Zašto je spolni sustav poput nogu ili ruku

Intervju s Anom Hart - stručnjakinjom za razvoj osobnih i sistemskih potencijala u području funkcioniranja uma, komunikologije, seksualnosti i intimnih odnosa te osobnog razvoja

Zašto je spolni sustav poput nogu ili ruku

U razgovoru s Anom Hart, stručnjakinjom za razvoj osobnih i sistemskih potencijala, certificiranim coachom koja se educirala u Hrvatskoj, Njemačkoj i SAD-u u području funkcioniranja uma, komunikologije, seksualnosti i intimnih odnosa te osobnog razvoja otkrivamo što utječe na ljubavne dinamike, a ususret i njezinoj radionici koja se održava u Rijeci. 


shimmer fallback


Održavate radionicu Dodir ljubavi u Rijeci sljedeći vikend, 28.-30.6., usmjerenoj na, kako kažete, svjesnu ekspanziju vašeg intimnog okružja, što to točno znači, što će održavati na radionici, kakva su iskustva polaznika?

Opće prisutna semantika vezana uz seksualnost, ljubavne odnose i spolnost ima dva većinom osnovna smjera koja okidaju podsvjesne programe kod osobe, ili se povlači ili pak naprosto ide u snažnu ekspresiju pa to često povlači percepciju, poput, „na radionici su prisutne seksualno implicitne prakse“ ili pak, „što nam to treba, to sve znamo“, a kod pojedinaca budi i zdravu razinu radoznalosti koja je osnova razvoja ljudskog roda. Upravo je to glavni pokretač i podsvjesni kod koji je prisutan u svakom čovjeku.  Upravo zbog osnovnih okidača kako um dešifrira značenje seksualnosti, spolnosti i ljubavnih odnosa odlučila sam se za prezentaciju radionice kroz svjesnu ekspanziju jer to ima značajno dublji kontekst koji se veže na vlastito poimanje seksualnosti, spolnosti i ljubavnih interakcija.

Cilj je kroz radionicu svjesno i objektivno sagledati spolni sustav iz jedne druge dimenzije, dimenzije koja unosi životne promjene. To se može jednostavno sažeti kroz izreku Alberta Einsteina - Ne možemo riješiti probleme na isti način na koji smo ih stvorili.  Upravo to omogućuje prisustvo na radionici, drugačiju perspektivu, svojevrsni odmak od postojećeg poimanja ovog područja koja osigurava sasvim drugačije mogućnosti, značajno veću kreativnost, doživljaj, dubinu... Što svjedoče i polaznici koja počesto kažu: „nikad do sada nisam razgovarala o seksualnosti na tako uravnotežen način, da mi je ugodno, da ne idem ili u povlačenje ili pretjerano ismijavanje situacije“, ili pak, „ovo su zdrava znanja i za naše teenagere koji prolaze fazu socijalno-seksualne integracije to spada u domenu kvalitetnog odgoja“, ili „sad shvaćam sebe i na koji način mogu produbiti bliskost u komunikaciji s partnerom, ili bilo me strah doći ali upravo sam zato došao i drago mi je da jesam“… Uglavnom, iskustva su duboka, a promjene i primjena alata u svakodnevnom životu jednostavne za integraciju. Jer u suštini, uvijek su jednostavni alati za promjenu. Prirodni. Lako „sjedaju“. Svijest o sebi u području spolnosti stječemo u najranijoj dobi kada se programira naš um, kada naša podsvijest integrira kodove za ponašanje, navike, interakciju… Nakon toga, u fazi istraživanja seksualnosti u vrijeme teen dobi manjka uravnotežen pristup ovom našem bitnom segmentu ljudskog postojanja pa se informacije traže na razne načine što naravno stvara jako veliki jaz od onog što istinski jesmo, u svojoj prirodi, od onog što smatramo da trebamo biti u ovom području. U kombinaciji s osnovnim obrascima stečenim u najranijoj dobi i informacijama koja kao teenageri prikupljamo stvara se jedan unutarnji disbalans koji težimo uravnotežiti, biti više u dodiru sa svojom originalnom prirodom. Kako god smo se u svakom aspektu udaljili od prirode, itekako smo odmaknuti od unutarnje sile vlastitog poimanja dubinskih vrijednosti, općenito, a posebno u ovom segmentu. Rekla bi da kad gledamo povijesna iskustva, sjevernoamerički Indijanci su svakako živjeli najbliže prirode u svakom segmentu naravno da to ne znači da ćemo se odmaknuti od civilizacijskih iskoraka nego ih malo drugačije sagledati i koristiti. Biti pozorniji, u svakom slučaju.

