Tajne prirode

Strast među plahtama nakon svađe? Stručnjaci znaju i zašto

Svi znamo da velike svađe između zaljubljenih ljudi mogu završiti vrućim seksom, a zašto je to tako objašnjavaju stručnjaci

profimedia-0282378444.jpg
Foto: Profimedia.hr

U našoj svakodnevici često imamo scene kao iz klasičnih ljubavnih filmova - par se počinje svađati, sve traje, no u jednom trenutku svađa prestaje i počinje seks. Svađa eskalira u vrući seks, a razmirice zaboravljene.

Image
Tajne tijela

Hush, hush: Što se događa s tijelom ako se često samozadovoljava?

Zašto se to događa? Postoji li veza između ljutnje i seksualnog uzbuđenja? Psihoterapeuti i seksualni terapeuti kažu da iza takvog "ludila" stoji priroda, a znanost je to objasnila. Evo nekih razloga zašto se partnerima često nakon svađe dogodi ludi seks.

Hormoni

"Hormoni poput testosterona, adrenalina i kortizola (hormona stresa) imaju višu razinu kada se svađamo s nekim, uključujući i dečka ili muža. Kada se kortizol oslobodi, naša tijela i umovi mogu čeznuti za bliskošću koju pruža seks", objašnjava certificirana seksologinja dr. Jenni Skyler za Cosmopolitan.

Image
Foto: Unsplash

Prema seksualnom terapeutu Andrew Aaronu, opuštanje zbog orgazma i seksualnog užitka povećava serotonin, dopamin, adrenalin i oksitocin (hormon ljubavi) ublažit će gore navedene hormone povećane zbog svađe te će se par osjećati zadovoljno, vratiti osjećaj moći i sigurnosti.

Evolucija

Seks nakon žestoke svađe s partnerom otključava dubok i iskonski dio naše psihe. “Seks nakon svađe ne samo da pruža olakšanje, već stvara i uzbuđenje. Tijelo prolazi od stanja ugroženosti do osjećaja trijumfa i preživljavanja”, kaže Aaron. U osnovi, možemo se osjećati kao da smo prevladali nešto veliko, pa tijelo slavi tako što se stvori uzbuđenje.

Image
Foto: Unsplash

Anksioznost i uzbuđenje

Uzbuđenje i tjeskoba sestrinski su osjećaji koji povećavaju broj otkucaja srca, protok krvi i disanje. Kada smo pod stresom, poput onog izazvanog svađom, naš simpatički živčani sustav je probuđen. Ovo također izaziva potrebu za borbom ili bijegom što nas ispunjava energijom i želimo na neki način fizički djelovati. Ima li boljeg načina da zadovoljimo tu fizičku potrebu od seksa s osobom koju volimo?

Image
Foto: Unsplash

Uživanje u sadomazohizmu

"Postoji bliska veza između ljutnje, strasti, patnje i povezanosti", kaže edukatorica za odnose Valarie Merced. Svađa može potaknuti sado-mazo seksualne maštarije (odnosno seksualni užitak zbog nanošenja ili primanja boli), objašnjava psihijatar dr. Gail Saltz. To ne mora značiti da su osobe potpuno zainteresirane za samo-mazi, nego ih svađa potiče na seks.

Image
Foto: Unsplash

Način na koji se osobe nose s traumom

Traumatični događaji koji su sadržavali svađu ili intenzivan bijes (tijekom djetinjstva ili u nekim ranim godinama) ponekad se mogu povezati sa seksualnim osjećajima, kaže dr. Saltz. Zbog toga bi se moglo dogoditi da se osoba osjeća uzbuđeno kad god se posvađa sa svojim partnerom.

Image
Foto: Unsplash

"Psihološki, kad se parovi svađaju, često se probudi uplašeni dio memorije iz ranog života", objašnjava Skyler. Strah stvara osjećaj napuštenosti, nedostatnosti ili oboje, pa seks ponekad može ublažiti taj strah povećavajući intimnost i ponovno uspostavljajući osjećaj sigurnosti. Ako je to slučaj, onda je prema preporukama stručnjaka važno potražiti pomoć stručnjaka kako bi se izbjegle destruktivne svađe.