovanje i suradnju sa danas slavnim kreatorom parfema Robertom Piguetom, no ni to nije bilo dugog vijeka jer je ubrzo završio u vojsci koju je napustio 1942. Usred Drugog svjetskog rata odlučuje da je puno korisniji kao civil nego kao vojnik, pa se zaposlio kao krojač i dizajner modne kuće Lucien Lelong u sklopu koje je kreirao odjeću za žene nacističkih oficira, kao i za supruge francuskih  vojnika.


Sa sakupljenim novcem, Dior je 16. prosinca 1946. osnovao vlastitu modnu kuću, a prva njegova kolekcija svjetlo dana je ugledala rane 1947. Ta kolekcija imena „Carolle“ oborila je s nogu sve modne znalce tog doba, a Dioru osigurala vrtoglav uspjeh preko noći. Tadašnja urednica slavnog časopisa Harper's Bazaar nazvala je Diorov stil New Look, jer je bio ženstveniji, opušteniji i nježniji no što je to bio slučaj s ostalim kreacijama i stilovima tog doba.


Dior se pokazao kao majstor kreiranja oblika i silutea. U svojem je kreativnom procesu, kako bi dobio što dojmljivije kreacije, u krojeve zamatao kosti i žice, mnogo slojeva tkanine i činio sve što je bilo u njegovoj moći ne bi li ženama istaknuo struk na najlaskaviji mogući način. Tako su njegove haljine bile iznimno pripijene u struku, a jako odmaknute od linije tijela u bokovima čime je postizao izgled cvijeća i pupoljaka.


Kada su pripadnice nježnijeg spola prvi puta vidjele njegove kreacije, malo su prosvjedovale jer su Diorove haljine često skrivale ženske noge, a neke su bile i posebno ekonomične, pa su rezale rub Diorovih haljina i koristile materijala za neke druge stvari. Ipak, s vremenom je široka klijentela zavoljela Diorove smjele haljine, pa se upravo zbog njegova rada i revolucionarnog dizajna Pariz ponovno nakon Drugog svjetskog rata mogao nazvati prijestolnicom mode u svijetu.  
Dior je bio kontroverzna ličnost. Osim što je šokirao javnost kreacijama i surađivao sa ratnim zločincima za čije je žene krojio skupocjene toalete, bio je poznat i kao seksualni predator. O njemu su se pleli mnogi tračevi i nevjerojatne priče, a ni smrt mu nije bila lišena kontroverzi. Naime, Dior je preminuo na odmoru u Italiji 1957., a izvješća tvrde da je umro od srčanog udara. Kako je došlo do zastoja srca ovog velikog dizajnera do danas nije razjašnjeno, pa tako neki tvrde da se davio ribljom kosti, drugi pak da se uzrujao igrajući poker, a treći da je umro usred žestokog seksa. Iako ni danas ne znamo sa sigurnošću što se dogodilo sa Christianom Diorom, jedno je sigurno – on je bio mag modnog dizajna koji je zauvijek promijenio fashion svijet. Njegove kreacije sada krase privatne arhive i mnoge muzeje, a modna kuća koja i dalje s ponosom nosi njegovo ime jedna je od najutjecajnijih na svijetu.