Jedna od tema na radionici su svakako funkcioniranja uma, tj. primarno naše podsvijesti koja je zadužena za sve naše životne odluke. Podsvijest odlučuje i to znanje pomaže da sagledamo svoju podsvijest i na koncu, konca, iskoristimo prednosti koje nam naša podsvijest pruža, šire, naš um koji i sa znanstvene strane budi radoznalost od pamtivijeka. Ogromni su pomaci napravljeni sa znanstvene strane u percepciji ljudskog uma i njegovoj snazi, od toga i ona „sve je u glavi“ – pa tako i u ovom našem senzibilnom iznimno intimnom dijelu nas samih. Podsvjesni programi prožimaju svaki naš životni aspekt pa tako i našu intimu. Spolni sustav je kao i ruke, noge, glava… – dio našeg fizičkog postojanja koji nam je na raspolaganju i kojeg možemo koristiti na osobnu dobrobit. No razina kvalitetnih znanja su nedovoljna, izgube se u šumi razno-raznih informacija. Uz temu funkcioniranja uma, na radionici se, između ostaloga, obrađuje i zona konstruktivne komunikacije koja stvara bazu za produbljivanje bliskosti, što je osnova u ljubavnim interakcijama, percipiranju ženstvenost i muževnosti te brojni mitovi koji su sveprisutni u ovom segmentu, shvaćanju razine osobne moći i odgovornosti u odnosu, „mindful“ ljubavni „role play“ jedan praktičan alat za razumijevanje podsvjesnih programa i kako zapravo utječu na ljubavna iskustva, praktične vježbe za percepciju vlastite vitalnosti što itekako utječe i na kreativnost, motivaciju… Ukratko, radionica je sinteza kvalitetnih drevnih i modernih sustava znanja koja sam izučavala godinama koja su na dobrobiti osobi i vraća osobu na originalne, prirodne postavke iz koje je lako iznjedriti i vlastito poimanje unutarnjih vrijednosti, samopoštovanja, samopuzdanja, kreativnosti, inovativnih rješenja, nove snažnije resurse koji su latentno prisutni u svakoj osobi. I upravo svjesno poimanje što je moguće pruža ogromnu osobnu ekspanziju i naravno, posljedično utječe i na sam odnos. 

shimmer fallback


Malo zvučite kao ekonomski analitičar kad pričate o ljubavnim odnosima?

Naravno, po vokaciji sam magistra ekonomije, no i ljubavni odnosi imaju svoju zdravu, prirodnu ekonomiku. Bitno je znati resurse s kojima raspolažete, a osnovni resurs u intimnim odnosima je sama osoba što je mudrost istražiti. I vrijedi. Ima dubinu jer utječe na svijest o vlastitom poimanju, samopoštovanje, samopouzdanje….

Za koga je radionica namijenjena? 

Radionica je namijenjena svima, neovisno je li osoba u odnosu ili želi generirati podržavajući ljubavni odnos ili pak samo želi istražiti i proširiti svijest u području spolnosti, seksualnosti i razumijevanja pratećih baznih podsvjesnim programa.

Počesto se slične radionice provode da su osobe razodjevene ili pak sadrže i seksualne implicitne prakse, kakav je slučaj s vašom radionicom?

Na radionici koju održavam svi su odjeveni i ne izvode se seksualno implicitne prakse jer valja razumijevati kontekst ozračja u kojem živimo, a posebno podržati intimni prostor osobe koji je počesto i fragilan.

Za radionicu imate i besplatne webinare?

Da, održavam besplatan webinar za sve zainteresirane koji žele saznati što se tematski obrađuje na radionici kada se mogu postaviti i konkretna pitanja, u anonimnom privatnom chatu jer razumijem zdravo-razumski oprez što u suštini dovodi do mudrih odluka posebno kad se detaljno istraži o temi, autoru..

shimmer fallback


Na našem portalu često imamo pitanja u području seksualnosti, ljubavi – kakve su vaše prakse jesu li osobe otvorene u pitanjima i traženju novih saznanja, posebno odrasle osobe?

