Prema mišljenju stručnjaka

Obrati pažnju: Ako si ovo primijetila kod svog partnera, možda traži izlaz iz veze

Postoje neki znakovi prema kojima možeš prepoznati da tvoj partner nije sretan i da želi prekinuti s tobom, a ovo je jedan od njih na koje moraš obratiti pažnju

pexels-athena-2962105.jpg
Foto: Pexels

Jedna od najvećih radosti u svakom braku ili vezi su uspomene koje ti i tvoj partner stvarate zajedno. To može biti bilo što - od romantičnih odmora do rođenja vaše djece. Zato ne postoji ništa bolje od listanja starih fotografija i fotoalbuma i gledanja videozapisa, prisjećajući se lijepih trenutaka koje ste zajedno podijelili. No, ako ste se u posljednje vrijeme prisjećali nekih sretnih trenutaka iz prošlosti, a tvoj se partner ponašao drugačije nego inače, to bi mogao biti znak da nešto nije u redu. Zapravo, on ti na taj način možda suptilno govori da je nesretan, kažu terapeuti.

Image
Sagledaj širu sliku

Razmišljaš o prekidu? Ovih 7 pitanja si trebaš postaviti prije konačne odluke

Važno je obratiti pozornost na suptilne promjene u vašem odnosu jer one često mogu ukazivati ​​na to da nešto nije u redu. Tvoj partner možda govorom tijela izražava želju za prekidom ili ti može početi postavljati određena pitanja koja sugeriraju da traži izlaz iz veze. Možda će čak početi više koristiti riječ "ja", pokazalo je istraživanje objavljeno u veljači 2021. u Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ali terapeuti sugeriraju da postoji još jedna stvar koju bi tvoj partner mogao reći (ili pokazati), a koja signalizira probleme u vašoj vezi, a povezana je s vašim zajedničkim iskustvima. A riječ je upravo o ranije spomenutim sjećanjima i uspomenama. Ako tvoj partner razmišlja o prekidu, možda će odjednom imati drugačije mišljenje o nekim vašim uspomena koje ti pamtiš kao sretne.

Image

Sretne uspomene odjednom više nisu sretne

"Tvoj bi partner mogao imati drugačije mišljenje o nekim vašim sretnim uspomenama iz raznih razloga", za Best Life kaže dr. Beth Ribarsky, profesorica međuljudske komunikacije na Sveučilištu Illinois Springfield. "Prvi razlog koji bi ti mogao pasti na pamet je taj da je nezadovoljan tobom ili vašom vezom… i nažalost, to bi moglo biti točno. Kada smo nezadovoljni s nekim, vjerojatnije je da ćemo sve u vezi njih interpretirati na negativan način."

Nancy Landrum, magistra znanosti i terapeutkinja, slaže se, i napominje da će neki partneri tražiti razloge kojima će opravdati svoje nezadovoljstvo. "Kad je netko nesretan, jedna od stvari koje ponekad radi je mijenjanje onoga što se dogodilo kako bi opravdao svoju nesreću. Dakle, događaj koji mu je nekoć bio sretan sada reinterpretira na negativan način kako bi opravdao svoj trenutni osjećaji nezadovoljstva", ističe ona.

Image
Foto: Pexels

Ova želja za prekidom može biti svjesna ili nesvjesna, prema Davidu Helfandu, psihologu specijaliziranom za terapiju parova, neurofeedback i mapiranje mozga. Međutim, upozorava da ne donosiš preuranjene zaključke. Iako postoji mogućnost da tvoj partner manipulira tim sjećanjima jer više ne želi biti s tobom, to nije jedini razlog.

Prekid nije jedini razlog

Tvoj je partner možda u to vrijeme imao pomiješane osjećaje. Možda nije bio tako sretan kao što si mislila, a vremenom se ti negativni osjećaji mogu pojačati, kaže Landrum, a Ribarsky to također navodi kao mogućnost, objašnjavajući da tvoj partner možda nije imao isto iskustvo kao ti i jednostavno nikada prije nije imao priliku to izraziti.

Tvoj partner također može osjećati vanjske pritiske, objašnjava Ribarsky, što može utjecati na to kako razgovara i komunicira s tobom. "Možda je pod velikim stresom na poslu ili prolazi kroz razdoblje depresije. Kada su naši mozgovi već ispunjeni negativnošću ili stresom, lako dopustimo da se oblak negativnosti nadvije preko svega, pa čak i onog najsretnijeg iskustva", kaže ona.

Image
Foto: Pexels

Zapamti - komunikacija je ključna

Može biti iznenađujuće i vrlo uznemirujuće čuti partnera kako govori negativne stvari o nekim vašim uspomenama koje ti pamtiš kao sretne, ali koliko god teško bilo, razgovarati o tome je vjerojatno najbolja opcija. "Ako ne razgovarate o onome što oboje osjećate, oboje ćete previše razmišljati o tome i na kraju biti ogorčeni", kaže Ribarsky i dodaje da obrambeni stav također neće pomoći te preporučuje da pomogneš svom partneru da kaže ono što misli, umjesto da ga pokušavaš uvjeriti da se svega sjeća na pogrešan način. "Pitaj svog partnera ako nešto nije u redu. Samo kroz otvorenu komunikaciju možemo početi rješavati temeljne probleme", savjetuje Ribarsky.