Dvije strane užitka

Njihov je češći, ali naš je intenzivniji: Znaš li sve razlike između muškog i ženskog orgazma?

Dok je potpuno jasno zbog čega muškarci svršavaju, ženski orgazam obavijen je velom tajne. To je tek jedna razlika između ženskog i muškog užitka

pexels-gabriel-bastelli-1759823.jpg
Foto: Pexels

U krevet ulazite s istim ciljem, a pritom ne mislimo da se dobro naspavate. Orgazam bi trebao biti šlag na torti kod jednog i kod drugog, no muškarci ga češće doživljavaju. Jednostavno je tako.

Image
Zaredaj ih

Nije nemoguće: Pet najboljih poza za postizanje višestrukih orgazama

Strpljenje je bitan faktor kod ženskog klimaksa i ukoliko oboje ovladate njime (ti u smislu da ne odustaješ i ne prekidaš ga u pola posla jer ti je neugodno 'da se pati'), zajedno ćete uživati u plodovima svoga truda.

Image
Foto: Pexels

Orgazam će vas opustiti na svim razinama, ojačati vam imunitet i dodatno vas zbližiti. No, zanimljivo je da se taj zajednički užitak uvelike razlikuje u doživljaju kod muškaraca i kod žena. U nastavku ti otkrivamo u čemu je razlika.

Trajanje

Kad je riječ o trajanju orgazma, on kod žene duže traje - otprilike 20 sekundi, dok kod muškaraca orgazam traje od tri do deset sekundi.

"Orgazmi mogu varirati u duljini i intenzitetu, ovisno o velikom broju faktora, mogu biti partnerski i oni solo izazvani, a to također utječe na dužinu", objašnjava seksologinja Chanel Jaali Marshal. Također dodaje kako jedan orgazam nije "bolji" od drugoga i ne bi ih trebalo uspoređivati.

Image
Foto: Pexels

Biološka svrha

S evolucijskog stajališta, lako je razumjeti muški orgazam - pomaže da sperma dođe do maternice i oplodi jajnu stanicu. Ejakulacija pomaže održati čovječanstvo. Kod žena, svrha orgazma je manje jasna.

Biologinja Elisabeth Anne Lloyd, autorica knjige The Case of the Female Orgasm, ustvrdila je da nema dovoljno čvrstih dokaza koji bi dokazali da vaginalni ili klitoralni orgazam ima biološku svrhu. Marshall, pak, ističe kako neki znanstvenici misle da ženski orgazam potiče žene na seks - ublažava stres i potiče zbližavanje te na taj način povećava šansu za reprodukciju.

Image
Foto: Pexels

Reakcija mozga

Znanstvenici sa Sveučilišta u Groningenu proučavali su reakcije mozga tijekom seksualnog odnosa te došli do zaključka da muškarci reagiraju na predigru i seks drugačije od žena, odnosno da im se aktiviraju različita područja u mozgu. No, u trenutku orgazma i kod jednih i kod drugih zabilježena je aktivnost u istom području, u malom mozgu koji je odgovoran za motoriku.

Image
Foto: Pexels

Ejakulacija

I dok kod muškaraca ejakulacija podrazumijeva sjemensku tekućinu, kod žena tekućina može izostati. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sexual Medicine, provedeno na ženama, pokazalo je da samo deset do 55 posto žena tijekom orgazma izluči tekućinu. No, znanstvenici upozoravaju da je uzorak žena bio mali te da je njihova studija samo ilustrativna, piše Romper.

Image
Foto: Pexels

Doživljaj

Unatoč nekim očitim fizičkim razlikama na površinskoj razini, orgazm osjećaju prilično jednako i muškarci i žene. To je zato što naša "oprema" ipak nije toliko drugačija. U maternici se svi počinjemo razvijati jednako, s istom anatomijom genitalija u maternici, a kasnije dolaze spolna obilježja i rađamo se kao dječaci i djevojčice.

Tijekom orgazma, analni sfinkter, prostata i penis kod muškarca se kontrahiraju, stvarajući osjećaje intenzivnog užitka, kod žena dolazi do kontrakcija mišića vagine, maternice i zdjelice. I jedan i drugi mozak pritom oslobađa hormon zadovoljstva oksitocin, što na koncu znači da jedni i drugi gotovo jednako doživljavamo orgazam.

Image