Pitanja o intimnom području su itekako prisutna samo ljudi su i oprezni, što je zdravo-razumski pristup pa žele ostati i anonimni jer znamo svi da je najčešća osnova u međuljudskim interakcijama, procjena, pa čak i osuda pozicije što je zapravo dublji segment koji proistječe iz vlastite obrane, što od razine poimanja vlastite vrijednosti pa sve do razine mudrosti da se malo dublje istraži o čemu se točno radi kako bi donijeli kvalitetnu odluku. Ima pitanja, parovi i pojedinci mi pristupaju s povjerenjem, s diskrecijom i to je razumljivo. Na radionicu su prisutne osobe koje žele shvatiti što sve mogu i upravo je radoznalost i želja za konstruktivnim znanjima snažan motivator, a posebno se osjeti ta unutarnja razina čežnje za zdravim, dubinskim, prirodnim konekcijama, punim ljubavi, razumijevanja, podrške...  Najdublja razina ekspresije ljudske prirode. I to se primijeti i pravi je gušt to promatrati kada se izrazi na licu osobe, a posebno kad to osoba kod sebe osvijesti. 

Što nas priječi u osnovi da dođemo unutarnjih saznanja i ostvarimo dublje konekcije?

Spomenula sam podsvijest koja je osnova, a upravo u podsvijesti imamo najdublje razine kodova kako funkcioniramo. Jedan od segmenata koji utječe i paralizira na djelovanje je sram. Kod srama integriramo u najranijoj dobi i to s jedne strane je sasvim ok kada se radi o zdravoj razini srama koja nas uravnotežuje da ispoljimo stvarnu razinu naše vrijednosti. Kada znamo zdrave granice u interakcijama koje će nam osigurati iskustva bez ugroza. No moram priznati, rijetko se sreće osoba sa zdravom razinom integriranog srama. Primarno je prisutna ekspresija toksičnog srama koji utječe na srž osobnosti i koji u sebi nosi informaciju da kao „jedinka ne valjaš“, da ne postojiš. Pa ćete vidjeti često ekspresiju malog djeteta koje instinktivno stavlja ruke na oči posebno kada procesuira multisenzorni doživljaj osjećaja srama. Kada je kod osobe prisutan toksična razina srama ili se, neke osobe, povlače, introvertitraju pa nemaju ni mogućnost da kvalitetno komuniciraju svoju poziciju, ili pak idu u drugi polaritet, iznimne ekspresije, svojevrsnu borbu protiv svih kako bi izbacili svu tu razinu tenzičnosti. Tu su onda različita iskustva, u obrani se često može sresti da osoba pribjegava humoru da bi zadržala svoju razinu introvertiranost, ili pak se uopće ne komunicira… Iznimna ekspresija očituje se, primjerice, da se ispriča svaki detalj svake seksualne interakcije, pa se tome nadodaju i argumenti o vrijednosti informacija…. Uglavnom, postoji dubina toksičnog srama koji se može ustanoviti do koje razine je tenzičan kada osoba svjesno promatra što se zbiva u tijelu. Ako postoji bilo kakva razina tenzije u tijelu tada je prisutna i tokisična dimenzija srama. Ima jedna dobra anegdota iz života Dr. Donalda L Nathansona, uglednog psihijatra i autora knjiga na temu srama, koji je često organizirao stručne konferencije upravo na ovu temu za psihijatre, psihologe i ostale stručnjake koji je kazao da brojni stručnjaci u radu sa svojim klijentima nisu mogli podržati osobu posebno kad bi bila tema srama jer ni sami nisu spoznali dubinu osobnog koda srama. To puno govori o temi. Razumljive su i reakcije osoba koja se nisu educirala u području znanstvenih disciplina koja istražuju funkcioniranje uma, osobnosti općenito.

Educirali ste se u Hrvatskoj i inozemstvu, postoje li razlike između kultura u poimanju seksualnosti, spolnosti, ljubavnih odnosa?

Postoje kulturološke razlike, naravno, pa imate SAD i Njemačku koji su otvoreniji sustavi, no u suštini neovisno gdje se nalazimo najdublja razina intime kod svakog čovjeka, neovisno gdje bio odgajan, ipak prožima dubinska razina osjetljivosti, opreza, sličnih situacijskih iskustava, doživljaja srama,… samo je površinska „kozmetika“ malo drugačija. Sudjelovala sam na seminarima gdje su sudionici bili sa svih strana svijeta, i bazna, da kažem, vibra je jako slična. Radim s ljudima iz različitih kultura – i to svjedočim i u svom radu. 

Rad Ane Hart možeš pratiti na www.originalcode.net

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.