J'adore Dior

Čovjek koji je karijeru započeo tek u 40-ima i zauvijek promijenio modu

Povodom 64. godišnjice smrti ovog velikog dizajnera prisjećamo se njegove životne priče, ali i velike priče o uspjehu koja prije svega pokazuje da nikad nije kasno slijediti svoje snove

profimedia-0017269589.jpg
Foto: Profimedia

Christian Dior jedno je od najpoznatijih modnih imena. Nakon Drugog svjetskog rata njegovi su dizajni zavladali na stranicama modnih časopisa i još uvijek prolaze modnim pistama, ali kad je tek došao na scenu, nije bio mladi dizajner - štoviše, imao je 40 godina.

Diorova priča je ona o čovjeku koji je cijeli život pokušavao doseći vrhunce modne industrije nakon djetinjstva provedenog u potrazi za mjestom pod suncem. Kad je njegova modna misija bila prekinuta ratom, on nije odustao, već je nastavio tamo gdje je stao prije rata i svoje ime pretvorio u jednu od najvećih modnih kuća 20. stoljeća, ali i danas. Ono najnevjerojatnije od svega je da je uspio revolucionizirati modu u samo 10 godina karijere, jer umro je na današnji dan, 24. listopada 1957. u dobi od samo 52 godine.

Povodom 64. godišnjice smrti ovog velikog dizajnera prisjećamo se njegove životne priče, ali i velike priče o uspjehu koja prije svega pokazuje da ne moramo biti mladi da bismo slijedili svoje snove.

Christian Dior je bio drugo od petero djece

Rođen 21. siječnja 1905. godine, u primorskom gradu Granvilleu u Francuskoj, Christian Dior bio je drugo od petero djece u dobrostojećoj obitelji. Njegov otac, Maurice Dior, bio je bogati proizvođač gnojiva koji je preselio obitelj u Pariz kad je Christian imao pet godina.

Njegovi su se roditelji nadali da će se baviti politikom i vjerojatno postati diplomat, ali Christiana taj svijet nije zanimao. Htio je biti umjetnik. U početku je prodavao vlastite skice i grafike na pariškim ulicama za 10 centi po komadu, a do 1928. imao je dovoljno novca (uz očevu pomoć) da otvori svoju malu galeriju. Dior i njegovi prijatelji prodavali su svoje vlastite radove, kao i radove Pabla Picassa sve dok nisu zatvorili galeriju zbog financijskih poteškoća tijekom Velike depresije.

Prvi susret s modnim svijetom

Zatvaranjem galerije Dior se vratio prodaji skica duž pariških ulica, ali je fokus preusmjerio s visoke umjetnosti na visoku modu. Njegov je rad zapeo za oko dizajneru Robertu Piguetu koji je angažirao Diora za dizajniranje tri kolekcije.

Jedan od dizajna, dnevna haljina s kratkom, punom suknjom pod nazivom "Cafe Anglais", ubrzo je postao veliki hit. Dok je radio za Pigueta, Dior je upoznao dizajnera kuće Marca Bohana koji je kasnije postao šef dizajna u modnoj kući Christian Dior Pariz 1960. godine. Dior je kasnije za svoje početke rekao: "Robert Piguet naučio me vrlinama jednostavnosti kroz koju je jednostavno morala doći prava elegancija."

Njegovi modni snovi prekinuti su Drugim svjetskim ratom

Godine 1941. Dior je pozvan u vojsku, zbog čega je morao napustiti Pigueta dok je služio vojni rok na jugu Francuske. Kad se vratio iz vojske, otišao je raditi za Lucien Lelong, mnogo veću modnu kuću od one u kojoj je bio zaposlen prije služenja vojnog roka. Dok je radio u Francuskoj pod nacističkom okupacijom, stvarao je dizajne za francuske suradnike i supruge nacističkih časnika. To nije radila samo modna kuća Lelong, svaka modna kompanija u Francuskoj radila je za naciste kako bi se njihovo poslovanje održalo tijekom rata. U međuvremenu, Diorova sestra Catherine, bila je pripadnica francuskog otpora i poslana je u koncentracijski logor Ravensbrück gdje je preživjela do oslobođenja 1945., a dvije godine kasnije Christian je po njoj nazvao svoj prvi parfem.

Napokon u samostalnim modnim vodama

Nakon što je Francuska oslobođena željezne ruke nacista, Christian Dior odlučio je da je došao kraj radu za druge dizajnere. Marcel Boussac 1946. ga je pozvao da dođe raditi za Philippea et Gastona, ali je to odbio jer je htio napokon krenuti u samostalne vode. Boussac je bio impresioniran Diorovim moxie torbicom i pristao mu je dati malo sredstava za početak.

Kad je imao 41 godinu, Christian Dior napokon je 8. prosinca 1946. otvorio vlastitu modnu kuću. Budući da modni svijet više nije bio pod strogim omjerom tkanina koji je zahvatio Europu tijekom rata, Dior je odlučio stvoriti zamamne modele za žene i upotrijebiti što više materijala kako bi stvorio oblikovane i zaobljene siluete.

Nije odmah postao veliko ime

Trebalo je vremena prije nego što su Diorovi dizajni postali poželjni. U početku žene nisu bile sigurne u njegove komade jer nisu bile naviknute na otkrivanje nogu i općenito su nosile puno više tkanine nego što su ih njegovi komadi imali. Ljudi jednostavno nisu navikli na ovakav modni brend. Diorovi dizajni postali su poznati kao "New Look", ali je došlo do velike reakcije drugih dizajnera tog doba, pa je čak i slavna Coco Chanel kritizirala Diora rekavši:

"Pogledajte kako su smiješne te žene koje nose odjeću muškarca koji ne poznaje žene, nikad ih nije imao i sanja da bude jedna."

Nakon što je ratno racioniranje prestalo, a stvari su postale puno dostupnije, žene su počele hrliti prema Diorovim komadima. U samo nekoliko kratkih godina napravio je revoluciju u modnoj industriji i vratio Pariz u fokus svijeta mode.

Njegova smrt još uvijek je misterij

U posljednjim godinama života, Christian Dior žario je i palio modnom scenom. Njegove kolekcije bile su hit i postao je jedno od najpoznatijih modnih imena u četrdesetim godinama prošlog stoljeća. Bio je poznat po tome da je bio vrlo praznovjeran. Svaka kolekcija uključivala je kaput po imenu njegova rodnog mjesta, na svakoj reviji je barem jedan model nosio buket njegova omiljenog cvijeća, a još jedna zanimljivost je i da nikada nije započinjao reviju bez savjeta sa svojim tumačem tarot karata.

Međutim, njegov sjaj nije trajao dugo. Na odmoru u Italiji 24. listopada 1957. godine preminuo je od srčanog udara u dobi od samo 52 godine - toliko znamo. No detalji njegove smrti su tajanstveni. Rečeno je da se ugušio ribljom kosti, ali u osmrtnici je rečeno da je imao srčani udar nakon kartaške partije. Najslavnija glasina o njegovoj smrti došla je od pariškog društvenjaka Barona de Redéa koji je napisao da je Dior preminuo od srčanog udara nakon intenzivnog seksualnog susreta. Budući da nikad nismo saznali što se zaista dogodilo, uzrok njegove smrti i dan danas je nepoznat.

Bez obzira na relativno kratak život i još kraću modnu karijeru, Christian Dior zauvijek je promijenio modni svijet, a a njegovo ime do današnjeg dana krasi jednu od najvećih modnih kuća na svijetu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.