Tko bi rekao!

Idealan suprug? Znanost kaže onaj koji dobro zarađuje

Sociolozi koji su proveli ovu studiju, zaključili su da muškarci s višim dohocima imaju 57 posto veće šanse da se ožene, od onih koji manje zarađuju. I to nije sve

pexels-deesha-chandra-35981.jpg
Foto: Pexels

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Evolution and Human Behavior pokazalo je da novac još uvijek itekako igra ulogu u odabiru partnera, bez obzira što danas, za razliku od vremena u kojem je živjela Jane Austen, žene rade i zarađuju.

U studiji su korišteni podaci više od 55.000 Amerikanaca i Amerikanki. I dok muškarcima nije previše bitno koliko žena zarađuje, odnosno stanje na njezinom računu neće utjecati na njezino bračno stanje, kod muškaraca je drugačije. Sociolozi koji su proveli ovu studiju iz rezultata su zaključili da muškarci s višim dohocima imaju 57 posto veće šanse da se ožene, od onih koji manje zarađuju. Također, za te koji više zarađuju veće su i šanse da ostanu u braku.

Image
Zajednički život

Ovih pet znakova pokazuje da je brak postao mrak

Čak za 37 posto veće nego kod muškaraca s niskim dohocima. Kad je o ženama riječ, što su im plaće veće, to je veća šansa da se razvedu. Naime, financijska samostalnost daje im slobodu da odluče kako dalje kreirati život. Također, puno je veća šansa da će se razvesti od siromašnog muškarca, nego od bogatog, pokazuje spomenuta studja. No nismo surove, kako na prvu izgleda. Vidjet ćeš na kraju teksta.

shimmer fallback


Nadalje, bogati muškarci češće će ući u drugi brak, nego oni siromšni. Za 38 posto veće šanse za drugo uplovljavanje u bračnu luku imaju bogati muškarci, za razliku od onih s manjim dohocima. Također, najčešće će oženiti dosta mlađe žene. Kod žena je situacija skroz drugačija. Što su im veći prihodi, to je manja vjerojatnost da će i drugi put reći "da" i obvezati se nekom muškarcu.

Nadalje, znanstvenici su zaključili iz rezultata studije da se bolje plaćeni muškarci češće ostvaruju u roditeljstvu, nego oni s manjim primanjima, no i da rjeđe imaju biološku djecu u drugim brakovima. U svojim prvim brakovima za 41 posto češće postaju roditelji, no što je slučaj s muškarcima s manjim primanjima.

Ipak, autori studije naglašavaju kako ovo ne znači da žene trče za novcem i da su materijalistice, već da kod muškarca cijene karakteristike koje kao što su marljivost, savjesnost i inteligencija, a to, neizostavno, za posljedicu ima materijalno blagostanje.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.