Boho makrame dodaci za dom novi su hit u uređenju interijera. Saznale smo sve o njima

Pronašle smo novu ideju kako da uneseš dašak hippie nježne estetike u svoj dom. Upoznaj se s makrame tehnikom izrade dekoracija i modnih dodataka

Boho makrame dodaci za dom novi su hit u uređenju interijera. Saznale smo sve o njima

Boho estetika posljednjih je godina zavladala modnim trendovima, a sada se prebacila i u naše interijere. Lepršave, organske tkanine, pletivo i mnogo bilja okosnica su ovog stila koji želi ostavljati što prirodniji, neutralan i ležeran dojam.

Primijetile smo da je na Instagramu posebno popularna postala makrame tehnika izrade zidnih dekoracija i dodataka za dom, pa smo istražile o čemu se radi. Viseći pleteni ukrasi od špage, drva i metala, romantični hvatači snova i viseće teglice za cvijeće „it“ su komadi u uređenju interijera, a posebno su popularni ako ih se izrađuje famoznom makrame tehnikom pletenja.

Image

Kako za sebe pronaći idealan hobi?

Makrame je naime tip pletiva koje nastaje ručnim radom, spajanjem čvorova u jednu povezanu cjelinu. Zanimljivo je kako je makrame tehniku nemoguće izvesti na strojevima, već isključivo ručno, pa je svaki makrame predmet posve unikatan. Sam naziv dolazi iz arapskog jezika i riječi „migramah“ koja znači „ukrasne rese“ ili „izvezeni veo“.


Jedan od prvih povijesnih zapisa korištenja makrame tehnike potječe upravo iz Babilona gdje su se prostorije hramova i palača tradicionalno ukrašavale tepiserijama i zavjesama makrame stila s mnogo ukrasnih resa u šarenim bojama. Makrame se proširio Europom zahvaljujući bliskoistočnim trgovcima koji su iz sjeverne Afrike i Turske putovali u Španjolsku i Italiju.

Ovaj stil dekorativnih predmeta danas sve više dobiva na popularnosti, no apsolutan vrhunac svoje slave na Zapadu je doživio u 19. stoljeću kada su se žene ogrtale šalovima napravljenima od makrame pletiva. Isto tako, lude 1970-e su makrame ponovno vratile u modu i zato ga sada povezujemo s boho, hippie estetikom.


Materijali koji se obično koriste za izradu makrame čvorova su koža, konoplja, vuna, pamučne trake ili pak metalne žice, ovisno o tome kakav se finalni efekt želi postići. Uz kombiniranje sa staklenim ili drvenim perlama, dobiva se romantičarski zidni ukras koji odiše nježnošću. Osim zidnih ukrasa, od ove se tehnike mogu izraditi i modni dodaci poput nakita ili torbica, a izrađuju se i privjesci, dodaci za svijeće i zavjese.


Iako je sama tehnika lako savladiva, za kompliciranije uratke treba mnogo strpljenja i vještine. Građenjem i spajanjem čvorova dobiva se krajnji dizajn koji može biti doista zapanjujuć. Danas razmišljamo o kupovini dekoracije napravljene od makrame tehnike, a nekoć smo kao školarke nosile „narukvice prijateljstva“ koje su gotovo uvijek ispletene upravo u ovoj tehnici.

Ako se i tebi sviđaju makrame predmeti, inspiriraj se i počni sama čvorićima stvarati mala remek-djela. Želiš li izbjeći to da sama izrađuješ svoje predmete, uvijek možeš naručiti izradu neke makrame dekoracije te tako „začiniti“ svoj interijer ili outfit.

Donosimo ti malo inspiracije s Instagrama kako da ove divne rukotvorine što uspješnije uklopiš u svoj dom ili stil odijevanja.